Wyświetl pojedynczy post
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.06.2011, 22:07
sambo napisał(a):Wyświetl post
yyy a ja się zastanawiam, czemu 5 patyków za transmisje ?
Przez ostatni rok zrobiłem kilkanaście kalkulacji różnych transmisji. Ilość czynników jest bardzo duża. Relację jest się w stanie zrobić od kilkuset do kilkudziesięciu tysięcy, to 5 tys. to pewna wypadkowa. Te czynniki to:
- jak daleko trzeba jechać,
- ile osób (3 - minimum, 6-8 - relacja fajnej jakości) i kamer (1-3),
- czy na miejscu mamy podłączenie do prądu czy trzeba sobie skołować agregator,
- czy gospodarze zapewniają nam podłączenie do internetu (dla transmisji o takiej jakości jak to, co robiliśmy z kosza, z hali Wisły - minimum 1 mbps upload), a jeśli tak, to za ile,
- czy jednak trzeba zaopatrzyć się w internet mobilny i tu rozpiętość cenowa jest już ogromna (od kilkudziesięciu euro za pojedynczy usb stick - słaba jakość) po specjalny modem agregujący 6 takich modemów,
- czy mamy jak się osłonić przed deszczem (szkoda spalić sprzęt wart kilkunastu tys. zł podczas jednego meczu....),
- czy robimy 1 czy więcej meczów i w jakich odstępach czasu (zakwaterowanie ekipy),
- niestety, pay-per-view również wiąże się z kolejnymi kosztami, w takim wypadku już nie skorzystamy z darmowego ustreama.

wwf napisał(a):Wyświetl post
Ale powiem wprost, jak by mi ktoś dał możliwość zapłacenia miesięcznie 10-15 zł i w zamian za to dał telewizję Wisła.tv gdzie ramówka by trwała od 18-22 gdzie można by zobaczyć jakieś stare mecze ligowe, pucharowe z roku 2000, 2003 i do tego jakiś fajny magazyn gdzie by mówiono o historii klubu, były by wywiady z zawodnikami, trenerami to ja bym zapłacił te 10 -15 zł miesięcznego abonamentu. Na początku nie musiało by to być nic wielkiego, gdyby z czasem się to jakoś fajnie rozwineło to mielibyśmy co oglądać. A jest wiele platform do takiego przekazu, Soupcast, justin tv itd.
Brzmi świetnie. Im więcej szczegółów, tym gorzej - co jest powodem, dla którego nikt tego jeszcze nie zrobił. Przykładowo, patrząc teraz na jedną z ofert serwerowych (na pewno są i tańsze, ale to jedna z ciekawszych opcji) obsłużenie jednego abonenta 4-godzinnym programem 30 dni w miesiącu kosztowałoby $10. To niemal 3-krotnie więcej niż deklarujesz zapłacić. Oczywiście, nikt nie będzie siedział 40 godzin miesięcznie przed monitorem, niemniej to pokazuje jeden z problemów. A mówimy w tym momencie tylko technicznym aspekcie zaserwowaniu programu użytkownikom - bez kosztów jego wytworzenia.
Nie mówiąc już o tym, że takich osób jak Ty nie znajdzie się wiele. 10-15... może 20 zł by zapłacili, ale pod warunkiem, że w tej cenie byłyby też mecze ligowe. A to kompletnie nierealne.

tomaszw napisał(a):Wyświetl post
Pisza chlopaki ze to 5 k to "pierwszorazowy" koszt. Pewnie na jakis sprzet czy cos. Jesli by mieli potem pokazywac wiecej wisly w necie to mysle ze nie jest to wygorowana cena za rozkrecenie takiej inicjatywy.
Niestety nie... To bardzo niewygórowany koszt realizacji transmisji z zagranicy. Sprzętu i oprogramowania mamy już dość sporo i jest on niestety sporo droższy... Przydałoby się jeszcze kupić kilka rzeczy (wspomniana ochrona przeciwdeszczowa czy agregator prądotwórczy), ale kalkulując cenę tego nie liczyłem.
Oczywiście nadanie meczu z Reymonta 22 kosztuje znacznie, znacznie mniej.

Arked napisał(a):Wyświetl post
5 zł to cena akurat za oglądnięcie takiego meczu. Tylko czy mamy gwarancje, że transmisja będzie chodziła płynnie w przyzwoitej jakości?
Jeżeli będziesz miał stabilnie działające łącze 1mbps, to powinno działać sprawnie. Powinno działać tak, jak działały nasze transmisje z kosza.
Odpowiedz cytując