emj10 napisał(a):

|
Co sądzicie od szybkim wzroście pensji piłkarzy jaki ma obecnie miejsce w ekstraklasie? Patrząc na płace w klubach zachodnich to z pensjami 300-400 tys. euro gonimy już kluby z pierwszej połówki tabeli w Belgii, średniaków w Holandii, a nawet topowe kluby w Austrii. Możemy też spokojnie konkurować z Championship i 2. Bundesligą. Może jeszcze nie jest to przełom, ale zapowiada się, że kilkunastu zawodników będzie miało kontraktu w okolicach 1,5 mln zł rocznie (350 tys. euro), a kilku może nawet dociągnąć do 2 mln zł (500 tys. euro). Jeszcze 2-3 lata temu było to nie do pomyślenia.
|
Zarobki rosą ale poziom nie bardzo.Mnie martwi ta 'klasa średnia' co kilka razy prosto kopnie i już poniżej 200 nie zejdzie a że popyt na każdego który cokolwiek się wyróżni jest, to zatrudnienie znajdzie.
Nasza liga w stosunku do tego co prezentuje jest chyba jedną z najbardziej przepłacanych.Jest ta Amica która pokazała że można coś ugrać w Europie ale to na razie wygląda jak przypadek niż stały trend.
Zobaczymy w tym roku co będzie.Widać że wkroczyliśmy w etap gdzie pojawiają się zawodnicy o których ktoś wcześniej mógł usłyszeć i którzy kiedyś coś osiągnęli ale to są zawodnicy będący pod koniec kariery.
Ja czekam na grajków ceniących się(ale uczciwie) do mln euro za sezon.Uważam że potrzebujemy takich co będą zarabiać 4 razy tyle co reszta ale też zrobią różnicę i marketingowo i oczywiście piłkarsko
Tak na marginesie, bo pojawiła się kwota 350 tyś za Lameya - nie kupuje tego a jeśli by to była prawda to chyba trzeba by zrobić ze Stanem to, co Janek postuluje ze Smudą - chyba że faktycznie koleś będzie wymiatał.
Ale nie wierze bo jestem przekonany że on ani tyle w Arminii w 2 Bundeslidze nie zarabiał ani tym bardziej w Leicester.
Średnia płaca w Championship to 250 tyś funtów - jak średnia to wiadomo że większość zarabia mniej

30 letni obrońca po słabym sezonie w 2 BL, w przeciętnym klubie - nie sądzę by utargował więcej niż 200 a minął kolejny rok , gość 'gnił w rezerwach' i miałby nagle dostać dużą podwyżkę?
Czasy że Polska to 3 świat już minęły i prawa rynku mam nadzieje że są takie same jak gdzie indziej a nie że dajemy 100% więcej bo to Polska.