Wyświetl pojedynczy post
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.12.2012, 10:48
Watts napisał(a):Wyświetl post
To taka mentalność. Urodziłem się po 1989 i wychowano mnie już chyba na inną modłę, ale zauważam że komuna zostawiła wielu ludzi z mentalnością drobnego konspiratora. Wpojona niechęć do jakiegokolwiek establishmentu i ciągoty do wiecznie usprawiedliwianego wyższymi ideami i spiskami zwykłego bumelanctwa to zestaw cech, które kultywują nawet zaciekli przeciwnicy poprzedniego ustroju. To zwyczajne stawanie okoniem i dorabianie do tego filozofii, typu "nie będę płacił podatków, bo państwo mnie okrada; nie będę uczciwie pracował, bo rządzi mną agentura". Co prawda państwo i tak jest dalekie od ideału, nie będę rozwijał tego wątku, ale jego mankamenty to wypadkowa tego, o czym piszę wyżej, a co dotyka nie tylko władzę ale i też tabuny zwykłych ludzi.
A zastanawiales sie na co ida Twoje podatki? W jakiej kondycji jest sluzba zdrowia, wojsko?
Wladza jest dalej ta sama zmienily sie tylko metody jej dzialania, teraz zamiast zomowskiej palki sa biale rekawiczki. Kiedys jak sie podskakiwalo dostawalo sie oklep od sbekow, teraz, w majestacie prawa oczywiscie, dostaniesz sanki na kilka lat bez postawienia formalnych zarzutow, a jak nie daj Boze masz wlasny bizness to bedziesz mial 4 kontrole skarbowki i 3 ze Sanepidu w przeciagu miesiaca. Tak czy siak cie uwala. No ale w koncu jest lepiej niz za komuny, w koncu mamy wolnosc. Tylko bez prawa do swobodnego wyrazania wlasnych pogladow i bez swobody zgromadzen.
I masz racje ze pookolenie urodzone po '89 jest inne. Wystawione na ciagly przekaz medialnej papki o tym jak jest dobrze i super wyrastja zastepy mlodych ludzi nastawionych tylko i wylacznie na konsumpcjonizm z wpojona od malego pogarda dla wszelkich innych wartosci. Myslacych ze przebywanie z ludzmi o podobnych pogladach to juz ksenofobia, a wszelkie formy lokalnego czy krajowego patriotyzmu to faszyzm.

Wracajac do tematu. Wczoraj w Londynie tylko ok 50 osob :/ Kibicowsko My, Legia i Pogon Szczecin. Transparenty, troche piro, pozdrowienia dla milosciwie nam panujacego, przemowienia i piesni. Ogolnie ok tylko ta frekwecja :/ Opis bedzie dostepny na profilu Patriae Fidelis na fb.
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 14.12.2012 o godz. 10:50.
Odpowiedz cytując