The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki?
Tak 486 79,80%
Nie 123 20,20%
Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.02.2012, 22:33
Kiedyś, dawno temu, ktoś pytał o książki, których akcja dzieje się w Krakowie. O ile mnie pamięć nie myli, podano jedną autorstwa Krajewskiego.
Dorzucę dzisiaj jeszcze jedną propozycję autorstwa Małgorzaty i Michała Kuźmińskich pt. "Klątwa Konstantyna".

Bardzo przyjemna w czytaniu, przygodowa z domieszką sensacji. Akcja dzieje się w Krakowie zaraz po zakończeniu wojny. W mieście roi się od NKWD, UB-eków oraz niedobitków wracających do kraju.
Sporo plastycznych opisów, które sprawiają, że dla ludzi znających miasto, akcja jest jeszcze ciekawsza.

Jeżeli szukacie czegoś lekkiego, niekoniecznie ambitnego, a przy tym lubicie historie z przymrużeniem oka, w stylu "Kodu Leonarda da Vinci", to myślę, że po tą pozycję również warto sięgnąć.

Więcej na temat fabuły znajdziecie na stronie Empiku:
http://www.empik.com/klatwa-konstant...6481,ksiazka-p
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 14.02.2012, 22:38
No to jesli chodzi o ksiazki, ktorych akcja rozgrywa sie w Krakowie to rowniez polecam:

http://www.empik.com/amatorka-mostow...3931,ksiazka-p

Przyjemnie sie czyta.
Odpowiedz cytując
Puchatek
Member

Od: 12.2011

Stary 15.02.2012, 00:25
A ja szukam książek po angielsku pisanych w oryginale ale takie pozycje jak np. Kubuś Puchatek, Lord Jim, opisy państw, przewodniki, tak ogólnie coś dla dzieci do 15 lat tylko pa angielsku. Jak ktoś ma jakieś namiary na coś takiego w wersji elektronicznej to proszę o namiary (torrent, warez)
W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 15.02.2012, 01:25
ewentualnie jak by ktoś miał coś w stylu "kamizelki" w języku angielskim. Czyli zwykłą, najlepiej pisaną prostym jeżykiem książkę po angielsku jak najkrótszą to niech da znać.
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 15.02.2012, 09:55
Kubuś Puchatek:
http://chomikuj.pl/makowka25/ksi*c4*...,355435842.pdf

A tu Lord Jim i kilka jeszcze innych pozycji:
http://chomikuj.pl/xpooh/english/LORD.JIM,7781417.pdf

nie sprawdzałam linków, mam nadzieję, że to to
Odpowiedz cytując
Krzysiek
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 12.03.2012, 17:28
Może będę mało oryginalny, ale chciałbym wszystkim serdecznie polecić sagę Pieśni Lodu i Ognia autorstwa George'a R. R. Martina. Właśnie zaczynam czytać drugą część piątego tomu (Taniec ze smokami). Świetny pomysł na fabułę A intrygi palce lizać

Tylko co po tym? Ostatnia wydana książka. A najnowsza (Winds of Winter) dopiero 'się pisze'. Trzeba będzie wrócić do poczciwego Pratchetta.

Pozdro!
I w każdej chwili, czy dobrej czy złej, będę kochał WISEŁKĘ na pewno to wiem!

Znów przyjdzie wiosna i lepsze czasy, powróci nasza Wisełka na czoło ekstraklasy!
Odpowiedz cytując
Błaszczu_WIŚLAK
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2011

Stary 12.03.2012, 17:42
pewnie na nastepna część trzeba kilka lat poczekać znając Martina, ciekawe czy dożyje finału
Ale też polecam, nieasmowita saga
Odpowiedz cytując
Krzysiek
Senior Member

Stary 12.03.2012, 17:50
Z tego co się orientuję to Martin juz pisze kolejną część, ale nie ma daty planowanego wydania jej.

A czy dożyje? Mam nadzieję
Ostatnio edytowane przez Krzysiek : 12.03.2012 o godz. 17:54.

Znów przyjdzie wiosna i lepsze czasy, powróci nasza Wisełka na czoło ekstraklasy!
Odpowiedz cytując
Błaszczu_WIŚLAK
Socios Wisła Kraków

Stary 12.03.2012, 17:55
no taniec ze smokami mial pierwotnie premierę miec w 2008r a wyszedł w koncu w 2011/12 Poczekamy, zobaczymy
Odpowiedz cytując
Krzysiek
Senior Member

Stary 12.03.2012, 18:05
Co nie zmienia faktu, że w przeciągu trzech miesięcy przeczytałem 6 książek z całej sagi. Pierwszą, 'Grę o Tron' zacząłem jeszcze w grudniu 2011. No ale czytanie książek wciąga. Jak chodzenie po bagnach.

Odpowiedz cytując
Błaszczu_WIŚLAK
Socios Wisła Kraków

Stary 12.03.2012, 18:20
ja Sagę zacząłęm czytac w czerwcu zaraz po emisji serialu cześć drugą tańca ze smokami wchłonąłęm w 3 dni Uzależnia niemiłosiernie
Odpowiedz cytując
Krzysiek
Senior Member

Stary 12.03.2012, 18:21
Nie wiem czy widziałeś tę stronę ale wiele ciekawych informacji można wyczytać.

Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 12.03.2012, 19:00
Zdecydowanie Pieśń Lodu i Ognia uzależnia i jak pomysle, że mam czekać jeszcze ze 3 lata gdzieś na kolejną część, to mnie skręca.

Dla tych, którzy lubią podobne klimaty zdecydowanie polecam naszego Wiedźmina - jeśli chodzi o "dorosłą" fanstasy. Z trochę mniej dorosłej, aczkolwiek wciąż bardzo ciekawej polecam sagę Koło Czasu R. Jordana.
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Odpowiedz cytując
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 13.03.2012, 10:32
Jeśli mowa o fantasy to po koło 12 lat odświeżam Pratchetta. Genialny facet, szkoda, że Alzheimer szybko go dopadł.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
a_k
Junior Member

Od: 12.2008

Stary 13.03.2012, 21:26
Moim zdaniem godna polecenia jest książka A.Ossendowskiego - "Lenin". Jedna z pozycji, które najlepiej demaskują komunizm już u jego źródła.
Ostatnio edytowane przez a_k : 13.03.2012 o godz. 21:32.
Odpowiedz cytując
kola12
Member

Od: 10.2011

Stary 13.03.2012, 21:45
Jeśli chodzi o książki, których akcja toczy się w Krakowie, to polecam "Jedenaście", "Dwanaście" po części "Trzynaście". No i kryminały Gai Grzegorzewskiej... ))) Z baaaaaaaardziej poważnych (choć wymienione wyżej są baardzo OK) zawsze Łysiak... W zasadzie przeczytałem wszystko co napisał i 90% jego książek posiadam. Nie czytałem tylko" Malarstwa białego człowieka"; a Jego "MW" zminiło mnie jak człowieka.
Odpowiedz cytując
Puchatek
Member

Stary 13.03.2012, 23:37
kola12.... jak chcesz Malarstwa Białego Człowieka 1-4 to mogę pożyczyć bo siostra to kiedyś kupiła jak studiowała archeologię a w zamian byś mi pożyczył jak masz " Napoleon Fortyfikator i Satynowy Magik jak coś to pw.

A ja dodam od siebie, że już mija pół roku odkąd zakupiłem sobie czytnik książek (kindle4) i nie wyobrażam sobie teraz czytania papierowych książek. Jak ktoś dużo czyta i chce mieć książki za darmo to zachęcam do zakupu.

Teraz czytam Marka Krajewskiego min Festung Breslau bo dopiero teraz wyszły jako ebook.
W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
Odpowiedz cytując
Ja_Kibic
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 14.03.2012, 00:52
Ta cała saga o lodzie o ogniu podobała mi się tylko do Nawałnicy mieczy. Ucztę dla wron zmęczyłem 1 tom i Tańca za smokami też pierwszy tom, a jak pomyślę, że mam wracać do 2 tomu uczy( aby zachować kolejność wydarzeń) to mnie skręca. Dla mnie od uczy dla wron to po prostu nuda. Po za tym czytałem kiedyś wywiad gdzie autor mówi, że sam jeszcze nie wie czy ukończy sagę, a była to odpowiedź na zarzuty czytelników odnośnie długich odstępów czasowych między tomami.

Już bardziej czekam na kontynuacje "Pana lodowego ogrodu" Grzędowicza

PS.
Bardzo fajna stronka o książkach to:

http://lubimyczytac.pl
Odpowiedz cytując
Jarza
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 14.03.2012, 09:32
Kto nie czytał, to polecam "Achaję" Ziemiańskiego.

Bardzo dobrze zawiązana intryga, wielowątkowość, osadzone w klimatach fantazy. Trzy tomy, które łyka się na wdechu
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 14.03.2012, 09:54
Ja polecam książki Svena Hassela ale pewnie jest Wam dobrze znany.
Odpowiedz cytując
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 14.03.2012, 10:33
Puchatek napisał(a):Wyświetl post
kola12.... jak chcesz Malarstwa Białego Człowieka 1-4 to mogę pożyczyć bo siostra to kiedyś kupiła jak studiowała archeologię a w zamian byś mi pożyczył jak masz " Napoleon Fortyfikator i Satynowy Magik jak coś to pw.

A ja dodam od siebie, że już mija pół roku odkąd zakupiłem sobie czytnik książek (kindle4) i nie wyobrażam sobie teraz czytania papierowych książek. Jak ktoś dużo czyta i chce mieć książki za darmo to zachęcam do zakupu.

Teraz czytam Marka Krajewskiego min Festung Breslau bo dopiero teraz wyszły jako ebook.
A jak z dostępnością książek?
Przymierzam się do kindle'a, ale wciąż mam obawy.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
Puchatek
Member

Stary 14.03.2012, 11:12
Książek na czytniki masz pełno. Jak znasz angielski to w amazonie zawsze sobie coś kupisz. Polskie księgarnie internetowe dopiero co raczkują i ceny nie powalają ale wybór jest w miarę przyzwoity. Ale większość książek ściągniesz z internetu za darmo np. z chomikuj.pl. Dodam, że te 300-450zł za czytnik kindla to mała suma. Mi się już zwrócił po przeczytaniu 8 książek. Dodam, kindle to nie tylko czytnik książek a również klient RSS, czytnik gazet, czytnik artykułów z internetu, posiada Wifi i bateria pozwala na przeczytanie około 3-4 ksiazek bez ładowania baterii.

przykładowa księgarnia PL z książkami : virtualo.pl
strona o czytnikach : swiatczytnikow.pl
Odpowiedz cytując
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Stary 26.04.2012, 22:43
ma kos moze namiary na dobry, darmowy konwerter z rtf/doc/pdf na epub
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 11.05.2012, 20:11
Przeczytałem ostatnio "Inny Świat" (tak, teraz ) Gustawa Herlinga-Grudzińskiego i poczytałbym więcej o Armii Andersa, jednak nie chcę stricte historycznej pozycji, tylko coś na wzór wspomnień, literaturę jak wyżej wspomniana lektura. Jakieś sugestie?
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ ! WISŁA KRAKÓW
http://w.drewnicki.pl - fotografia.

W kraju uczą mnie bierności.
Odpowiedz cytując
gress
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 11.05.2012, 21:18
"Bez ostatniego rozdziału" Andersa czytałeś może ? Opis jego przeżyć od rozpoczęcia wojny, spora część książki zajmuje opis armii której dowodził. Choć z drugiej strony z sam z chęcią przeczytałbym jakieś opowieści, relacje zwykłych żołnierzy, niekoniecznie dowódców. "Inny świat" czytałem już chyba 2 lub 3 razy (gimnazjum, liceum i jakoś później jeszcze chyba też). Również proszę o jakiś sprawdzony tytuł relacji z tamtych lat. Jakiś czas temu wpadły mi w ręce "Czarne krzyże nad Polską" Skalskiego - według mnie ciekawa pozycja, jedynie w końcówce namieszana z przyczyn pisania jej w Polsce po wojnie (?).

"Bo nasza ARMIA to potęga"
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 12.05.2012, 05:13
Poszukują ebooków S.Kinga. czy ktoś z zaglądających tutaj mógłby się podzielić i jeżeli posiada wrzucić na serwer? Z góry dzięki.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
pzkwr
Senior Member

Stary 12.05.2012, 05:57
DrewniaQ napisał(a):Wyświetl post
Przeczytałem ostatnio "Inny Świat" (tak, teraz ) Gustawa Herlinga-Grudzińskiego i poczytałbym więcej o Armii Andersa, jednak nie chcę stricte historycznej pozycji, tylko coś na wzór wspomnień, literaturę jak wyżej wspomniana lektura. Jakieś sugestie?
Polecam "Wojenne opowieści porucznika Szemraja". Stara książka, ale może kupisz gdzieś na Allegro:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/89479...znika-szemraja. Czytałem to laaata temu, ale z tego co pamiętam, to jest wciągająca, a niektóre historie i anegdoty pamiętam do dzisiaj.
Z nowszych rzeczy to zdecydowanie polecam Matthew Parker "Monte Cassino". A korpusie Andersa jest tylko mały rozdział, ale plusem jest to, że pisał to zagraniczny autor, więc ciekawe jest spojrzenie z zewnątrz. Poza tym to książka jakich nie pisze się w Polsce: bez zadęcia, mnóstwo wspomnień żołnierzy wszystkich stron, ludności cywilnej, anegdot itp. Czyta się jednym tchem.
Na pewno nie czytaj "Monte Cassino" z serii Bitwy wydawnictwa Bellona. Typowo polska książka historyczna - połowa zawartości, to żywcem przepisane meldunki i raporty. Nie do strawienia, nawet dla pasjonatów.
rrr
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 12.05.2012, 09:32
Co polecacie ze skandynawskich kryminałów? Nie ukrywam że trylogię Millennium pochłonąłem dosyć szybko, słyszałem o książkach Lizy Marklund, Ake Edwardsona.. co polecacie?
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 12.05.2012, 09:56
Ja spytam o takie quasi-podróżnicze tytuły z zacięciem reporterskim, zahaczające może o historię. Coś jak "Pepiki" Mariusza Surosza albo "Gottland" Mariusza Szczygła. Dotyczące Europy
Odpowiedz cytując
zglowki
Junior Member

Od: 04.2012

Stary 12.05.2012, 10:00
Panowie, ostatnio wznowiono w Polsce rewelacyjną Futbolową Gorączkę Nicka Hornbyego. Chyba pozycja obowiązkowa każdego kibica, szczególnie zainteresowanego dawną sceną kibicowską w Anglii. Nasza świeżo napisana recenzja książki tutaj...

http://zglowki.wordpress.com/2012/05/12 ... zalenstwa/

Cytat:
Piłka nożna to element innego wszechświata, równie poważnego i stresującego jak praca, z takimi samymi zmartwieniami, nadziejami i rozczarowaniami, choć także sporadycznymi radościami. Interesuje się piłka nożną z wielu powodów, ale nie dlatego, że jest ona rozrywkowa. […] to nie jest forma ucieczki ani rozrywki, tylko odmienna wizja świata.
Hornby
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów