Wyświetl pojedynczy post
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.11.2013, 18:49
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Widzisz, wiec nie wiesz, o czym piszesz. Ja sie wypowiadam o swoim zyciu i swoich wieloletnich doswiadczeniach z kosciolem(w zeszlym roku chowałem kogos z rodziny i nic sie nie zmienilo, a bylo to duze, wojewodzkie miasto). Polecam zapoznanie sie najpierw z faktami, a potem wypowiadanie sie na ten temat. Moja parafia nie jest odosobniona. Widac, ze a) nie rozmawiasz ze znajomymi o tego typu sprawach b) trafiles na wyjatkowa parafie(dobrze, ze sie takie zdarzaja). Nie mam zamiaru niczego sprawdzac, a sam nie bede podawal adresu swojego zamieszkania. Wystarczy sie zorientowac i tyle, nie jest to trudne. Ja moge podac wiele przykladow obowiazkowych danin, bo kto praktuje aktywnie ten musi miec takie doswiadczenia. Dla mnie jestes po prostu ewenementem i tyle. I sie tak nie napinaj , bo to nie przystoi zadnemu katolikowi.[...]
Chłopcze, ale ja Cię nie pytałem o Twój adres zamieszkania, a jedynie o parafię do której należysz. Tak ciężko Ci zrozumieć prosty tekst Może Panie "praktykujący" masz problem w 24 godziny dowiedzieć się do jakiej parafii należysz Dostrzegam dziwną prawidłowość w Twoich wypowiedziach, kiedy ktokolwiek pyta Cię o konkrety raczkiem się wycofujesz.
Z tym napinaniem to doprawdy "przyganiał kocioł garnkowi", najpierw próbujesz mierzyć czyjś poziom praktykowania wiary tekstami "albo nie jestes katolikiem, albo nie jestes praktykujacym katolikiem", bądź pisząc do interlokutora per "katoliku od 7 boleści", a później płaczesz, że Ci się odpłaca pięknym za nadobne.

[...] Ojj, Boże, wolalem Ci to rozpisac, bo ty pisales o mandatach , kiedy ja nigdzie o czyms takim nie napisalem. Dlatego stoi tam w niektorych(czyli wylaczajac mandaty), teraz juz chyba to pojmiesz? Nie jestem prawnikiem i nie bede stosowal sformulowan prawnych, ale potoczne.[...]
Problem nie tylko w tym chłopcze, że mandat karny także jest grzywną, ale również w tym, że orzekane przez sąd kary grzywny idą na poczet skarbu państwa, chyba że sąd orzeknie w formie zadośćuczynienia czy nawiązki wpłatę na cele charytatywne.
Tak więc Twoje stwierdzenie, że
[...] wszystkie grzywny ida na Caritas[...]
jest po prostu kłamstwem. Tym bezczelniejszym, że w kolejnym poście próbujesz swojego adwersarza pouczać kreując się na znawcę prawa.

[...] Teraz sprawdz, ile ze srodkow przeze mnie wymienionych idzie na pensje, na dbanie o obiekty sakralne, itd. Jezeli jestes zorientowany, to bedziesz wiedzial, ale przypuszczam ze lubisz manipulowac faktami(tzn. wkladanie w moje usta slow, ktorych nigdy nie wypowiedzialem). Zastanow sie potem nad soba, bo na poprawe nigdy za pozno. Ja w dalszym ciagu czekam na przeprosiny .[...]
Ale przecież to Ty zarzucasz coś Kościołowi Katolickiemu, a skoro tak wypadałoby swoje pretensje uargumentować i udowodnić, a nie rzucać ogólnikami i odsyłać interlokutora, aby sam sobie sprawdził. Skoro Ty o coś oskarżasz, to powinieneś potrafić udowodnić rzekomą przewinę, a nie żądać od kogoś szukania dowodów na niewinność. Wszystkie Twoje wypowiedzi to doprawdy jakiś żałosny i pretensjonalny poziom gimbazy, nosek Ci jeszcze podetrzeć Panie obrażalski
A kto tutaj manipuluje udowodniłem choćby powyżej.

[...] P.S - Jesli nie masz znajomych lub trafiles na rzeczywiscie wolna oplat parafie, to polecam pierwszy, lepszy artykul na ten temat(fragment):
"Choć oficjalnie opłata jest dobrowolna, to w niektórych parafiach bez pieniędzy się jednak nie obejdzie.We wrocławskiej archikatedrze na Ostrowie Tumskim usłyszeliśmy, że płaci się 1000 zł za mszę ślubną: 500 zł na remont kościoła, a drugie tyle za samą mszę, kwiaty i organistę. Msza św. w intencji to w katedrze koszt 50-100 zł, zaś w intencji zmarłego już po pogrzebie - ok. 200 zł. W katedrze usłyszeliśmy, że te wszystkie kwoty dotyczą osób spoza parafii. Miejscowi mają sakramenty za darmo, bo co niedzielę dają na tacę. Chrzest to wydatek co najmniej 50 zł. Bywa i więcej."
Tak jak myślałem i wspominałem całą swoją wiedzę o Kościele Katolickim czerpiesz z internetu i brukowców typu "Fakty i Mity". Zarówno ja, jak i wielu moich znajomych nie ma takich problemów, o jakich Ty twierdzisz, że są powszechne. Tutaj przytaczasz mi artykuł (w którym nota bene wyraźnie piszą, że "oficjalnie opłata jest dobrowolna") o cenniku w Archikatedrze wrocławskiej, co przyznam szczerze jest dla mnie dosyć zabawne, bowiem akurat w tym przypadku ten cennik jak najbardziej rozumiem. Nie każdy ślub czy pogrzeb może odbywać się akurat w Archikatedrze, tak jak nie każdy ślub czy pogrzeb może odbyć się w Katedrze Wawelskiej. Archikatedra tak jak Katedra Wawelska, czy Bazylika Mariacka nie jest zwykłym parafialnym kościołem. Jest to świątynia reprezentacyjna dla całej diecezji. Rozumiem (czytając Cię tutaj już czas jakiś), że masz tak wygórowane mniemanie o sobie, że chciałbyś każdy sakrament przyjmować w Archikatedrze, aczkolwiek zapewne uznano, iż jeżeli nie byłoby tego cennika to takich nabzdyczonych jak Ty "praktykujących" byłyby znacznie większe tłumy.
Doprawdy z przykładem z tego artykułu trafiłeś jak kulą w płot.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 06.11.2013 o godz. 19:35.