Wyświetl pojedynczy post
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.01.2013, 09:07
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
wislak68

napisalem;
"Wrecz przeciwnie, patriotyzm jest bardzo pozytywnym zjawiskiem . Z tym ze nie o Wasz patriotyzm mi chodzi"
To ciekawe, bo to Ty tworzysz zupełnie nowe definicje patriotyzmu. Chyba że Krytyka Polityczna i GW już przedefiniowały te pojęcia?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Patriotyzm napisał(a):

Patriotyzm (łac. patria,-ae = ojczyzna, gr. patriates) – postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar; pełna gotowość do jej obrony, w każdej chwili. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a także gotowością do pracy dla jej dobra i w razie potrzeby poświęcenia dla niej własnego zdrowia lub życia. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka. Patriotyzm oparty jest na poczuciu więzi społecznej, wspólnoty kulturowej oraz solidarności z własnym narodem i społecznością.
http://portalwiedzy.onet.pl/22367,,,,patriotyzm,haslo.html napisał(a):
Patriotyzm, szacunek i umiłowanie ojczyzny, gotowość do poświęcenia się dla niej i narodu, stawianie dobra własnego kraju ponad interesy partykularne (partykularyzm) bądź osobiste. Poczucie silnej więzi emocjonalnej i społecznej z narodem, jego kulturą i tradycją.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak jeszcze po przemyśleniach - to co prezentuje Bobek90 na swojej planszy, to zwykła próba "spłaszczenia" słowa patriotyzm. Wyrzucenia z niej takich pojęć jak ponoszenie ofiar na rzecz ojczyzny, pielęgnowanie tradycji i kultury. To o czym pisze Bobek90 to w większości podstawowe obowiązki obywatelskie, które nakłada na każdego z nas Konstytucja:

Konstytucja napisał(a):
""Każdy ma obowiązek przestrzegania prawa Rzeczypospolitej Polskiej". (art. 83)"
"Każdy jest obowiązany do ponoszenia ciężarów i świadczeń publicznych, w tym podatków, określonych w ustawie."
Płacenie podatków, kasowanie biletów.

Konstytucja napisał(a):
Każdy jest obowiązany do dbałości o stan środowiska i ponosi odpowiedzialność za spowodowane przez siebie jego pogorszenie. Zasady tej odpowiedzialności określa ustawa." Art. 86.
Sprzątanie po psie, segregowanie odpadów.

Patriota ze względu na szacunek dla ojczyzny i chęć poświęcania dla niej, będzie wymienione przez Ciebie obowiązki obywatelskie także wykonywał. Ale w drugą stronę to już nie działa - samo sprzątanie kup po psie i płacenie podatków nie robi jeszcze z Ciebie patrioty.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I zeby nie było postu pod postem, Andrzej Halicki i jego komentarz do zdjęcia irlandzkiej rodziny w spocie Tuska:

Cytat:
"Wydaje mi się, że dziś wiele irlandzkich rodzin chciałoby żyć w warunkach polskich, a nie na swojej wyspie."

I o "wyłudzeniu" przez Martę Kaczyńską odszkodowania:

Cytat:
Andrzej Halicki: Jeżeli polisa nie obejmuje zamachu, a Marta twierdzi, że w Smoleńsku był zamach i że w związku z tym jej rodziców zamordowano, to powinna zwrócić pieniądze. Jeżeli tego nie uczyni…

Sławomir Jastrzębowski: Kiedy używa pan czasownika „wyłudziła”, czyli zrobiła coś niezgodnego z prawem, pan przekracza granicę.

Andrzej Halicki: Jeszcze raz powtarzam. Powinna zwrócić pieniądze przy tym stanie swojej świadomości, swojej wiedzy i przy warunkach ubezpieczenia, które akceptowała.

Sławomir Jastrzębowski: Wycofuje się pan ze słowa „wyłudziła”?

Andrzej Halicki: Nie bo to nie było pełne zdanie.

Sławomir Jastrzębowski: Ale to czasownik z pana Twittera.

Andrzej Halicki: To skrót tego samego zdania, którego trzecią konsekwencją jest wyłudzenie, jeżeli nie nastąpi zwrot.

Halicki zapytany o Szejnfelda, który za niego przeprosił, mówi:

Ja przepraszam za Adama Szejnfelda, że za szybko przeprosił.
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 07.01.2013 o godz. 12:46.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"