willow napisał(a):

|
Jak każda Rada Nadzorcza... sprawuje przede wszystkim funkcje kontrolne w stosunku do Zarządu, powołuje prezesa zarządu, zatwierdza budżet itp... generalnie kompetencje wykonawcze niewielkie.
|
To co piszesz, to w normalnym biznesie, ale w Wiśle jest to trochę postawione na głowie. Pokaż mi np. spółkę giełdową, w której każdą decyzje trzeba konsultować z Nadprezesem, którego nawet nie ma w KRS ?
A co do Rady Nadzorczej, to spokojnie można ograniczyć kompetencje prezesa poprzez obowiazek zatwierdzania decyzji powyżej jakiejś-tam kwoty przez radę nazdorczą. Tak jak w spółkach z o.o. zarząd nie może zaciagać zobowiazań przekraczajaćych dwukrotność kapitału, bez zgody NZW, chyba, że umowa spółki mówi inaczej.
Nie trudno sobie wyobrazić statutu Wisła S.A. w którym Prezes musi konsultować i zatwierdzać wszystkie decyzjie powyżej 10 tys PLN, co sprowadza go do zarządcy operacyjnego nie mogącego podejmować strategicznych decyzji. Przy takim zapisie musiałby latać po zgodę o każdy transfer, umowę wynajmu stadionu, inwestycje w bazę treningową....o prawie wszystko, poza bieżącą obsługą drużyny.
Ale nie widzałem statutu, więc nie wiem jak to jest. Nota bene statut jest ogólnodostępny w KRS.