DrewniaQ napisał(a):

Przeczytałem ostatnio "Inny Świat" (tak, teraz ) Gustawa Herlinga-Grudzińskiego i poczytałbym więcej o Armii Andersa, jednak nie chcę stricte historycznej pozycji, tylko coś na wzór wspomnień, literaturę jak wyżej wspomniana lektura. Jakieś sugestie?
|
Polecam "Wojenne opowieści porucznika Szemraja". Stara książka, ale może kupisz gdzieś na Allegro:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/89479...znika-szemraja. Czytałem to laaata temu, ale z tego co pamiętam, to jest wciągająca, a niektóre historie i anegdoty pamiętam do dzisiaj.
Z nowszych rzeczy to zdecydowanie polecam Matthew Parker "Monte Cassino". A korpusie Andersa jest tylko mały rozdział, ale plusem jest to, że pisał to zagraniczny autor, więc ciekawe jest spojrzenie z zewnątrz. Poza tym to książka jakich nie pisze się w Polsce: bez zadęcia, mnóstwo wspomnień żołnierzy wszystkich stron, ludności cywilnej, anegdot itp. Czyta się jednym tchem.
Na pewno nie czytaj "Monte Cassino" z serii Bitwy wydawnictwa Bellona. Typowo polska książka historyczna - połowa zawartości, to żywcem przepisane meldunki i raporty. Nie do strawienia, nawet dla pasjonatów.