Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.12.2011, 14:40
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Pisałem już na ten temat gdzieś pod koniec poprzedniego roku w kontekście sporu z UE ws. umowy gazowej renegocjowanej przez Pawlaka. Opieram swą wiedzę na blogu Szcześniaka: http://szczesniak.pl/1603, a także na artykułach m.in. w Naszym Dzienniku, który raczej nie wspiera obecnego rządu.
Dzięki za link. Przyznam szczerze że akurat ten artykuł znałem nie przyszło mi natomiast do głowy aby ktoś myślący (a za takiego Cię uważam) mógł w oparciu o niego twierdzić że to właśnie przez ministra Jasińskiego płacimy obecnie wyższe niż rynkowe ceny gazu.
1. O ile się nie mylę to artykuł odnosi sie nie do negocjowanej z Gazpromem umowy wieloletniej (która ustala ceny gazu i którą podpisał Pawlak z błogosławieństwem Donia) ale do umowy z RosUkrEnergo a więc umowy krótkookresowej która miała pokryć chwilowy deficyt gazu (piszę z głowy że chodziło o około 3 mld m3). O ile mnie pamięć nie myli to umowa ta została wypowiedziana przez Ukraińców (nawet nie Rosjan) już kilka lat temu i twierdzenie że z powodu tej umowy płacimy obecnie wyższe ceny gazu jest jakimś kompletnym nonsensem.
2. Gdybyś zechciał zapoznać się bardziej z tematem to dowiedziałbyś się że już od jakiegoś czasu w publicystyce na ten temat pojawiają się wobec Pawlaka zarzuty że w imię poprawy sprzedaży produktów rolnych na rynek wschodni (co przecież jest w interesie jego elektoratu) podpisał (z błgosławieństwem Donia) bardzo niekorzystną umowę handlową na dostawy gazu. Umowa była by jeszcze gorsza gdyby nie akcja PiS w Sejmie poprzedniej kadencji (o ile pamiętasz: interpelacja JK i w skutek tego późniejsze skrócenie czasu obowiązywania umowy z Gazpomem).
3. Zacytowany przez Ciebie artykuł jest typową wrzutą którą Pawlak i jego ludzie puścili do mediów (jak widać nie załapała sie na to nawet GW) żeby "pokazać" że Pawlak nie jest taki zły bo PiS też podpisywał z Rosjanami umowy gazowe. Przecież gdyby były jakiekolwiek podstawy do odpowiedzialności to obecnie rządzący posadziliby by Jasińkiego już z dziesięć razy rozpętując przy tym propagandę o wyprzedaży Polski Rosjanom przez PiS. Bardzo się dziwię że ktoś myślący może powoływać sie na takie bzdury.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 08.12.2011 o godz. 18:59.