Wyświetl pojedynczy post
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.10.2011, 13:39
To podyskutujmy w ramach zabawy:

Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Tak się zastanawiałem nad niedawnym pomysłem Palikota odnośnie stworzenia rządu fachowców.Nieistotne jakich kandydatów chciał Palikot,ale sam zamysł wydaje się rozsądny.

Kilka ważniejszych resortów.Oczywiście to tylko moje propozycje,tak na szybko pomyślane

Finanse - Krzysztof Rybiński,ekonomista,,były wiceprezes NBP,udowodnił że nie da się podporządkować politykom rządzącym.Głośno było o nim w trakcie dyskusje o OFE gdy poparł Balcerowicza.
Tak na marginesie.Polecam jego teksty ekonomiczne w piątkowej,,Rz" pisane prostym,jasnym językiem dla zwyczajnych ludzi zrozumiałe bez wykształcenia w tej dziedzinie.

MON - Waldemar Skrzypczak - generał broni,obecnie doradca szefa Ministerstwa Obrony Narodowej.

Pracy i polityki społecznej - Ryszard Bugaj.Lewicowiec,były doradca społeczny prezydenta Lecha Kaczyńskiego.Równoważyłby nieco liberalizm gospodarczy Rybińskiego

Infrasktruktura - Adrian Furgalski.Postać mniej znana więc nieco charkterystyki:
Od 2004 zajmuje się analizą funkcjonowania rynku kolejowego, drogowego i lotniczego pracując jako dyrektor w Zespole Doradców Gospodarczych TOR. Jest autorem licznych publikacji prasowych oraz stałym komentatorem telewizyjnym spraw z zakresu transportu.
Mogliby się spróbować w rządzie. Choć na politykę społeczną wolałbym profesor Józefinę Hrynkiewicz.

Sprawiedliwości - Zbigniew Ćwiąkalski.Był troche ministrem,ale musiał się podać do dymisji żeby wizerunek PO nie ucierpiał po samobójstwie więźnia.Jak dla mnie ofiara polityczna Tuska
Gość który się kompletnie nie sprawdził. Nie zrobił nic i bronił niczym Zawisza dostępu do kliki adwokackiej.
Zdecydowanie wolałbym Ziobrę który mimo złej prasy jaką ma ostatnio zaczął robić porządki w tym bałaganie zwanym sądownictwem i chciałbym mu dać szanse pełnej kadencji. Oczywiście to nie prof. ale akurat w tej dziedzinie żaden profesor nie zrobi rewolucji bo bedzie bronił swojej kiesy. Najlepszym ministrem sprawiedliwości w ostatnich 20 (70)latach był Lech Kaczyński no ale...

Zdrowia - Bartosz Arłukowicz.Myśle że warto dać mu szanse na poważniejszym stanowisku choć jeszcze młody.
No bez jaj. Nie mam tu swojego kandydata ale napewno nie gość który w zamian za specjalnie dla niego tworzone ministerstwo zmienia partię

MSZ - Radosław Sikorski.Pomijając jego koniunkturalizm polityczny,jest jedym z lepiej ocenianych ministrów PO,ma doświadczenie,także w MON,kontakty zagraniczne.
Zobacz jak się zachowywał w Białymstoku .Jak taki człowiek może być dyplomatą i kierować MSZ to strach.
Zdecydowanie Paweł Kowal.Spokojny,merytoryczny,erudyta.Ew.Piotr Naimski czy Paweł Szałamacha jako wiceministrowie?

Moi dodatkowi kandydaci

minister Gospodarki- Przemysław Wipler
minister Skarbu-Grzegorz Bierecki- prezes SKOK v-ce prezydent Światowej Unii Kas Kredytowych
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej