_ukoL napisał(a):

|
Z tego zjednoczenia to wyjdzie konflikt militarny, prędzej czy później. W końcu ktoś nie wytrzyma, bo ileż można.
|
Problemy strefy euro spowodowane dołączaniem do niej nierobów i oszustów z południa pewnie skutecznie zastopują integrację monetarną - przynajmniej mam taką nadzieję. Ewentualny konflikt tylko na tle ekonomicznym i to oddolny, jeżeli kryzys się pogłębi, bo zatarcie się granic i inne scenariusze to tylko narzekania tych samych osobników, którzy przy podpisywaniu traktatu lizbońskiego wieszczyli rychły upadek Polski, a dzisiaj narzekają, że Bruksela z dnia na dzień zakaże im rozmawiać po polsku bo będzie jedno państwo. Korzystają z infrastruktury za unijne pieniądze, mają szanse dofinansowania własnego biznesu, i tak dalej, ale Unia ich poddusza i tłumi tożsamość narodową. Wot takie dieła.
Arapaho napisał(a):

|
Takie eksperymenty kończa się zawsze tragicznie.Swoją droga ciekawe jest jak łatwo ludzie którzy chcą zawładnac cała Europą i wycisnąć z niej ostatnie soki potrafią przekonać do oddawania praw i własnosci ich przyszłych niewolników
|
Wysuwanie takich tez kojarzy mi się z reakcjami propagandzistów zza żelaznej kurtyny na Plan Marshalla, nawet retoryka chyba była podobna.
Cytat:
|
Profesor Jerzy Eisler zaznacza, że komunistyczna propaganda przedstawiała Plan Marshalla jako próbę ingerencji zachodniego mocarstwa w sprawy wewnętrzne Europy. (...) media przedstawiały go jako "knowania i macki imperialistów", którzy przy pomocy pieniędzy starali się zdobyć pozycję w Europie.
|
Mówiłem? Rozkoszne.