Bobek90 napisał(a):

LOL. Ale .......y. Jesli jestes Krakowiakiem czy Warszawiakiem to zazwyczaj jestes tez Polakiem. Jesli jestes Polakiem czy Wlochem to zazwyczaj jestes tez Europejczykiem. Tak trudno to zrozumiec?
|
W aspekcie geograficznym - tak. Europejczyk to mieszkaniec Europy. W innym aspekcie - nie. Bo nie ma narodu europejskiego. Mieszasz geografię z aspektami narodowościowymi.
Bobek90 napisał(a):

|
Tak po chlopsku; kulturowo Polsce duzo, duzo, blizej do Niemiec czy Hiszpanii niz do Arabii Saudyjskiej, Japonii czy Zimbabwe.
|
Polakowi jest dużo, dużo bliżej kulturowo do Amerykanina czy Kanadyjczyka niż do Lapończyka. Co nie znaczy że powinno to skutować dążeniem do wspólnego państwa.
Bobek90 napisał(a):

|
Jesli jestes Polakiem to sila rzeczy musisz byc tez Europejczykiem.
|
Jeżeli mieszkam w Polsce to tak - jestem Europejczykiem, rozumianym jako osoba zamieszkująca Europę. Ścisła geografia, nic więcej. A co z Polakami zamieszkującymi od dwóch pokoleń Australię, uważającymi się za Polaków ?

To też siłą rzeczy Europejczycy?
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"