emj10 napisał(a):

Patologie jakie wprowadziło nasze becikowe w polskiej wersji najlepiej opisuje przypadek czeski.
http://www.czechy24.com.pl/aktualnos...-becikowe.html
Czemu nasza wersja becikowego to bubel?
1. Kwota wypłacanego becikowego (400-1000 zł) to jałmużna dla młodych matek.
2. Brak kryterium dochodowego powoduje, że zasiłek otrzymują rodziny, które poradzą sobie bez niego.
3. Plaga gangu "matek" wyłudzających becikowe wynikająca z braku szczelności systemu.
4. Becikowe powinno być wypłacana w wyższej kwocie, ale wyłącznie za pierwsze urodzone dziecko.
Oczywiście to moja subiektywna ocena opierająca się na systemach socjalnych np. we Francji, gdzie polityka prorodzinna funkcjonuje najlepiej.
[/URL]
|
Nie przekonałeś mnie. Przede wszystkim przykład Czechów pokazuje czym kończy się różnicowanie dochodowe a nie jest dowodem na bezsens becikowego. Jest dowodem na to, że wszzelkie różnicowanie powoduje, że ludzie zaczynają kombinować a z ludzi miast obywateli robi sie oszustów.
Po drugie dziecko bogatego jest takie samo jak dziecko biednego a czas najwyższy wreszcie odejść od polityki wyręczania biedniejszych od wszystkiego - takie myślenie bardziej szkodzi niż pomaga. Becikowe nie powinno być rozpatrywane w kategoriach zasiłku tylko bardziej gratyfikacji za dziecko.
Po trzecie - owszem można rozmawiać o wysokości, która to jest śmieszna ale nawet 1000zł przy wydatkach na dziecko jest pomocą która się rodzicom przydaje.
Po czwarte becikowe nie wynosi 400zł.
Becikowe jest bardzo dobrym pomysłem - winno wynosić 10 000z k na dziecko - przynajmniej. Następnie - uważam, że Bronek winien ogłosić że zostaje ojcem chrzestnym np 5 dzieciaka. A dodatkowo na artykuły dla dzieci powinien pzysługiwać zwrot podatku VAT jak przysługuje w internecie. To jest chore aby rząd zarabiał na moim dziecku. Podejrzewam, że podniesienie becikowego do 10 000zł i jednoczesne zwolnienie 15% urzędnikó w urzędach skarbowych nie zrujnowałoby budżetu państwa a pozytywnie określiło politykę prorodzinną. No ale do tego potrzeba jaj
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43