Szpen napisał(a):

i się dziwić że w tym wątku nie ma merytorycznej dyskusji...
czy Ty przeczytałeś chociaż co ja napisałem, czy zatrzymałeś się na pierwszym zdaniu zaczynający się - Głupota?
Bo coś mi się wydaje, że nie. Zdejmij klapki na oczach i staraj sie wysłuchać innych.
Napisałem wyraźnie, kasa samoobsługowa kasą, ale trzeba zlikwidować umowy śmieciowe na których pracują kasierzy, tak, aby markety za nich odprowadzały składki.
|
Widac że w życiu firmy nie prowadziłeś. Zlikwidują umowy śmieciowe to duża częśc ludzi będzie pracować na czarno albo pójdzie na bezrobocie. Powodem ich wykorzystywania przez pracodawców są tylko i wyłącznie koszty pracy - jak teraz na umowę o dzieło ktoś ma 1200 zł to na stała umowę dostanie na rękę 902,49 - reszta pójdzie na ZUS bo pracodawca nie dopłaci mu ze swojej kieszeni, jak ma ktoś umowę zlecenie to i tak nieźle bo przy przejściu na u.stałą pracodawca obetnie pracownikowi koszty badań zdrowotnych i bhp o ile nie zwolni (w przypadku części kobiet to więcej niz pewne z uwagi na możliwe urlopy macierzyńskie czy wychowacze a pracodawców zwykle - choć nie zawsze-na to nie stać ).Reasumując pracodawca nie dołoży ze swojej kieszeni- albo obetnie kasę, albo zwolni, albo zostanie praca na czarno-nikt go nie zmusi do innej praktyki- tyle w temacie. Kto myśli inaczej jest dla mnie kosmitą