Wyświetl pojedynczy post
Zola
Senior Member

Od: 07.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.03.2012, 16:15
Bronex napisał(a):Wyświetl post
Klapki i łuski mi już dawno spadły. Wiem jedno. Nauczyciele to czerwona korporacja. Świetnie opłacana , stabilna ,pewna swojej przyszłości i nie do ruszenia. Dzieci jest coraz mniej a oni buntują rodziców do protestów. Tu nie chodzi o uczniów i ich komfort. Tu chodzi o żłób dla armii nietykalnych ,którzy zatrzymali się mentalnie gdzieś w Związku Radzieckim w latach 60-tych. Co to za szkoła z której nie można nauczyciela zwolnić. Jakieś przepisy ochronne, obostrzenia. To ustawodawca powinien zlikwidować w cholerę. Samorząd powinien być panem i władcą jeśli chodzi o politykę płacową i zatrudnienie. Zresztą nauczyciele mają Bóg wie jakie wymagania tylko kształcą takich matołów ,że zęby bolą. Żeby ci ludzie młodzi chociaż otrzymywali solidne wykształcenie to jest to warte każdych pieniędzy. W Polsce konsument otrzymuje tandetny produkt za nieproporcjonalnie wysokie koszty. Gdzie są te czasy gdzie nauczyciele uczyli a nie realizowali podstawę programową.
Ja w tym momencie mówie o PRZEDSZKOLACH i praktycznie TEGO ten temat dotyczy
A tutaj "podstawy programowe", to inna bajka niż w szkolnictwwie.
W takim razie jak sobie wyobrażasz sytuacje:

1) Redukcja etatów w przedszkolach: 1 nauczycielka pilnuje prawie 40stki dzieci (+ ew. "pani od pomocy"); dzieci w różnych grupach wiekowych mają łączone zajęcia - i jak TUTAJ m,a być realizowana podstawa programowa dla określonych grup?

2) Zostają praktycznie same przedszkola / placówki prywatne (niepubliczne): jak rodziny "uboższe" mają funckjonować, jeśli w przedszkolu panstwowym cena to ok +/- 300/ 350zł, a w praywatnym nawet ok 500zł? Czyli ubozsze rodziny maja nie posylac dzieci do przedszkoli, bo ich po prostu nie stac, gratuluje toku myslenia

P.S. Skoro twierdzisz, że "dzieci jest coraz mniej" - to jak wytłumaczysz fakt, że z roku na rok od kilku lat ludzie chcą się pozabijać o miejsce w przedszkolu - podczas rekrutacji i jest wiele przedszokoli, gdzie na JEDNO MIEJSCE jest ok. 40 chętnych ?
Ostatnio edytowane przez Zola : 18.03.2012 o godz. 16:20.

Odpowiedz cytując