Wyświetl pojedynczy post
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.05.2012, 18:52
palikot napisał(a):Wyświetl post
Elefant - Sam odpowiedziałeś sobie na moją tezę uściślając, to były warunki żądane przez Basałaja a nie przez Cupiała. Cupiał wyjebał go za zadłużenie spółki a nie za to, że nie zaczął robić akademii piłkarskiej, lub że Basałaj się obraził i odszedł, bo Cupiał mu nie chciał dać na to kasy. Info mam wiarygodne możesz wierzyć.
Ale ja to wiem i bez informatora. I zgadzam się z tym.

Tyle tylko, że ty zanegowałeś zdanie:

Cytat:
Oczywiście pierwotnie był to jeden punkt, który był warunkiem jego ponownego przyjścia
(sam go podkreśliłeś), więc podałem Ci przykłady jego wypowiedzi na ten temat. Przyszedł tu z taką myślą, a że później zrobiono go w konia to inna para kaloszy. Zwróć uwage, że w 2011 roku już nie ma żadnej wypowiedzi na ten temat (poza jedną o tym, że LM pomoże zrealizować bazę i akademie). Sam zresztą krytykowałem, przyjęcie tego holendro-polaka do szkolenia i brak dalszych kroków.

Co do wyrzucenia Basałaja to długi to był pretekst jak dla mnie. Te długi zapewne niedługo cudownie sie zredukują (wpłynie w końcu kasa z Uefy, nawet pomniejszona o dole kapkomandziary). Tak to juz jest w Wiśle, że jak jest chwilowy debet, to na drugiej półkuli trabia o tym, a jak są wpływy to cicho jakoś.

A teraz o szkoleniu młodzieży i bazie. Cupiał jest w Wiśle kilkanaście lat i opowieści, że nie można było zbudować bazy to 2002 roku bym jeszcze łyknął. Szlak mnie trafia jak jadę Wielicką (a jeżdze tam często) i widzę stada róznych takich młodzieżowców biegających w śmiesznych pasiastych koszulkach. Szlak mnie trafia jak co raz tu wklejane są tu zdjęcia jakiego KS Wicher z Kopydłowa Dolnego i jego bazy treningowej składającej się z kilku boisk piłkarskich z prawdziwego zdarzenia. Oni mogą a my przez kilkanascie lat nie mogliśmy ?

Nie nie mogliśmy i nie nie możemy, tylko nie chcemy.

Bo jest to wbrew interesom wielu osób. Gdyby była taka wola to metodą małych kroczków baza by powstała juz dawno. I dyrdymały, ze nie można, że sie nie zwróci to zwykłe szkodnictwo.

Co do Akademii. Skąd wziąłes ta kwoty. Musimy mieć od razu hiper super. Sa dokumenty finansowe legijnej akademii, można sobie sprawdzić ile to kosztuje. Co do bazy dla akademii. Legijni moga po gimnazjach trenowac a nasi już nie ? Bo co ? Mało mamy sal gimnastycznych w Krakowie ? Zresztą czy to musi być taki model. Może trzeba stworzyć sieć patronalnych tanich, samodzielnych mini szkółek w Małopolsce, zapewnić im wsparcie, szkolić trenerów a potem brać najlepszych (+innych wyłowionych) do centralnej akademii w Krakowie, w wieku 16 lat.
Do stworzenia szkolenia potrzebne jest :
praca,
praca,
praca,
chęć,
chęć,
chęć,
i zdolności organizacyjne.
A dopiero potem pieniądze, choć bez nich nie da rady, to fakt.
Widzisz u łysego coś takiego jak pracowitość czy zdolnosci organziacyjne ? O ostatnim czyli chęci zrobienia czegoś dla Wisły już nie wspominam.
Lepiej puszczać dyrdymały na konferencjach, że się nie zwróci, że wychowanek ucieknie i takie tam. Lud kupi. A znajomy menadzer podsunie przetłuszczonego amatora z brazylijskiej plaży. Bo przeciez jak nie ma konkurencji w postaci wychowanków to łatwiej. Zresztą to jest stanowisko właściciela, w sumie co mu się dziwić.
Tylko co to ma wspólnego z długofalowym dobrem Wisły ?

To jest nasz podstawowy problem teraz, a nie to czy wywalą Jaliensa czy nie. To są igrzyska dla ludu,
Za rok dwa lub kilka Cupiał odejdzie. Bez bazy, bez systemu szkolenia własnej młodzieży, janczarów Wisły lądujemy na bank w czwartej lidze na stadionie Wawelu. Z bazą i szkoleniem może uda się utrzymać na powierzchni.

PS. Jak boss zapalił zielone to fajnie (wg Twojego informatora). Do pół roku zgasi. Zawsze tak było.
Ostatnio edytowane przez Elefant : 23.05.2012 o godz. 19:00.
Odpowiedz cytując