Wyświetl pojedynczy post
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.01.2012, 17:09
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
Jesli wierzyc Walterowi, to 5 boisk dla akademii z pelnym zapleczem to koszt okolo 20-25 mln zlotych. Podobno najtansza wersja.
Załóżmy, że to prawda, załóżmy choć Ja to Panu Walterowi bym tak nie ufał. Powiedzmy że mówimy o inwestycji na poziomie kilku milionów euro, skąd je wziąć ...hmm...to spójrzmy na taką analizę:
Str@żak napisał(a):Wyświetl post
Przez ostatnich kilka lat Wisła "jako tako" funkcjonowała gdyż w każdych kolejnych okienkach transferowych sprzedawała po kilku piłkarzy za spore kwoty, a kupowała "za grosze": Za Marcelo otrzymaliśmy 3,8 mln. E; za braci Brożków ok. 2,8 mln. E, za Głowackiego 0,9 mln. E, za Diaza 0,8 mln. E = 8, 3 mln. E tylko za sezon 2010/2011! Wydaliśmy na transfery w poprzednim sezonie nie co ponad 2 mln. E - te transfery pomogły podreperować Nasz budżet bo i tak "na plusie" jesteśmy na ponad 6 mln. E. Tylko, że Cupiał zabiera niemal całą tę kwotę do własnej kieszeni, w zasadzie ma do tego prawo. W sezonie 2011/12 (j) po raz pierwszy nie osłabiamy się, a wzmacniamy! Więc nie mam pojęcia do kogo i o co macie pretensje. Co prawda z ogromnym szczęściem, ale mamy 1/16 LE od niepamiętnych czasów, ale LM to jeszcze... za wysokie progi.
Jesteśmy według tej analizy transferów na plusie i to sporym.
_______
Napisałem że budowa bazy i akademii to nie mega środki (spore ale nie mega) i podtrzymuje to, wystarczy porównać środki na budowę stadionu R22 i widać różnicę. O ile budowa stadionu była poza zasięgiem właściciela bez mega wydatków, o tyle budowa infrastruktury (baza, akademia) jest w jego zasięgu. Czy można to połączyć z transferami, uważam że tak pod warunkiem że nie będzie ich 6/7 a max.3 i to jeden lub dwa w tym okienku transferowym, a dodatkowy w letnim. Wisła aby się rozwijać musi zrobić krok do przodu, a bez infrastruktury i pojedynczych ale jakościowych transferów nie będzie to możliwe.
Ostatnio edytowane przez milosz : 07.01.2012 o godz. 17:12.
Odpowiedz cytując