Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.03.2014, 21:29
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Zlituj się. Najdroższe resorty w Hurghadzie czy Szarm są resortami dla klasy średniej? Wyjazdy na narty w Alpy czy tym bardziej do Zakopanego świadczą o zamożności klasy średniej? Normalna klasa średnia nie jeździ na biedawakacje do Egiptu. Owszem ruskie mają od cholery bogatych i tych faktycznie widać w Monaco i tego typu klimatach. Swołocz widzisz głównie w Egipcie z jednego powodu - nie muszą mieć wizy i jest tanio. Zdarzyło mi się być w Egipcie bo chciałem zobaczyć to co trzeba zobaczyć zanim miejscowi do końca rozdupczą i widziałem tą ich klasę średnią. Większość to krasnoarmiency na przepustkach nie potrafiący korzystać ze sztućców. Jak jedziesz na normalne wakacje dla własnie klasy średniej czyli tam gdzie jest trochę drożej to ruskich nie widać jakoś za wielu. Są właśnie albo w tym tanim Egipcie albo w tym przysłowiowym Monaco - w zależności od zamożności.
Ich klasa średnia to Moskwa. Reszta to bieda. Putin owszem ma przeciętnego Iwana w dupie. Tylko, ze jak Iwan nie będzie miał co żreć przez 2 miechy to w koncu sie w....i. Carowie już to przerabiali. Pomijam że ten scenariusz jest realny w jakichś 5% bo zamiast sankcji ekonomicznych skończy się na podniesieniu "ważności" oświadczenia ze "zdecydowanego potępienia" na kategoryczne".
Rozumiem, że Egipt to zbyt tania "destynacja" jak to ładnie z angielskiego określa branża turystyczna, aby można było mówić o "klasie średniej" z Rosji? Może przenieśmy to na grunt polski, gdzie klasa średnia jest równie enigmatycznym sformułowanie i zobaczmy jak wyglądają te wyjazdy Polaków do Egiptu, który tak upodobali sobie Rosjanie.

Powołam się na raport CBOS-u, a nie branży turystycznej, aby było bardziej wiarygodnie.
http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2013/K_015_13.PDF

Ów raport stanowi, że zaledwie 15% Polaków w 2012 roku uskuteczniało wypoczynek za granicą, czego 0,9% ogółu Polaków wybierało na kierunek swoich wakacji Egipt. Coś biedna ta nasza "klasa średnia" jeśli nawet 1% Polaków nie korzysta z tak tanich kurortów po 500 euro za tydzień od głowy.

Właśnie to pokazuje, że ów tani Egipt to kierunek swołoczy, czy jak ja to nazwałem "klasy średniej" w Rosji. Polska klasa średnia zostaje zwykle w domu i grilluje, gdyż co 7 Polak nie wyjeżdża w ciągu roku ani razu poza granicę kraju.
Odpowiedz cytując