Cytat:
|
Ten skład nie rokuje na przyszłość, uwierz mi.
|
To teraz politykę kadrową mamy opierać na wierzeniach?

Dobre. Bardziej serio – zamiast wierzyć subiektywnym osądom, wolę wierzyć dorobkowi zawodników – ten skład pokazał, że potrafi zdobyć zarówno mistrzostwo, jak i zagrać udanie w pucharach. W stylu dużo lepszym, niż obecnie np. Śląsk. Nie ma powodu, by przy dobrym trenerze „ten skład Wisły”, oparty o Ilieva,Meliksona,Genkowa, Pareikę,Chaveza,Wilka,Małeckiego,Jovanowiva nie był w grze o tytuł również w przyszłym roku.
Cytat:
|
Z Litexem mogliśmy równie dobrze odpaść, ten sam poziom co my. Z Apoelem nie istnieliśmy w rewanżu
|
Mecz z Litexem przy Reymonta pokazuje, że nie wiesz o czym piszesz. A z Apoelem byliśmy tylko o 4 minuty od LM. Zespół, który „nie istnieje”, nie jest tak blisko.
Cytat:
|
No popatrz ile Legia zarobiła na tych słabych polskich młodych piłkarzach w ostatnich latach.
|
Dlaczego mam patrzeć akurat na Legię, skoro jest ewenementem, bo setki innych polskich klubów z różnych lig nie zarabia na nich regularnie i nie jest dzięki nim klubami dochodowymi? W doborze polityki kadrowej patrzy się na prawidłowości, a nie anomalie. A już nawet przechodząc do Legii – zarobiła, a ile straciła sportowo i finansowo dając im miejsce w składzie zamiast piłkarzy, którzy choć raz w ostatnich latach wywalczyliby mistrzostwo?
Cytat:
|
APOEL nie wiemy gdzie będzie za rok, już chcą ściągnąć tego słabego niechcianego tu Jirsaka.
|
APOEL nigdzie i nigdy nie powiedział, ani nie wysłał sygnału, że naprawdę chce Jirsaka. Tak sprawa to zwykły wymysł mający według mnie przekonać opinię publiczną do idiotycznego pomysłu przedłużenia z nim kontraktu.
Cytat:
Marcelo - ~3.5 mln euro
Błaszczykowski - ~3 mln euro
Europa League 2011/2012 - ~4 mln euro
|
Za sprzedaż Marcelo klub wówczas pozyskał mniej niż teraz za sprawą jednego udanego sezonu w pucharach. Podobnie z Błaszczykowskim – za niego Niemcy przelali mniej kasy niż wygrali zawodnicy Valckxa. Chodzi o to, że klub nie musi skupować i sprzedawać młodych zawodników by zarabiać pieniądze. Je można pozyskiwać również w inny sposób, poprzez wyniki sportowe, czego Wy nie widzicie.
Cytat:
|
A Łobo nie dał swoją grą w Gdańsku mistrzostwa?! A Łobo nie zaliczył asysty z cyklu "stadiony świata" przy golu Diaza na 4:0 z Beitarem? Ćwielong strzelił gola z Levadia. Marcelo strzelił 7 goli w Ekstraklasie.
|
Łobo przydał się tylko raz, góra dwa w czasie całej swojej bytności w Wiśle. Gol Ćwielonga nie dał nic, bo wszyscy zawiedli w pucharach, w przeciwieństwie do obecnych zawodników. Marcelo był dobrym ruchem Bednarza, jedynym wyjątkiem. Wszyscy inni, których ściągnął (może poza Diazem) okazali się totalną pomyłką.
Cytat:
|
"Chciał". Bednarz też wiele "chciał". A Dżeko to on nie "chciał" (wtedy jak Jirsaka kupował)? No za Bednarza był Peralta
|
Valckx „chciał” i działał, tworzył, zmieniał, budował. Scouting najlepszym dowodem. Miał pomysł i strategię. Bednarz nawet „nie chce”, o czym sam mówi. Różnica ogromna, fundamentalna.
Cytat:
|
Może jeszcze 38-letni Dudek, rówieśnik jego Frankowski i 35-letni Kosowski do tego?
|
O tych piłkarzach nie pisałem. Choć jestem przekonany, że nawet 35-letni Kosowski mógłby dać Wiśle znacznie więcej niż Kirm czy Szewczyk, a „emeryt” Frankowski niż młodzieniaszek Rojewski.
Cytat:
|
My mamy się czołgać po mistrzostwo przypadkowo je zdobywając i liczyć na szczęście w pucharach, czy zdobywać je jako naprawdę silna drużyna?
|
Zdobycie ostatniego mistrzostwa Polski nie było przypadkowe, a dobra gra w pucharach nie opierała się na szczęściu. Zbyt wiele ważnych meczów zostało zasłużenie wygrane, by można było tak pisać.
Co znaczy „naprawdę silna drużyna”? To taka, która oparta o Polaków zdobyła mistrzostwo, a potem dostała lanie od Lewadii? Taka, jaką tworzył już raz Bednarz i skończyło się katastrofą? Taka, która zdobyła mistrzostwo, a potem nie radziła sobie z Valerengą, Dinamem Tbilisii, czy Vitorią Guimaraes? Oparta o krajowych fachowców i pracowników? To ma być ta rzekomo naprawdę silna drużyna? To ja dziękuję, wolę tą zbudowaną przez Valckxa – gdyby nie została zniszczona bezmyślnymi zmianami trenerów i wiosennymi posunięciami Bednarza, śmiało mogliśmy mieć z nią udaną również końcówkę obecnego sezonu.
Cytat:
|
No, Garguła szczególnie. Nasz playmaker.
|
Nie ujmowałem Garguły w swoich słowach na temat istniejącego szkieletu zespołu, więc nie wiem, dlaczego go tam umieszczasz. I bez niego Valckx pozostawił po sobie silny szkielet zespołu na kolejny sezon.
Cytat:
|
Trudno Magierę traktować jako przeciętny poziom ligowy, skoro w defensywie trudno mu cokolwiek zarzucić, a w ofensywie w 20 spotkaniach dołożył 1 bramkę i 8 asyst - jest to chyba coś ponad ligową przeciętność.
|
Jeśli ktoś pisze, że Magierze trudno cokolwiek zarzucić w defensywie, sam się dyskwalifikuje i pokazuje, że jego oceny są bezwartościowe. To nie jest piłkarz nie do przejścia nawet dla polskich ligowców, żaden dobry technik, nikt klasowy. A nasza ligowa przeciętność jest na tyle marna, że ktoś, kto się z niej wyróżnia (nawet zakładając na wyrost, że można tak powiedzieć o Magierze), wcale jeszcze nie staje się automatycznie kimś wartościowym.
Cytat:
|
Wisła może grać za jego kadencji źle, ale będzie w dobrej kondycji finansowej, gdy on będzie odchodził z klubu - słowa Bednarza z jednej z konferencji.
|
Ty naprawdę nie widzisz, że to co napisałeś, jest zwykłym oksymoronem? Nie można bowiem być w dobrej kondycji finansowej, gdy klub gra źle i ma kiepskie wyniki – najlepszym przykładem cała polska liga. Wszystkie polskie kluby grające słabo, nie istniejące w pucharach, zajmujące w ostatnich latach regularnie miejsca za Wisłą, mają bardziej lub mniej poważne kłopoty finansowe i z wypłacalnością. Tak naprawdę, nie ma w Polsce klubu, który nie byłby ekonomicznym bankrutem, nawet jeśli zatrudnia dużo tańszych w utrzymaniu zawodników niż ma Wisła.
Więc jeśli Bednarz faktycznie myśli tak jak piszesz, a niestety wiele na to wskazuje, to przepraszam za dosadność, ale jest zwykłym idio…., dobra, nie będę kończył, bo nie chcę nikogo obrażać.
Cytat:
|
Nie depreconuję Meliksona, bo to dobry zawodnik, ale w tym sezonie zawiódł na pełnej linii bo ładnie gra, kartkuje rywali, ale nie asystuje i nie strzela goli.
|
A jak miał strzelić więcej goli i zaliczyć więcej asyst, skoro przez większą część sezonu był kontuzjowany i dochodził do pełni zdrowia?