Wyświetl pojedynczy post
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.03.2014, 00:12
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Dajcie sobie już wszyscy święty spokój. Nikt nikogo do niczego nie przekona i tylko trwa nabijanie postów. Niech każdy robi co może dla dobra Wisły albo przynajmniej nie robi nic przeciw i tyle.
Zadajcie sobie wszyscy pytanie kto się najbardziej cieszy z tego co się porobiło i komu to jest najbardziej na rękę.
Myślę, że jesteś w błędzie, ucinając tą dyskusję. To jest bardzo ważna dyskusja. Nie wolno sobie ot tak lekceważyć ludzi, którzy starają się zrobić coś dobrego dla Wisły. Ich trzeba wspierać i chwalić. Nic nie robienie i wyłącznie krytykowanie tych co robią cokolwiek, jest tak samo nabijaniem Wisły w butelkę, jak i nadgorliwe i błędne postępowanie, tych grup kibiców mało obliczalnych. Wiele potu do Wisły trzeba wylać, aby przekonać jednych i drugich aby zawrócili ze swych skrajnych postaw do normalności. Wydaje mi się, że milcząca większość kibicowska, pragnie jednak dobra dla Wisły, w pozytywnym tego słowa znaczeniu i warto aby wspólnym wysiłkiem, starała się na każdym Wiślackim forum, przekonywać innych do korzystnej współpracy na rzecz Wisły w każdej możliwej formie. Jeśli nie masz czasu i ochoty działać w realu na rzecz Wisły, to zastanów się, czy nie powinieneś poczuwać się do wspierania Wisły w najprostszy sposób, poprzez przysłowiową złotówkę na rzecz idei tych kibiców, którzy w ramach SKWK mają czas i ochotę realizować się w Wiśle na żywo. SKWK, jest zakładnikiem niektórych grup kibicowskich, nie zawsze sensownie oddających swój czas Wiśle, ale nie mającym innego wyjścia, gdyż inni nie angażują się w Wisłę w ogóle. Przy okazji, swoją próżność, tłumaczą błędami tych drugich. To żałosne tłumaczenie, bo w podtekstach uzasadniane obawą przed tymi grupami kibiców działajacych w realu, zwłaszcza tych nie zawsze poprawnych. I koło absurdu się zamyka, bo nieliczna grupa ludzi pozytywnie działających na rzecz Wisły zostaje tak na prawdę osamotniona i wepchnieta w ręce tych mniej rozważnych grup kibicowskich. I aby przełamać tą kwadraturę koła, trzeba o tym dyskutować, przekonywać jednych i drugich do zmiany postępowania, aby jedni odstąpili od robienia rzeczy szkodzących klubowi i Wiśle a drudzy odstąpili od nic nie robienia i jeszcze krytykowania inicjatyw kibiców godnych najlepszych wzorów Wiślackich.

Dlatego zaproponowałem rozdział sponsoringu kibiców, na oficjalny poprzez SKWK od biletu z każdego meczu, na cele inne niż oprawy i koszty tych opraw czy chuliganki i tutaj także uważam, że przy takim rozdziale, 1 zł to bardzo mało. Nie wiem jak wygląda sprawa opodatkowania takich pieniędzy, ale zamożniejsi kibice mogliby wspierać szczytne cele SKWK większą kwotą niż 1 zł. Sprawa muzeum, pomnika i inne zasługują na wsparcie nie tylko dla samych siebie, ale dla rozwoju incjatywy kibicowskiej w ogóle, co dla przyszłości klubu może być czymś na kształt być albo nie być, w chwilach zwrotnych dla klubu, gdzie sprawnie działające instytucje Wiślackie, będą gwarantem przetrwania klubu. Niezbędna musi tutaj być transparentność działań SKWK.

Puszki na oprawy powinny funkcjonować oddzielnie i jak napisałem, rynek i darczyńcy będą decydować, czy warto, czy nie - wspierać oprawy stadionowe. Nieszkodliwość oraz powszechna akceptowalność treści i formy tych opraw, powinny o tym decydować. To ważny instrument w nieszkodzeniu samemu sobie czyli kibicom Wisły Wiśle. Nie dziwię się, że nikt nie chce z urzędu dopłacać do opraw, po których klub musi jeszcze płacić ogromne kary. SKWK nie powinno łączyć opraw z pomnikiem Reymana itp idei, gdyż są to kompletnie różne historie. Jeśli tego nie zrozumie i nie dokona rozdziału tych spraw, automatycznie poświęci możliwość rozwoju na rzecz konfliktu. Wystarczy wspierać ultrasów od opraw na dotychczasowych zasadach, a nowe idee rozwoju klubu na zasadach oddzielnych.

Nie jestem członkiem ani adwokatem SKWK, ale doceniam ich trud, gdzie pozytywy całkowicie przesłaniają negatywy i trzeba to tym ludziom oddać i ich wspierać. Liczę na twórczą dyskusje i agitację na rzecz tych inicjatyw SKWK ze strony kibiców po każdej stronie tej dyskusji.
Ostatnio edytowane przez kot : 08.03.2014 o godz. 00:25.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując