Cytat:
|
pełna zgoda, że w całej Polsce znalazłbyś może 3 lepszych pilkarzy od tych przez Ciebie wymienionych
|
Jeśli porównałbym Ilieva czy Jaliensa w okresie kiedy byli jeszcze piłkarzami to pewnie ciężko by znaleźć lepszych niż oni w tej lidze natomiast teraz to już nie piłkarze oni wożą się na umiejętnościach technicznych próbują zatuszować braki fizyczne itp. Tego się jednak nie da zatuszować do piłki potrzebne jest zdrowie, wybieganie. Sam dałem się na to nabrać bo widać po technice, podaniach że to to piłkarze którzy liznęli trochę większej piłk niż ekstraklasa, długo ich broniłem jednak dałem się po prostu nabrać.
Cytat:
|
to nie będę gdybał, a oprę się o fakty, że nawet cytowanego Chrapka, nikt nie chciał w Polsce i na świecie kupić czy wypożyczyć.
|
Chłopak ma 20 lat i nie dawno rozegrał swoje pierwsze mecze w Ekstraklasie, widzę że może biegać, pracuje w defensywie i potrafi grać w piłkę.
Widzę Ilieva potrafi grać w piłkę nie ma siły biegać, zanim dowozi się do polla karego to już jest tak zasapany że nie potrafi podać piłki a strzały to podania do bramkarza. Efektem tego jest że byle Patejuk potrafi zrobić więcej asyst niż Ivica. Problem jest tu również motywacja taki Iliev czy Jaliens nie są już głodni sukcesów.
Edi Andrandina 39? letni pilkarz jest kilkakrotnie bardziej efektywny niż Serb. Strzelam że zawodnik z takim CV dostał godziwy kontrakt.
Możesz się bawić w takie ironie ale jeśli jakiś skaut przyjedzie oglądać do nas 28 letniego Meliksona i zobaczy, że jest o 8 lat młodszy chłopak który już dużo potrafi to chętniej wyda pieniądze na niego.
Co do Genkova to nie wiem czy Ślusarki nie strzelby więcej goli gdyby miał takiego piłkarza jak Melikson obok siebie. Chłop ma całą taktykę ustawioną na siebie, wszyscy grają na niego.
Cytat:
|
Podejmujesz ryzyko. Tym razem nie wyszło, ale innym razem może być lepiej.
|
Jesteśmy klubem który powinien zarabiać na transferach... nie byliśmy klubem który mógł pozwozić sobie na takie ryzyko co teraz wyszło. Iliev, Jaliens nie grają tu za czapkę gruszek a przewinął się jeszcze były piłkarz Ajaxu Bouhkari.
Cytat:
|
latego ściąganie piłkarzy z Bałkanów zostawmy takim frajerom, jak Chelsea FC i Manchester City, nie wspominając o kelnerach pokroju Borussii Dortmund.
|
Kot obśmiewał naszą repre jak przykład "polskiego" profesjonalizmu itd to uwodniłem mu że Serbowie mimo że piłkarzami są lepszymi to podchodzą do swoich obowiązków jeszcze bardziej olewając iż kadra PZPNu bo to oni mają zawodników na strefy medalowe.
Teraz jest moda na krytykowanie polskich piłkarzy, euro słaba liga itd, prawda jest taka że
Niemcy, Anglicy, Serbowie potrafią być tak samo zepsutymi ludźmi jak my. Byłem kiedyś świadkiem jak kadra młodzieżowa niemców stacjonowała w jednej z nadmorskich miejscowości gdzie tak chlali, że nie jeden Polak by nie nadążył. Rożnica jest taka że tam piłkarzami zostają ludzie którzy są wyselekcjonowani i są tam szkoleni, mają boiska, super sprzęt i wiedzę trenerów. Natomiast materiał ludzki mamy podobny o ile nie lepszy tylko u nas ojciec musi być wysoko w hierarchii społecznej aby mógł synka zapisać do klubu a chłopak który jako dzieciak biegał z piłką po blokowisku kończy z browarem w ręku i lufką w kieszeni. Winić piłkarzy owszem można tylko to takie uciekanie od prawdziwego problemu bo to system jest przede wszytkim do dupy bo to on produkuje takich piłkarzy.
Jak czytacie wywiad z piłkarzem to najczęściej odpowiada: "
Tata zaprowadził mnie na pierwszy trening" a nie znalazł mnie pan X z klubu jak kopałem piłkę w meczu dzielnica na dzielnice.
Dlaczego Błaszczykowski osiągnął coś w piłce ? Bo ma wujka który pociągnął go za rękę.
Cytat:
|
kosztują o wiele więcej niż ci wymienieni a i zarabiać chcą podobnie.
|
Jeśli bierzesz piłkarzy już z "ostatniego" szczeblu selekcji to zapłacisz drogo natomiast jeśli zejdziesz niżej to taki Milki, Sobiech, Lewandowski, Sobota, Wszołek wcale te kluby dużo nie kosztowały. 500 k euro na Genkova jest tak samo śmieszne jak wydanie 800 k euro na Robaka. Także jak Basałaj mial mnie takimi ruchami przekonać że warto wydawać krocie na napastnika z Bułgarii to chyba słusznie się nasłuchał z trybun.
Szukając jakiś akcji Genkova itd puszczałem sobie mecze na przyspieszeni i jedynie co widziałem to wywroty i machanie łapami, jak raz zgrał dobrze pikę na 90 minut to było dobrze.