Wyświetl pojedynczy post
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.03.2012, 16:18
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
funkykoval

Jak juz sie wtryniasz do jakiejs dyskusji to racz przeczytac ja w calosci a nie wyciagasz pojedyncze stwierdzenia...
Po pierwsze nie napisalem przegralismy, tylko "przegralismy". Niezbyt jasno sie okreslilem, ale... problem w tym ze ja to wyjasnilem w poprzednim poscie:

Wbrew pozorom, czesto bywaly u nas etapy "zacietrzewienia religijnego". Bywaly. I te etapy znacznie utrudnialy nam, ze tak to ujme, "eksploatacje" kresow wschodnich gdzie ludnosc polska byla w mniejszosci. A to bylo w gruncie rzeczy szkodliwe dla panstwa bo oslabialo jego pozycje na danym terenia jeszcze bardziej.

Dogmatyzm i cenzura, czyli walka z wszystkim tym co bylo w sprzecznosci z "mysleniem" kosciola. Poczytaj, to nie boli.

Kosciol na swoj majatek tak samo zasluzyl jak szlachta i magnateria na swoj. Legalnie bylo, pytanie czy sprawiedliwie?
Co z opodatkowaniem kosciola?

Zle rozumiesz. Nie chce proponowac zadnych kultur. Poprostu jesli jakis gosc mowi "albo kosciol albo zycie bez wartosci", to ja wstaje i patrze w kalendarzu ktory wiek jest.
Ale co to znaczy? Ze gdyby nie kosciol to ludzie by sie zabijali, gwalcili, pozerali nawzajem? Ze gdyby nie kosciol to Jasiu by nie wiedzial ze zabic Franka jest zlym czynem?
Ze w kulturach w ktorych tego kosciola nie bylo (np. japonska) nie bylo jakis wartosci?
Szanowny Kolego - przeglądając dyskusję w Twoim wykonaniu doszedłem do jednego wniosku - 90 przy Twoim nicku to rok Twojego przyjścia na świat.
Idealnie Twój poziom w tej dyskusji oddaje Twój podpis, dotyczący pokemoństwa....

Jeżeli ktoś usiłuje odnieść aktualny stan rzeczy do przeszłości wręćz zamierzchłej - to życzę mu zdrowia.
Tym samym życzę tego Tobie.....

Odnośnie myślenia, które podobno nie boli wręcz idealnie wykazujesz, że Ciebie jednak boli......

Co do rewolucji francuskiej - wręćz obnażasz miałkość swojej wiedzy tudzież miałkość swojego umysłu, bo nawet z podstawowych faktów nie jesteś w stanie wyciągnąć wniosków......

Szkoda Bobku czasu na komentowanie Twojej twórczości, z jednej strony patrzysz na kalendarz i pytasz się, który mamy wiek, z drugiej strony, ciągniesz po przeszłości w odniesieniu do Kościoła.
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!