Wyświetl pojedynczy post
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.02.2013, 04:37
cpc napisał(a):Wyświetl post
Na temat Forum pewnie możemy jeszcze długo dyskutować. Problem wg mnie jednak leży gdzie indziej. Jednym razem polityka miasta względem zabytków i "zabytków" jest zbyt rygorystyczna, innym razem jest zbyt "prorozwojowa" - krótko mówiąc jest mało spójna. I tutaj chyba się w większości zgadzamy, że coś jest nie tak. Pytanie brzmi: skąd wynika ten zadziwiający brak spójności

btw na roku Węgłowej i Augustiańskiej powstaje właśnie hotel w miejscu wyburzonej kamienicy, której oczywiście miasto (dbające nawet o kolor płotów na peryferiach Krakowa) nie było w stanie odratować.

Zgadzam się. Coś jest nie tak z tym brakiem równowagi.

Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Z tymi zabytkami to przesadzają, ale nie robią tego od tak, by nazywać budynek zabytkiem, tylko dlatego by nadać budykowi jakiś tam statut, który uniemożliwi jego wyburzanie.
Moim- i chyba nie tylko- zdaniem Forum jest perełką w architekturze tamtej epoki i wyburzenie jego to i zbudowanie tam prostych apartamentowców było by pójsciem na łatwiznę. Ten budynek jest piękny, tylko trzeba mu się przyjrzeć.Pamiętam, go za czasów świetności i też nie ukrywam, że darzę go ogromnym sentymentem, bo czasem chodziło się tam do kawiarni na ostatnie piętro i podziwiało widoki. Dla mnie to zdecydowanie najładniejszy obiekt hotelowy w Krakowie wybudowany w ostatnich 50 latach.

Mam podobne zdanie. Sentyment zresztą także. Szczególnie do kawiarni "Panorama"
Ostatnio edytowane przez yarow : 15.02.2013 o godz. 04:39.
Odpowiedz cytując