Wyświetl pojedynczy post
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.06.2013, 13:30
kamikaze napisał(a):Wyświetl post
Czy chcesz czy nie taki mają lewicowy program, nie przypominam sobie jakiś super zmian i realnych reform jak byli przy korycie więc nie opowiadaj mi takich rzeczy.
Dostałeś konkretne przyklady, trzeba było czytać uważnie. A nie, lewicowy program bo ja tak uważam....

Podałem karę śmierci jako przykład, chodzi mi o to, że jeśli kodeks karny mówi, że po 25 latach się przedawnia no to się przedawnia, nie można tego tak zmienić. To że w lewicowym państwie sądy działają jak działają to inna sprawa (sprawy toczą się latami, giną dowody, nie można kogoś zamknąć bo jest chory, pokrzywdzony i inne dziwne sprawy)
Zbrodnie przeciwko ludzkości i zbrodnie wojenne nie ulegają przedawnieniu.
Morderstwa ulegają przedawnieniu po 30 latach.
Korwin nawoływał np w 2008 r. do dania spokoju Jaruzelskiemu, a jego zbrodnie z lat 80-tych wówczas się jeszcze nie przedawniły.
To że w III RP sądy działają jak działają to inna sprawa, ale jeżeli Korwin z zasady by Jaruzela nie karał no to chyba coś jest nie tak?

Równie dobrze można by zacząć karać ludzi za jakieś przestępstwo co teraz jest przestępstwem, a jeszcze kilka, kilkanaście lat temu nie było nim (ale państwo prawa tak nie działa).
Nie musisz mi tłumaczyć, co oznacza że prawo nie działa wstecz. Rozmawiamy o karaniu zbrodniarzy komunistycznych za czyny, które były przestępstwem w momencie ich popełniania. Mówimy również o tym, że Korwin najchętniej by ich nie karał, z różnych mglistych powodów. Od jakiegoś czasu do tych powodów dodaje także "przedawnienie".

emj10 napisał(a):
Jeśli patriotyzm ma być gwarantem prawicowości to wymiękam. PPS też był prawicowy?
Kolejny raz szwankuje czytanie ze zrozumieniem. Napisałem cytat: "pod kątem stosunku do tradycji, patriotyzmu, owszem - PiS jest prawicowy."
Ograniczasz błednie "prawicowość" jedynie do kwestii gospodarczych.

A tutaj ściągawka, źródło takie sobie, ale na początek wystarczy:

Cytat:
Prawica – zwyczajowe określenie sił politycznych, które charakteryzuje szacunek dla tradycji, autorytetów, religii, istniejącej hierarchii społecznej oraz wstrzemięźliwość przy dokonywaniu zmian w systemie społeczno-gospodarczym i politycznym. Poglądy prawicowe są przeciwstawiane lewicowym.

(...)
Podział na prawicę i lewicę często nie bywa jednoznaczny. Do partii prawicowych bywają zaliczane te, które mają pewne lewicowe elementy, podobnie jak i do lewicowych zalicza się te, które mają elementy prawicowe. Ze względu na trudności w jednoznacznej klasyfikacji współcześnie istniejących partii tradycyjny podział na lewicę i prawicę jest zastępowany alternatywnym podziałem dwuosiowym, gdzie jedna oś przedstawia kwestie ekonomiczne, druga zaś społeczne.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawica

emj10 napisał(a):
1. Przywrócenie kary śmierci.
2. Legalizacja narkotyków.
3. Zwolnienie wszystkich urzędników.
4. Prawo do posiadani broni.
5. Bezsens para-olimpiady.
6. Wzorowanie się na polityce gospodarczej Hitlera.
To jest własnie cały Korwin, mieszanie pomysłów dobrych z absurdalnymi, co sprawia że docelowo nie udaje mu się wdrożyć żadnych, a jego poparcie oscyluje w granicach błedu statystycznego. Ale obserwując działalność Korwina, można się domyślać że właśnie o to chodzi....
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 19.06.2013 o godz. 13:36.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"