|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki? | |||
| Tak |
|
486 | 79,80% |
| Nie |
|
123 | 20,20% |
| Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Kiedyś, dawno temu, ktoś pytał o książki, których akcja dzieje się w Krakowie. O ile mnie pamięć nie myli, podano jedną autorstwa Krajewskiego.
Dorzucę dzisiaj jeszcze jedną propozycję autorstwa Małgorzaty i Michała Kuźmińskich pt. "Klątwa Konstantyna". Bardzo przyjemna w czytaniu, przygodowa z domieszką sensacji. Akcja dzieje się w Krakowie zaraz po zakończeniu wojny. W mieście roi się od NKWD, UB-eków oraz niedobitków wracających do kraju. Sporo plastycznych opisów, które sprawiają, że dla ludzi znających miasto, akcja jest jeszcze ciekawsza. Jeżeli szukacie czegoś lekkiego, niekoniecznie ambitnego, a przy tym lubicie historie z przymrużeniem oka, w stylu "Kodu Leonarda da Vinci", to myślę, że po tą pozycję również warto sięgnąć. ![]() Więcej na temat fabuły znajdziecie na stronie Empiku: http://www.empik.com/klatwa-konstant...6481,ksiazka-p ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Online |
|
|
No to jesli chodzi o ksiazki, ktorych akcja rozgrywa sie w Krakowie to rowniez polecam:
http://www.empik.com/amatorka-mostow...3931,ksiazka-p Przyjemnie sie czyta. |
|
|
|
Member
Od: 12.2011
Offline |
|
|
A ja szukam książek po angielsku pisanych w oryginale ale takie pozycje jak np. Kubuś Puchatek, Lord Jim, opisy państw, przewodniki, tak ogólnie coś dla dzieci do 15 lat tylko pa angielsku. Jak ktoś ma jakieś namiary na coś takiego w wersji elektronicznej to proszę o namiary (torrent, warez)
![]() W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
ewentualnie jak by ktoś miał coś w stylu "kamizelki" w języku angielskim. Czyli zwykłą, najlepiej pisaną prostym jeżykiem książkę po angielsku jak najkrótszą to niech da znać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Kubuś Puchatek:
http://chomikuj.pl/makowka25/ksi*c4*...,355435842.pdf A tu Lord Jim i kilka jeszcze innych pozycji: http://chomikuj.pl/xpooh/english/LORD.JIM,7781417.pdf nie sprawdzałam linków, mam nadzieję, że to to ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Może będę mało oryginalny, ale chciałbym wszystkim serdecznie polecić sagę Pieśni Lodu i Ognia autorstwa George'a R. R. Martina. Właśnie zaczynam czytać drugą część piątego tomu (Taniec ze smokami). Świetny pomysł na fabułę A intrygi palce lizać
![]() Tylko co po tym? Ostatnia wydana książka. A najnowsza (Winds of Winter) dopiero 'się pisze'. Trzeba będzie wrócić do poczciwego Pratchetta. Pozdro! ![]() I w każdej chwili, czy dobrej czy złej, będę kochał WISEŁKĘ na pewno to wiem!![]() Znów przyjdzie wiosna i lepsze czasy, powróci nasza Wisełka na czoło ekstraklasy! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2011
Offline |
|
|
pewnie na nastepna część trzeba kilka lat poczekać znając Martina, ciekawe czy dożyje finału
![]() Ale też polecam, nieasmowita saga ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Z tego co się orientuję to Martin juz pisze kolejną część, ale nie ma daty planowanego wydania jej.
A czy dożyje? Mam nadzieję ![]()
Ostatnio edytowane przez Krzysiek : 12.03.2012 o godz. 17:54.
![]() I w każdej chwili, czy dobrej czy złej, będę kochał WISEŁKĘ na pewno to wiem!![]() Znów przyjdzie wiosna i lepsze czasy, powróci nasza Wisełka na czoło ekstraklasy! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
no taniec ze smokami mial pierwotnie premierę miec w 2008r a wyszedł w koncu w 2011/12
Poczekamy, zobaczymy ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co nie zmienia faktu, że w przeciągu trzech miesięcy przeczytałem 6 książek z całej sagi. Pierwszą, 'Grę o Tron' zacząłem jeszcze w grudniu 2011. No ale czytanie książek wciąga. Jak chodzenie po bagnach.
![]() I w każdej chwili, czy dobrej czy złej, będę kochał WISEŁKĘ na pewno to wiem!![]() Znów przyjdzie wiosna i lepsze czasy, powróci nasza Wisełka na czoło ekstraklasy! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
ja Sagę zacząłęm czytac w czerwcu zaraz po emisji serialu
cześć drugą tańca ze smokami wchłonąłęm w 3 dni Uzależnia niemiłosiernie ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie wiem czy widziałeś tę stronę ale wiele ciekawych informacji można wyczytać.
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Zdecydowanie Pieśń Lodu i Ognia uzależnia i jak pomysle, że mam czekać jeszcze ze 3 lata gdzieś na kolejną część, to mnie skręca.
Dla tych, którzy lubią podobne klimaty zdecydowanie polecam naszego Wiedźmina - jeśli chodzi o "dorosłą" fanstasy. Z trochę mniej dorosłej, aczkolwiek wciąż bardzo ciekawej polecam sagę Koło Czasu R. Jordana. ![]()
VIVA LA WISŁA
Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Jeśli mowa o fantasy to po koło 12 lat odświeżam Pratchetta. Genialny facet, szkoda, że Alzheimer szybko go dopadł.
![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Junior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
Moim zdaniem godna polecenia jest książka A.Ossendowskiego - "Lenin". Jedna z pozycji, które najlepiej demaskują komunizm już u jego źródła.
Ostatnio edytowane przez a_k : 13.03.2012 o godz. 21:32.
|
|
|
|
Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
Jeśli chodzi o książki, których akcja toczy się w Krakowie, to polecam "Jedenaście", "Dwanaście" po części "Trzynaście". No i kryminały Gai Grzegorzewskiej...
))) Z baaaaaaaardziej poważnych (choć wymienione wyżej są baardzo OK) zawsze Łysiak... W zasadzie przeczytałem wszystko co napisał i 90% jego książek posiadam. Nie czytałem tylko" Malarstwa białego człowieka"; a Jego "MW" zminiło mnie jak człowieka. |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
kola12.... jak chcesz Malarstwa Białego Człowieka 1-4 to mogę pożyczyć bo siostra to kiedyś kupiła jak studiowała archeologię a w zamian byś mi pożyczył jak masz " Napoleon Fortyfikator i Satynowy Magik jak coś to pw.
A ja dodam od siebie, że już mija pół roku odkąd zakupiłem sobie czytnik książek (kindle4) i nie wyobrażam sobie teraz czytania papierowych książek. Jak ktoś dużo czyta i chce mieć książki za darmo to zachęcam do zakupu. Teraz czytam Marka Krajewskiego min Festung Breslau bo dopiero teraz wyszły jako ebook. ![]() W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Ta cała saga o lodzie o ogniu podobała mi się tylko do Nawałnicy mieczy. Ucztę dla wron zmęczyłem 1 tom i Tańca za smokami też pierwszy tom, a jak pomyślę, że mam wracać do 2 tomu uczy( aby zachować kolejność wydarzeń) to mnie skręca. Dla mnie od uczy dla wron to po prostu nuda. Po za tym czytałem kiedyś wywiad gdzie autor mówi, że sam jeszcze nie wie czy ukończy sagę, a była to odpowiedź na zarzuty czytelników odnośnie długich odstępów czasowych między tomami.
Już bardziej czekam na kontynuacje "Pana lodowego ogrodu" Grzędowicza PS. Bardzo fajna stronka o książkach to: http://lubimyczytac.pl |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Kto nie czytał, to polecam "Achaję" Ziemiańskiego.
Bardzo dobrze zawiązana intryga, wielowątkowość, osadzone w klimatach fantazy. Trzy tomy, które łyka się na wdechu ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
Ja polecam książki Svena Hassela ale pewnie jest Wam dobrze znany.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
Przymierzam się do kindle'a, ale wciąż mam obawy. ![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Książek na czytniki masz pełno. Jak znasz angielski to w amazonie zawsze sobie coś kupisz. Polskie księgarnie internetowe dopiero co raczkują i ceny nie powalają ale wybór jest w miarę przyzwoity. Ale większość książek ściągniesz z internetu za darmo np. z chomikuj.pl. Dodam, że te 300-450zł za czytnik kindla to mała suma. Mi się już zwrócił po przeczytaniu 8 książek. Dodam, kindle to nie tylko czytnik książek a również klient RSS, czytnik gazet, czytnik artykułów z internetu, posiada Wifi i bateria pozwala na przeczytanie około 3-4 ksiazek bez ładowania baterii.
przykładowa księgarnia PL z książkami : virtualo.pl strona o czytnikach : swiatczytnikow.pl ![]() W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2006
Offline |
|
|
ma kos moze namiary na dobry, darmowy konwerter z rtf/doc/pdf na epub
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Przeczytałem ostatnio "Inny Świat" (tak, teraz
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
"Bez ostatniego rozdziału" Andersa czytałeś może ? Opis jego przeżyć od rozpoczęcia wojny, spora część książki zajmuje opis armii której dowodził. Choć z drugiej strony z sam z chęcią przeczytałbym jakieś opowieści, relacje zwykłych żołnierzy, niekoniecznie dowódców. "Inny świat" czytałem już chyba 2 lub 3 razy (gimnazjum, liceum i jakoś później jeszcze chyba też). Również proszę o jakiś sprawdzony tytuł relacji z tamtych lat. Jakiś czas temu wpadły mi w ręce "Czarne krzyże nad Polską" Skalskiego - według mnie ciekawa pozycja, jedynie w końcówce namieszana z przyczyn pisania jej w Polsce po wojnie (?).
![]() "Bo nasza ARMIA to potęga" |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Poszukują ebooków S.Kinga. czy ktoś z zaglądających tutaj mógłby się podzielić i jeżeli posiada wrzucić na serwer? Z góry dzięki.
![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/89479...znika-szemraja. Czytałem to laaata temu, ale z tego co pamiętam, to jest wciągająca, a niektóre historie i anegdoty pamiętam do dzisiaj. Z nowszych rzeczy to zdecydowanie polecam Matthew Parker "Monte Cassino". A korpusie Andersa jest tylko mały rozdział, ale plusem jest to, że pisał to zagraniczny autor, więc ciekawe jest spojrzenie z zewnątrz. Poza tym to książka jakich nie pisze się w Polsce: bez zadęcia, mnóstwo wspomnień żołnierzy wszystkich stron, ludności cywilnej, anegdot itp. Czyta się jednym tchem. Na pewno nie czytaj "Monte Cassino" z serii Bitwy wydawnictwa Bellona. Typowo polska książka historyczna - połowa zawartości, to żywcem przepisane meldunki i raporty. Nie do strawienia, nawet dla pasjonatów. ![]()
rrr
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Co polecacie ze skandynawskich kryminałów? Nie ukrywam że trylogię Millennium pochłonąłem dosyć szybko, słyszałem o książkach Lizy Marklund, Ake Edwardsona.. co polecacie?
![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Ja spytam o takie quasi-podróżnicze tytuły z zacięciem reporterskim, zahaczające może o historię. Coś jak "Pepiki" Mariusza Surosza albo "Gottland" Mariusza Szczygła. Dotyczące Europy
|
|
|
|
Junior Member
Od: 04.2012
Offline |
|
|
Panowie, ostatnio wznowiono w Polsce rewelacyjną Futbolową Gorączkę Nicka Hornbyego. Chyba pozycja obowiązkowa każdego kibica, szczególnie zainteresowanego dawną sceną kibicowską w Anglii. Nasza świeżo napisana recenzja książki tutaj...
http://zglowki.wordpress.com/2012/05/12 ... zalenstwa/ Cytat:
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|