Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.04.2013, 08:51
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
Co do Salomona; byc moze grajac w 2 lidze wloskiej swoja gra wyrastal ponad tamta lige, przy okazji prezentujac pewien szeroki margines do poprawy. Byc moze tak bylo i dlatego Milan go kupil.
No widzisz, "być może". Być może Krychowiak i Glik również w tym momencie grają ponad poziom klubu, w którym występują. I co teraz, za pół roku stwierdzisz "sorry, przeszli do klubów czołówki swoich lig, to teraz są to dobrzy piłkarze, a jeszcze dwa miesiące temu byli słabi"? Bez sensu. Tym bardziej, że w przypadku obu z nich transfer do lepszego klubu jest bardzo realny, bo obaj w tym momencie w swoich klubach należą do najlepszych.

No to dobra, wytłumacz mi coś innego - jak to jest, że w kadrze Włoch gra Angelo Ogbonna? Przecież gość jest z jakiegoś tam Torino, więc jest nikim. Ba! To Glik ma pewniejszą pozycję w tym klubie, na tej samej pozycji. Albo inaczej, aktualnie pomiędzy czwartym w Bundeslidze Schalke a ósmym HSV są cztery punkty, rozumiem, ze jak tak będzie na koniec sezonu to cztery punkty będą dzielić drużynę "czołówki ligowej", od "ligowego średniaka"? W sensie jedna z tych drużyn będzie fajna, a druga od niej zdecydowanie odstawać?

Z jakis wzgledow zaden Milan nigdy nie zainteresowal sie duzo starszym teraz Majewskim i poprostu starszym Glikiem
Ale takim Glikiem zainteresowało się choćby Palermo, które wtedy grało bardzo dobrze, na poziomie europejskich pucharów. Nie przebił się tam, bo potrzebował czasu na ogranie - pograł w Serie A, potem pełny sezon w zdecydowanie najlepszej drużynie Serie B i teraz znowu trafił do Serie A i gra tam bardzo dobrze.

Dobrze, tylko ze Krychowiak ma 22 lata. Ty o Krychowiaku mowiles, to ja napisalem o Alabie by pokazac ze z Krychowiaka zaden specjalny mlodziak nie jest.
Tylko o czym ma świadczyc przykład Alaby? O tym, że są pojedyncze jednostki w klubach światowej czołówki będące młodymi chłopakami? Ile krajów może się poszczycić taką możliwością? Pamiętajmy, że cały czas próbuję udowodnić, że naszą kadrę pod względem sportowym stać na osiąganie awansów na główne turnieje. Pomijam fakt, że Alaba jest młodszy od Krychowiaka raptem o dwa lata, co jest faktycznie różnicą kolosalną...

Krychowiak ma 22 lata, gra bardzo dobry sezon i jest na prostej drodze do zmiany klubu na lepszy w następnym okienku. No i wtedy będzie fajny, a Bobek powie "być może grajac w klubie walczącym Ligue1 swoja gra wyrastal ponad tamta lige, przy okazji prezentujac pewien szeroki margines do poprawy. Byc moze tak bylo i dlatego "Klub A" go kupil". Nagle stanie się dobrym piłkarzem i wszyscy będziemy szczęśliwi.

Wiecej przykladow? Mmm; Goetze, Reus, Varane...
Będę miał chwilę, wyliczę Ci wszystkich, zbyt dużo klubów musiałbym teraz sprawdzić.

Nie moge Ci udowodnic mojej tezy, tak samo jak ty nie mozesz swojej. To pokaze czas. No zobaczymy kto ma racje. Ja twierdzacy ze z tej zdolnej "generacji" tylku kilku (w najlepszym przypadku) przebije sie do powaznych klubow, czy ty twierdzacy ze przebije sie cale stadko.
Pierwsze symptomy wmawiania mi słów, których nie powiedziałem. Prostujemy: realną szanse na trafienie do dobrego, europejskiego klubu podczas swojej kariery ma w tym momencie wielu naszych chłopaków, zresztą taki Milik, czy Wolski już tam są, czyli w klubach czołówki Bundesligi czy Serie A. Trudno takie rzeczy wyrokować, bo Lewandowskiemu czy Błaszczykowskiemu w wieku 19 lat mało kto na to dawał szanse.

Wymieniles 5 pilkarzy... Ja nie napisalem za zaden nie przebije sie do powaznej pilki; napisalem ze kilku z tej "generacji" o ktorej pisales moze sie przebic. Tylko kilku, tylko jednostki.
A ilu Ty tych piłkarzy w klubach z czołówki chciałbyś mieć? Ilu takowych mają Chorwaci, Szwedzi, Szwajcarzy, Rosjanie, Duńczycy, Serbowie, Irlandczycy, Węgrzy, Czesi, Rumuni, Turcy, Grecy, Czarnogórcy, lub Bośniacy?

Przecież w Szwecji w podstawowej jedenastce też grają gracze z przeciętnych klubów, przykłady z meczu przeciwko Irlandii w eliminacjach:
- IFK Goteborg
- Kasimpasa SK
- FC Genua (realny spadek z Serie A)
- West Bromwitch
- Anderlecht
- Celtic Glasgow
- Sunderland
- Spartak Moskwa
- FC Burnley (patrz, druga liga angielska!)

Do tego dochodzą najlepsi czyli uwaga: Elm z CSKA Moskwa i Zlatan z PSG.

...czy w Chorwacji:
- FK Rostów
- Łokomotiw Moskwa
- Dnipro Dniepropietrowsk
- HSV
- Sevilla
- Dinamo Zagrzeb

Przecież to są właśnie "Gliki i Krychowiaki" - rozumiani Twoim sposobem myślenia. Chorwacja ma natomiast właśnie czterech, czy pięciu piłkarzy z naprawdę wielkich klubów w jedenastce - czyli Szachtar Donieck, Olympique Lyon, Real Madryt, Inter Mediolan, Bayern Monachium. Tyle, a przecież mówimy o przykładzie drużyny, która dla nas jest można powiedzieć swego rodzaju sufitem - czy pod względem klubów naszych piłkarzy tak bardzo odstajemy? (uprzedzając pytanie, wiem że odstajemy, pytam czy bardzo) U nas jest to tak: Arsenal Londyn, AC Milan, Borussia Dortmund, Borussia Dortmund, Borussia Dortmund...w sumie Fiorentinę tez można by było w tym momencie doliczyć do ligowej czołówki.

A przecież cały czas mówimy o tym poziomie, cały czas twierdzę, że stać nas na awanse na główne turnieje, albo przynajmniej awanse do baraży. Poziom Szwecji czy Chorwacji, Grecji, Bośni, Czarnogóry, Szwajcarii i tak dalej. Oczywiste jest to, że sportowo odstajemy od Holandii, Niemiec, Włoch, czy Hiszpanii, ale nikt poważny nie twierdzi chyba, że w stanie naszej piłki jest możliwe granie na porównywalnym do nich poziomie.

Ale Stepinskiego to z laski swojej moglbys oszczedzic. Gosc na ten moment nic nie pokazuje. Oceniasz talent na podstawie wieku?
Tak, na wieku i na podstawie osiągnięć (odstawał znacząco poziomem od rówieśników, superstrzelec w młodzieżówkach, najlepszy piłkarz kadry U17 brązowych medalistów ME), na podstawie tego, że jako SIEDEMNASTOLETNI chłopak radzi sobie przyzwoicie w Ekstraklasie. Rozumiem, że jak Milik rok temu był w jego wieku i w dwudziestu kilku spotkaniach zdobył raptem cztery gole, to też twierdziłeś, że talentu nie ma? Podkreślam, mówimy o SIEDEMNASTOLETNIM piłkarzu, który grać w Ekstraklasie zaczął mając SZESNAŚCIE lat.

Przecież gdyby Stępiński teraz miał na koncie siedem, czy osiem goli, to już latem trafiłby pewnie do klubu z absolutnej czołówki światowej za dobrą kasę...Nic nie pokazuje? Owszem, pokazuje, strzelił trzy gole, zaliczył asystę, przynajmniej jesienią poprawnie radził sobie grając z rywalem na plecach, ma przyzwoitą technikę, wiosną znajduje się w wielu sytuacjach bramkowych, póki co je marnuje, ale to odejście i znajdowanie się w sytuacjach bramkowych ma.

Dla porównania (chociaż dziwi mnie, to że muszę to napisać wprost) Lewandowski zaczął grać w Ekstraklasie bodaj w wieku 20 lat, Błaszczykowski podobnie. Jak mi pokażesz rzeszę siedemnastolatków radzących sobie dobrze dajmy na to w Bundeslidze, to stwierdzę jednak, że to żaden talent i masz rację.

(...)

...zapewne już skończyłeś szukać, więc jak to jest, czyżby Niemcy nie mieli siedemnasto, czy osiemnastoletnich talentów na miarę swojej wielkości, że praktycznie ANI JEDEN zawodnik poniżej 19 roku życia nie jest w żaden sposób wyróżniającą się postacią w ich lidze?

Kolejny ktory sie jara wynikami w mlodziezowce... Przypomniec Ci jakie wyniki potrafilismy osiagac kilkanascie lat temu w mlodziezowce i co potem z tych pilkarzy wyroslo?
Nie ma znaczenia. Inne czasy, inna rzeczywistość. Stosując ten model myślenia jako kontrargument w tej dyskusji na temat potencjału kadry powinienem powiedzieć: "A pamiętasz 1974? Jakoś wtedy Polacy potrafili pokazać swoją świetną grę". Ty mi odpowiesz: "Co Ty pitolisz, to było kiedyś i nie ma związku z teraźniejszością". I miałbyś rację.

Tym bardziej, że jak wspomniałem - wtedy to były pojedyncze, dobre roczniki, teraz każdy z roczników gra nieźle, dobrze, lub bardzo dobrze. Jasne jest, że z każdego rocznika do piłki seniorskiej na najwyższym poziomie trafią pojedyncze przypadki, ale właśnie taka jest różnica: z każdego rocznika. Zresztą takie luźne podsumowanie:

1992: Wolski, Furman, Bereszyński, Wszołek, Kamiński, Janicki
1993: Pawłowski, Parzyszek, Tadrowski, Przybyłko
1994: Milik, Zieliński, Smug, Kobylański, Michalski
1995: Stępiński, Linetty, Horoszkiewicz, Łasicki, Dźwigała, Jagiełło
1996: Zawada, Tomasiewicz, Kuchta, Bartczak

Tylko proszę, nie mów mi że nie wszyscy wymienieni zrobią kariery, bo równie dobrze inni spoza listy mogą do niej dołączyć.

Druzyna Smudy przygotowuje sie do EURO 2012; gra z Andora (?). Sparing wygrany. rw88 po tym meczu z jakze powaznym przeciwnikiem pisze ze... najprawdopodbobniej bedziemy zadowoleni z naszej gry na EURO (cos w ten desen).

Przykro mi, miedzy twoim a moim wrozeniem zostaje przy moim
Po Andorze? Nie przypominam sobie. Tak czy siak nie mogłem jednak przypuszczać, że zostaniemy tak beznadziejnie przygotowani do tego turnieju pod względem fizycznym, a piłkarze po odprawach Smudy będą robić sobie swoje odprawy, bo ich trener tak pitolił - pomijając to, czy tak powiedziałem, czy nie.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 04.04.2013 o godz. 09:02.
Odpowiedz cytując