Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.02.2012, 10:41
cfa napisał(a):Wyświetl post
Informację o Lobbingu F16 mam z http://www.altair.com.pl/cz-art-273, może trochę się pośpieszyłem bo nie sprawdziłem innych źródeł o Macierewiczu i F16. W każdym razie nie będąc w rządzie mógł lobbowac ten projekt.
No i myślę, że artykuł może trochę rozjaśnic to co napisałem wcześniej.

Generalnie bardzo mnie boli to co robią z przemysłem zbrojeniowym. Nie ma zainteresowanie zbyt dużego w zakupach u rodzimych producentów właśnie przez ludzi takich jak Macierewicz. A spotkania z przedstawicielami naszych zakładów zbrojeniowych są ignorowane przez przedstawicieli MON. Pod byle pretekstem są kasowane całkiem ciekawe projekty. Loara się rozwija od bardzo dawna (a przydałby się chociaż żeby lotniska). Iryda zamknięta bo niby Alpha Jety byłyby lepsze, a An-28 choc wojsko nie ma paliwa jest ciągle kupowany 2 razy drożej niż w ogóle powinien.

@martin
Z tego co pamiętam to ostatecznie został uniewinniony ale mimo wszystko chciano go udupic.
Ponieważ to ja zadałem pytanie czuję się w obowiązku odnieść do powyższego:
1. Nie odnosisz się do pierwszego pytania o to w jaki sposób ucierpiał interest Polski poprzez publikację raportu. Pisał o tym kolega Vinci a zatem uznaje że sprawa jest wyjaśniona.
2. Jeśli chodzi o drugi element tzn: lobbowanie za F16 koledzy podali Ci linki z których wynika że również i ten zarzut jest absurdalny. Powołujesz się na artykuł z czasopisma o którym dość powszechnie wiadomo że jest powiązany z osobami pracującymi kiedyś w byłych służbach wojskowych. Zwróć prosze uwagę że oni nawet nie zaprzeczają temu zarzutowi. Piszą tylko o nieudokumentowanej insynuacji. Innymi słowy tradycyjne: niczego nam nie udowodniono. Zauważ też proszę jaka ilość szczegółów dotyczącyh testów (które z założenia są tajne) jest przytaczana w artykule. Twoim zdaniem w jaki sposób uzyskali te informacje? Służby Macierewicza nienawidzą. Nienawidzą go za: raport, czyszczenie, zwolnienia, komisję. A najbardziej za to że jak na razie nie udało się go im jeszcze "trafić". Dlatego przy każdej możliwej okazji będą go atakować używając wszelkich dostępnych metod i argumentów. Również takich: "Sam od lat lobbuje za wieloma amerykańskimi przedsięwzięciami w Polsce (zakup F-16, wyprawa na Irak, tarcza antyrakietowa, która jest przecież nie tylko przedsięwzięciem wojskowym i politycznym, ale i biznesowym - wiadomo, że w Polsce miałby ją realizować Boeing)." Wystarczy przecież chwilę sie nad tym zastanowić żeby dojść do wniosku że przypisywanie wszelkich tych "operacji" Macierowiczowi (a nawet nie jemu tylko wydawanej przez niego gazecie) to absurd. F-16 zakupiono w momenci gdy M nie miał na to najmniejszego wpływu, do Iraku wybrał się rząd Millera, tarczę rakietową podpisywano już za rządów Tuska. Obciązanie tym wszystkim akurat M to zabieg socjotechniczny mający na celu jego dyskredytację w oczach części mniej wyrobionej opinii publicznej. Takie typowe ubeckie działanie.
3. Nie odniosłeś się do pytania o "zdradę" M.
Odpowiedz cytując