Wyświetl pojedynczy post
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.10.2013, 15:05
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Drozd chyba z obozu Macierewicza jest? Czy coś pominąłem?

Całkowita zgoda z tym, że jesteśmy rozgrywani przez służby. Mówią o tym ludzie od lewa do prawa, nie tylko Witold Gadowski, ale nawet ostatnio wymsknęło się to Generałowi Dukaczewskiemu. Mnie to nie dziwi, bo znając naszą historię byliśmy wielokrotnie terenem wojen obcych wywiadów, a gdy ktoś im zalazł za skórę (Sikorski dogadujący się z Rosjanami za plecami Anglików) to z chirurgiczną precyzją usuwano takie przeszkody. Nie jestem też na tyle naiwny, aby sądzić, że coś w tej kwestii może się zmienić w najbliższym czasie, że zbudujemy służby, które będą suwerennie od wpływu obcych sił bronić interesu kraju. Receptą na choć częściowe uniezależnienie się od wpływu innych państw jest ciągłe parcie do przodu jeśli chodzi o rozwój gospodarczy. Nie jest tajemnicą, że w sprawach międzynarodowych, bądź bilateralnych nie jesteśmy żadnym partnerem dla Rosji, więc każdorazowo zostaniemy załatwieni bez mydła tj. w sprawach eksportu jabłek, mięsa, zakupu gazu, tarczy antyrakietowej, gazoportu czy przede wszystkim Smoleńska, ale w sprawach gospodarczych, gdzie do gry wchodzi element biznesowy mamy już jakiekolwiek szanse i trzeba to wykorzystywać. Ostatnio głośnym echem odbiło się w Niemczech wejście Amazoona do Polski, który ma wybudować u nas 3 centra logistyczne dając zatrudnienie od 6 do 10 tys. osób. W Niemczech od razu nagłośnili sprawę nieprzestrzegania praw pracowniczych przez Amerykanów, słabej infrastruktury w miejscach, gdzie Amazoon dokonuje swoich inwestycji, a także ostro skomentowano zadowolenia Piechocińskiego z takiego obrotu sprawy. W Niemczech się nie cackają i służby od razu dodają oleju do ognia, ale robią to z umiarem, aby nie wszczynać międzynarodowych awantur. Czarny pijar to podstawa jeśli chodzi o takie podszczypywanie się, ale u nas słowo pijar źle się kojarzy, a na zachodzie to jedno z 10 przykazań ichniejszych służb.

Jeśli stawiasz tak sprawę i prosisz o wyczyszczenie stajni Augiasza to naprawdę sądzisz, że albo PiS, albo PO mogą tego dokonać? Duopol tych partii trwa od dobrych paru lat w miernym dla Polski skutkiem i najlepszym rozwiązaniem byłoby gdyby obie partie się rozpadły, gdyż ten jałowy spór nie tylko szkodzi scenie politycznej, ale przede wszystkim szkodzi Polsce.
NIe wiem o jakim duopolu mówisz - PIS/PC rządził raptem 18 miesięcy +załóżmy kilka w ramach rządu Olszewskiego -pod ostrzałem wszystkich głównych mediów. Co tu porównywac do PO/KLD/UW - bo tych mutacji trudno ogarnąć. Jakby nie był PIS zagrożeniem dla układów postkomunistów i ich sojuszników post solidarnościowych którzy PODTRZYMUJĄ ten bajzel w kraju to by był traktowany powiedzmy jak ruch palikota - a dobrze wiem jak jest i przy pełnej kadencji Macuierewicz miejmy nadziej rozbije w puch służby które w żaden sposób nie są 100%patriotycznymi i oddanymi temu krajowi (bo by niedopuściły do wielu skandalicznych spraw). I uprzedzę odpowiedź : tak wolę ideowych harcerzyków których trzeba będzie wyszkolić za grube pieniądze i pewnie popełnią jakies błedy -ale psia mać będzie to nadzieja i kapitał na przyszłosć której teraz nie ma . Idąc dalej : diagnoza nasza jest taka sama tylko że Ty uważasz widzę nikt nic nie jest w stanie zmienić. To może idąc za pomysłem Bolka przyłączmy się do Niemiec i będzie po problemie - olać debili od Mieszka przezKazka Wielkiego , Sobieskiego po Piłsudskiego ,Dmowskiego JPII - co im się marzyła jakaś Polska bo o jakim rozwijaniu gospodarki mówisz- jeśli cześc polityków i mediów jest na paskach obcych kapitałów ew.służb a pewne informacje pewnie zanim dotrą do kancelarii premiera lądują gdzie indziej .Naprawdę czcza gadanina o programach gospodarczych,dzietności czy edukacji jest o kant d... strzelić bo wszystko co dobre będzie torpedowane - przeciekami, szantażami, wahaniami na giełdzie ,dogadywaniem się za naszymi plecami a może niewyjaśnianymi katastrofami.Każdy Polak dobrej woli niezależnie od barw politycznych powinien sobie zdawać z tego sprawę.
Nie badź też demagogiem - jest tylko jedna antysystemowa partia która ma szanse zmienic rzeczywistość.Podkreśle ma szanse -która jest niewielka - uzależniona od wyniku w wyborach i asertywności,lojalności,patriotyzmu jej członków (czego nie jestem wcale pewien). Żadne inne byty nie mają szans z czysto artmetycznych powodów
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 09.10.2013 o godz. 15:11.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej