FraMat napisał(a):

Sa jeszcze campingi - wygodne i znaczne tańsze. Np:
wis.la/eqlep
A ja polecam zamiast 10 biletów, które szybko sie rozejdą, albo bilet Paris viste za 17,15 na dwa dni (jazda wszystkimi środkami bez limitu - trzy zony), albo całodzienny mobilis (6,60 za dwie zony dziennie, 8,80 za trzy)
|
Campingi fakt, ale nie każdy jest fanem tego typu miejsc. Osobiście, gdy mam tylko kilka dni na zwiedzanie to zawsze wybieram samo centrum. Niby jest metro, ale jak podliczy się dojazdy wte i wewte to wychodzi zawsze kilka zmarnowanych godzin. Ten camping z tego co widzę jest aż 9 km od Paryża zatem ładny kawałek drogi mimo, że RER mamy w pobliżu. Popularne mieszkanie wynajmowane przez Polaków jest też w podobnej odległości tylko, że na północ od Paryża (znajomi wynajmowali). Słyszałem też o możliwości wynajęcia noclegu w Instytucie Polskiej Akademii Nauka w samym centrum po 25 euro na głowę, ale szczegółów nie znam.
wis.la/gdjq2
Faktycznie może masz rację co do biletów. Zwykle biorę jednak pakiety biletów bo różnie to wychodzi w zależności od miasta. W jednych opłaca się travel card, a w innych pojedyncze, albo właśnie pakiety biletów. Na 3 dni 10 biletów na głowę mi wystarczyło, ale nie jeździłem daleko, a poza tym miałem nocleg w dobrej lokalizacji (kilometr do Luwru, 2 km do Sacre Coeur, a 2,5 km do Notre Dame), więc szkoda było nie zrobić tej trasy spacerkiem. Na pewno jeśli będzie jeździło się poza centrum Paryża (np. Wersal, ale tam trzeba dojechać jeszcze kolejką) to warto rozważyć opcje, które zaproponował FraMat.