funkykoval
Cytat:
|
Prosiłbym o doprecyzowanie działań Kościoła, przez które przegralismy "Ludność kresów" bo teza jest wręcz fantastyczna....
|
Jak juz sie wtryniasz do jakiejs dyskusji to racz przeczytac ja w calosci a nie wyciagasz pojedyncze stwierdzenia...
Po pierwsze nie napisalem
przegralismy, tylko
"przegralismy". Niezbyt jasno sie okreslilem, ale... problem w tym ze ja to wyjasnilem w poprzednim poscie:
Wbrew pozorom, czesto bywaly u nas etapy "zacietrzewienia religijnego". Bywaly. I te etapy znacznie utrudnialy nam, ze tak to ujme, "eksploatacje" kresow wschodnich gdzie ludnosc polska byla w mniejszosci. A to bylo w gruncie rzeczy szkodliwe dla panstwa bo oslabialo jego pozycje na danym terenia jeszcze bardziej.
Cytat:
|
Przez blokowanie nauki rozumiesz, co
|
Dogmatyzm i cenzura, czyli walka z wszystkim tym co bylo w sprzecznosci z "mysleniem" kosciola. Poczytaj, to nie boli.
Cytat:
|
Kościół miał majątek - ale dlaczego niezasłużony
|
Kosciol na swoj majatek tak samo zasluzyl jak szlachta i magnateria na swoj. Legalnie bylo, pytanie czy sprawiedliwie?
Co z opodatkowaniem kosciola?
Cytat:
No cóz, żyjemy w takim kraju w takim regionie, że Wartości Chrześcijańskie stanowią czy Ty tego chcesz czy nie chcesz korzenie naszej cywilizacji, podobnie jak część tradycji Starożytengo Rzymu...
Rozumiem, że chcesz zaproponować inne kultury, gdzie Kościół ma minimalne znaczenie i uwaga są rozwinięte .....
|
Zle rozumiesz. Nie chce proponowac zadnych kultur. Poprostu jesli jakis gosc mowi "
albo kosciol albo zycie bez wartosci", to ja wstaje i patrze w kalendarzu ktory wiek jest.
Ale co to znaczy? Ze gdyby nie kosciol to ludzie by sie zabijali, gwalcili, pozerali nawzajem? Ze gdyby nie kosciol to Jasiu by nie wiedzial ze zabic Franka jest zlym czynem?
Ze w kulturach w ktorych tego kosciola nie bylo (np. japonska) nie bylo jakis wartosci?