Wyświetl pojedynczy post
pzkwr
Senior Member

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.05.2012, 05:57
DrewniaQ napisał(a):Wyświetl post
Przeczytałem ostatnio "Inny Świat" (tak, teraz ) Gustawa Herlinga-Grudzińskiego i poczytałbym więcej o Armii Andersa, jednak nie chcę stricte historycznej pozycji, tylko coś na wzór wspomnień, literaturę jak wyżej wspomniana lektura. Jakieś sugestie?
Polecam "Wojenne opowieści porucznika Szemraja". Stara książka, ale może kupisz gdzieś na Allegro:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/89479...znika-szemraja. Czytałem to laaata temu, ale z tego co pamiętam, to jest wciągająca, a niektóre historie i anegdoty pamiętam do dzisiaj.
Z nowszych rzeczy to zdecydowanie polecam Matthew Parker "Monte Cassino". A korpusie Andersa jest tylko mały rozdział, ale plusem jest to, że pisał to zagraniczny autor, więc ciekawe jest spojrzenie z zewnątrz. Poza tym to książka jakich nie pisze się w Polsce: bez zadęcia, mnóstwo wspomnień żołnierzy wszystkich stron, ludności cywilnej, anegdot itp. Czyta się jednym tchem.
Na pewno nie czytaj "Monte Cassino" z serii Bitwy wydawnictwa Bellona. Typowo polska książka historyczna - połowa zawartości, to żywcem przepisane meldunki i raporty. Nie do strawienia, nawet dla pasjonatów.
rrr
Odpowiedz cytując