Wyświetl pojedynczy post
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.03.2012, 11:34
domin_czyzyny napisał(a):Wyświetl post
.....

Zaczynam się cieszyć, że chyba z miastem nie ma jeszcze podpisanej umowy na korzystanie ze stadionu. Bo może być tak, że będziemy musieli iść drogą Lechii Gdańsk.

Jest to przykre ze sportowego punktu widzenia, ale od strony Kibicowskiej może nam to wyjść tylko na DOBRE.
Cupiał Wisłę (sekcję piłkarską) wziął z rynsztoka, ale po kilkunastu latach najprawdopodobniej zaprowadzi do tego samego miejsca, skąd ją wziął.
Nie, nie nie i jeszcze raz absolutnie nie. Za łatwo odpuszczasz to co mamy obecnie. Dobrze zasugerowałeś że bez Cupiała (lub kogoś podobnego) Wisła będzie taplać się w rynsztoku - całkowicie się z tym co powiedziałeś zgadzam. Zaczynając ponownie marsz skazujemy się na piłkarski niebyt przez kilka lat. Co więcej, żadną miarą sami, jako kibice, nie osiągniemy tego co mamy obecnie dzięki Cupiałowi. Przestroga powinien być los np. Pogoni Szczecin.

Nie kręci mnie patrzenie na Cracovie z dołu. Nie kreci mnie słuchanie 'Cracovia pany', Wisła III liga n-ta grupa. Nie zadowala mnie 10 tys osób na 30-sto tysięcznym stadionie. Wisła to topowy Polski Klub a nie klubik zaplecza ekstraklasy, dostawca talentów czy trampolina dla przyszłych piłkarzy Ruchu, Legii czy Korony.

Chciało SKWK Moskala trenerem? Miało. Chciało młodych Polaków w 1 składzie? Ma. Teraz marzy się IV liga? No bez jaj.

Ocalić to co jest obecnie, pozbierać się i iść dalej. Niczego nie burzyć - zmieniać, przekształcać, korygować owszem. Na to co mamy, a to głownie historia, pracowało wielu ludzi latami. Moskal, Żurawki, Szymkowiak, (Reyman), Kulawik itp. Powiedz tym ludziom iż Wiśle, od strony kibicowskiej, IV liga wyjdzie na dobre. Absurd i potwarz.

Trzymaj kciuki aby się Cupiał ogarnął lub oddał klub w sensowne ręce. Marsz ponowny do ekstraklasy to niebyt na długie długie lata i sukces sąsiadki zza Błoń!

EDIT:
art napisał(a):Wyświetl post
Skąd kłopoty finansowe? Otóż Wisła wciąż nie otrzymała od UEFA premii za tegoroczne występy w Lidze Europy. Europejska centrala zamroziła część wypłat w związku z przegraną sprawą sądową. Na podstawie wyroku krakowianie winni są około 700 tysięcy euro menedżerowi Adamowi Mandziarze.

Czy nie było mówione, że pieniądze z UEFA i tak każdy klub dostaje po sezonie? Jak wszystko jest rozliczone (mi. prawa marketingowe)? Te pieniądze i tak nie były uwzględnione w obecnym budżecie przecież, bo ich fizycznie nikt nie wypłaca w trakcie rozgrywek, tak?
Wiesz patrząc tak realnie na to co się działo w sytuacji makro ekonomicznej kraju i świata przez rządy Basałaja (ostanie dwa lata) to wszystko jest możliwe - mogliśmy przy okazji popłynąć na instrumentach pochodnych (swapach) etc. Swego czasu była plotka iż na dokończenie stadionu na R22 kasę wyłożyć musi Wisła. IMHO Teraz obserwujemy książkowa utratę płynności finansowej - cięcia wszędzie gdzie się da (zaczęło się od zablokowania transferów zimowych), obecnie oszczędzanie na przysłowiowym papierze do ksero, zaleganie z płatnościami faktur, brak wypłaty pensji itp. Do tego dochodzi dymisja Prezesa, nowy trener w wersji econo (Moskal, Probierz). Z reguły, w normalnych firmach, jest to ostatnia, krótka faza przed bankructwem Tfu tfu.

Oczywiście powyższe to spekulacja na podstawie pewnych znanych faktów. Osobiście mam nadzieje ze sytuacja jest nie najgorsza i może się jedynie polepszyć dzięki zaległej kasie z UEFA i kieszeni Cupiała.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 28.03.2012 o godz. 12:54.
Odpowiedz cytując