picasso napisał(a):

ja ciebie tez bardzo prosze.reularnie zmienaine i filtry i olej w ASO.230 tyś i peknieta glowica,tlok ii obrócone panewki.kolega dokladnei w takim samym focusie obrocil oanewki po 160 tys.a informacja o 300 tyś to nei mój wymysl tylko tak powiedział dyrektor w ASO na moje pytanie ile te silniki wytrzymuja?-ford focus 1.8 tdci.
jeżeli mialbys zastrzeżenia co do sposobu jazdy to uprzedzam.jeżdżę szybko ale nigdy nie wchodze na obroty powyzej 2,5 tyś dopóki nei osiagnie temp.nei gniote gazu bez opamietania.nei amm ambicji by pierwszym ruszyć spod swiatel.swiadczy o tym między innymi dwumasa która co prada zostła wymieniona ale "przy okazji" wymiany silnika.na pewno pociągnęlaby jeszcze ze 30-40 tys km,turbina w dobrym stanie,niezużyte półosie,prxeguby itp.i chyab moge uważac sie za doswiadczonego kierowcę bo różnymi samochodami przejechalem już ponad 1,5 mln km.90% dieslami.na prawde amm porównanie do starych "beczkowych" silnikow.
|
zrobiłem taką małą symulacje na podstawie dostępnych danych czyli aut sprzedawanych na allegro i wśród sprzedawanych jest:
4117 focusów z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 11 aut, 6 z silnikiem tddi i 5 z silnikiem tdci.
3948 opli astra z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 18 aut
2983 bmw serii 3 z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 32 auta
3822 vw golfy z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 44 auta
Czyli wśród wszystkich sprzedawanych diesli przebieg powyżej 300 tyś ma 0,26 % focusów, 0,45 % asterek, 1,07 % bmw 3 i 1.15 % golfów.
Jeżeli weźmiemy pod uwage auta 8 letnie lub starsze ( z racji wieku łatwiej im zrobić taki przebieg 300 000 / 8 lat = 37500 km rocznie - i tak rzadko kto do celów prywatnych robi taki przebieg) to:
2132 focusy 8 letnie i starsze z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 10 aut, 5 tdci i 5 tddi
2214 opli astra 8 letnich i starszych z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 15 aut
1967 bmw serii 3 8 letnich i starszych z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 31 aut
2528 vw golfy 8 letnie lub starsze z silnikami diesla z czego przebieg powyżej 300 tyś ma 43 auta
Czyli wśród wszystkich sprzedawanych diesli z roczników 2005 i starszych przebieg powyżej 300 tyś ma 0,46 % focusów, 0,68 % asterek, 1,58 % bmw 3 i 1.7 % golfów.
należy pamiętać że mówimy tu raczej o autach z klasy niższej średniej ( oprócz bmw 3) które są użytkowane przez ludzi robiących statystycznie przebiegi ok 15-20 tyś km rocznie czyli do osiągnięcia 300 tyś km potrzebują minimum 15 lat. Znaczna część aut sprzedawanych na allegro ma przebiegi "kręcone" i myślę że wyniki są mocno zaniżone. Mimo to wśród co najmniej 8 letnich aut co 217 focus i co 58 golf ma przebieg + 300 tyś. Dla porównania co 30 sprzedawany passat i co 7 mercedes klasy E z tego samego przedziału wiekowego zrobiły takie przebiegi.
można więc powiedzieć że diesel w focusie z lat 2000 to nie jest najlepsza konstrukcja w sprzedaży. Co do diesli sprzedawanych obecnie przekonamy się za 10 lat.
Nie wiem czy te liczby Cię przekonały ale dla mnie silnik z + 300 tyś to nie jest znowu taka rzadkość. Natomiast spośród moich znajomych rzadko kto zbliża się do tego wyniku z prostej pzyczyny - nie jeździ aż tyle!