For_FuN_ napisał(a):

Ale co ty za przeproszeniem pierd... Ktos, kto pisze i wytyka bledy od razu opowiada sie po stronie lewej, czy prawej ? Masz niezle ograniczone horyzonty myślowe. Ja jestem konserwatysta i nigdy nie glosowalem, i nie zaglosuje na partie lewicowa. Jestem praktykujacym katolikiem, ktory chodzi do kosciola, do spowiedzi, bierze udzial w roznych uroczystosciach. I wlasnie takich ludzi boli to, co niektorzy pseudokatolicy(w wiekszej mierze duchowni) wyprawiaja. Jak masz znajomego ksiedza, to moje zdanie nie bedzie odosobnione wsrod osob wierzacych. Wiadomo, ze nizszej rangi duchowni nie moga wypowiadac takich sadow publicznie, ale w prywatnych rozmowach, to juz zupelnie co innego. I gdybys potrafil czytac ze zrozumieniem(ucz sie, ucz, to nie boli), to zauwazylbys, ze pisze o czesci kleru. [...]
|
Jakoś ta Twoja autoprezentacja nie współbrzmi z posługiwaniem się ubecką terminologią wobec duchowieństwa, a już z pewnością razi niekonsekwencja w Twoich wypowiedziach. Przypomnę wcześniejszą
For_FuN_ napisał(a):

|
[...] Nie ma co dyskutować z obronca pedofilow. Przypuszczam, ze ktos taki sam podstawi swoje dziecko takiemu dewiantowi, a potem jeszcze mu podziekuje(ze podzielil sie "miloscia"). Niespotykane na skale swiatowa, ze u nas skazani prawomocnymi wyrokami za pedofilie: a) dalej sa w stanie kapłanskim b) dalej pracuja z dziecmi. Polski kosciol jest tak skompromitowany, ze juz bardziej sie nie da. Dochodza do tego "geniusze" od genetyki, ktorzy pluja na dzieci z in vitro. Inni jeszcze doradzaja Polakom, jak ma wygladac ich zycie seksualne(Sic!). A o finansowaniu kosciola tez nie ma co mowic. Fundusz koscielny, pensje dla katechetow i ksiezy(religia w szkolach!), wszystkie grzywny ida na Caritas, oplaty za pogrzeby/sluby/chrzciny/wystawienie papierka(np. ze nadajesz sie na chrzestnego). To jeden wielki biznes, a nie szerzenie wiary chrzescijanskiej. Dodajac do tego wystepy w tv, gdzie ci pseudokatolicy pluja jadem i nie maja pojecia o 10 przykazaniach...
|
Przede wszystkim brak konsekwencji najpierw piszesz, że polski kościół jest skompromitowany, aby następnie zastrzegać się, że piszesz "o części kleru". Wypadałoby się zdecydować.
Poza tym wydaje mi się (tutaj akurat absolutnie nie mam zamiaru Cię oceniać), że trochę wybiórczy z Ciebie katolik, skoro w jednym miejscu wytykasz tzw. (w Twojej nomenklaturze) "pseudokatolikom" brak znajomości 10 przykazań zaś chwilę wcześniej wysuwałeś pod adresem księży pretensję, że "doradzają Polakom, jak ma wyglądać ich życie seksualne" co wskazuje na brak znajomości z Twojej strony co najmniej szóstego przykazania. O braku znajomości, czy też wypierania ze świadomości, szóstego przykazania świadczy także Twoja wypowiedź odnośnie in vitro (choć tutaj także, a może nawet przede wszystkim, unaocznia się brak znajomości piątego przykazania). Zdecydowanie razi mnie tutaj jednak bezczelne łgarstwo z Twojej strony, bowiem nikt na dzieci poczęte za pomocą metody in vitro "nie pluje". Kościół protestuje przeciwko samej metodzie w wyniku której, aby jedno dziecko się narodziło uśmiercanych jest kilka innych. Nawet przytaczany tutaj przez Twojego kolegę AS-a ksiądz prof. Longchamps de Berier wypowiadał się jedynie na temat zagrożeń genetycznych, które niesie za sobą ta metoda.
Wysuwasz pod adresem Kościoła Katolickiego pretensje, które świadczą po prostu o tym, że swoją wiedzę o tej instytucji czerpiesz z lektury "Faktów i Mitów" i stron antyklerykalnych na necie, a nie z bezpośrednich kontaktów. Opłaty za posługi, które wymieniłeś są dobrowolne, natomiast fundusz kościelny został powołany przez państwo komunistyczne po zrabowaniu przez komunistów majątku KK w Polsce. O grzywnach też pierwsze słyszę, chyba, że masz na myśli sprawy cywilne, gdzie powód domaga się od pozwanego w formie zadośćuczynienia zapłaty określonej sumy na konto Caritasu. Przecież choćby z awantury o fotoradary wiadomo, że kasą z grzywien czy też mandatów łatany jest budżet państwa. Stąd nie wiem skąd Ci się wziął ten Caritas i dlaczego wobec tej instytucji (aż Cię zacytuję) "plujesz takim jadem". Może zapoznaj się z zakresem działalności tej instytucji, a dopiero następnie wylewaj gdziekolwiek swoje żale.
Wszystkie Twoje wypowiedzi atakujące Kościół Katolicki, pełne uogólnień i nienawiści prowadzą mnie do sformułowania wniosku, że taki z Ciebie konserwatysta, jak z koziej dupy trąba.
Jeszcze jedno nikt z nas nie broni tutaj pedofilii wręcz przeciwnie, osobiście przychylam się nawet do tego aby kastrować s....ysynów, którzy krzywdzą Dzieci, ale po udowodnieniu im winy. A poniższy fragment Twojej wypowiedzi, świadczy że dla Ciebie chyba nie jest to aż tak oczywiste
For_FuN_ napisał(a):

|
[...] A do kolegi Fra Mata tylko jedno - dla mnie juz samo oskarzenie o pedofilie, to powinno byc zawieszenie w pelnieniu poslugi...rozumiem, ze ty bronisz pedofilow, ale nie musisz tego wywlekac na swiatlo dzienne. Ja stoje na strazy dzieci, ofiar, ktore pewnie wedle twoich slow czesto wymyslaja takie historie(bo sugerujesz, ze skoro nie ma prawomocnego wyroku, to ktos taki jest czysty jak lza, a dziecku najpewniej cos sie wydawalo lub wprost klamalo). Nie wiem, skad u niektorych ludzi bierze sie taka postawa...mam dramatyczna relacje dziecka i chyba temu, kazdy normalny czlowiek daje wiare. Tez przedziwna maniera tlumaczenia i rozumienia pedofilii...jesli dla Ciebie molestowanie nieletnich(w taki czy inny sposob) nie jest pedofilia, to co jest? Dopiero, jak ktos taki wlozy swojego fiuta do buzi czy w tylek? Przyjmuje, ze ty bys z usmiechem na twarzy przyjal wiadomosc, ze twoja corka lub twoj syn byl calowany przez(akurat w tym przypadku) ksiedza. To "gratuluje" rodzinie. Twoja wypowiedz, to jedna wielka ZENADA. Idz zapisz sie do parti pedofili, bo skoro tlumaczysz tak okropne czyny, to na leczenie jest juz za pozno. [...]
|
Ciekaw jestem dlaczego, wciąż u Ciebie pojawia się w kontekście pedofilii jedynie ksiądz

Czy nie uważasz, że w ten sam sposób powinno się postąpić wobec przedszkolanki, nauczyciela/ki, psychologa, dziennikarza, sędziego etc. etc.

Przypominam jedynie, że nie ma czegoś takiego jak "zawieszenie w pełnieniu posługi" (nie można "zawiesić" posługi kapłańskiej, jest "zawieszenie w pełnieniu urzędów i funkcji kościelnych" co Kościół Katolicki od jakiegoś czasu stosuje wobec duchownych oskarżonych o pedofilię, zaś w przypadku potwierdzenia się stawianych zarzutów taki duchowny będzie wydalony ze stanu duchownego).
Czy wobec każdego z wcześniej wymienionych przeze mnie stosuje się podobne sankcje

Dlaczego nie domagasz się, aby po samym oskarżeniu o pedofilię automatycznie zawieszano w zawodzie nie tylko przedszkolankę i nauczyciela/kę (co rzecz jasna z racji na ich kontakt z dziećmi powinno - i mam nadzieję, że ma - mieć miejsce), ale także dziennikarza, sędziego i... For_Fun_a na ten przykład
Turek napisał(a):
nie widze powodów dlaczego para homo nie mogłaby wychować dziecka '''w oparciu o naturalne prawa'' cokolwiek to oznacza, po przez zakaz nic nie osiągniesz bo takie pary były są i będą i wychowuja dzieci czy chcesz tego czy nie .
Pozwólccie zyc innym tak jak chcą !![...]
|
Choćby dlatego, że homoseksualizm nie jest normalny, zgodny z naturą i nie zmieni tego żadne głosowanie paru idiotów pozostających pod wpływem tego czy innego lobby. Kilkadziesiąt lat temu uznali, że "homo jest ok", w tej chwili tych paru debili próbuje przeforsować w ten sposób pedofilię.
W kwestii wychowania dzieci przez pary homo wypowiedzieli się już naukowcy poprzez jakoś dziwnie przemilczane wyniki badań naukowych, które można skonkludować stwierdzeniem, iż znaczny procent homoseksualistów jest jednocześnie pedofilami.
Odnośnie zaś Twojego apelu, to (dopóki to nie szkodzi innym osobom) nikt nikomu w jego cztery ściany i (mówiąc dosłownie) do łóżka nie zagląda, to niestety homoseksualiści propagują swoją dewiację na ulicach i domagają się uprzywilejowania.