Wyświetl pojedynczy post
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.06.2011, 10:34
cpc napisał(a):Wyświetl post
Odnośnie NP i ewentualnej likwidacji ZUS http://www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=1011
i fragment jak to pomysły UPR a obecnie NP są "niepoważne"

Co do gotowych projektów ustaw dotyczących ubezpieczeń społecznych to nie wiem czy NP takowe posiada. Chcę tylko zaznaczyć, że inne partie stosownych ustaw na pewno nie mają co udowodniły nie raz. No ale to są partie skompromitowane więc rozumiem, że nikt się po nich już niczego nie spodziewa tym samym nikt nie oczekuje po nich nic więcej jak chwytliwych haseł na kampanie wyborczą.
Taki fundusz powstał, Fundusz Rezerwy Demograficznej, gdzieś koło 2001 r. Wykonanie to inna sprawa.

Zauważ, że w tym co piszę nie ma co do zasady krytyki samych koncepcji (poza bzdurami co do sądownictwa), jest za to krytyka NP ze względu na ich nieumiejętność wprowadzania swoich koncepcji w życie, ze względu na brak kadr, doświadczenia itp. Te kwestie, które podnoszę, w zasadzie przesądzają, że ten program nie ma szans na realizacją, bo nawet w razie wygranej nie będzie miał kto ich realizować.

Stąd ewentualnym rozwiązaniem byłoby pokazanie gotowych projektów, dzięki czemu można by pokusić się o ocenę, co ta partia potrafi, co ma gotowe i jakie są szanse.

A co do innych partii, to już pisałem wcześniej - NP podobno jest inną partią, niż te, które są przy korycie, więc nie przystoi sympatykowi NP pisać, że u innych partii nie jest lepiej.

---

Jeśli chodzi o partie skompromitowane, to są to przede wszystkim kwestie oceny, bo ja nie uważam, by Kaczyński się skompromitował. Wbrew wszelkim oczekiwaniom dość istotnie obniżył obciążenia fiskalne:

1) podatek dochodowy - na 18 i 32%, podniesione progi, zwiększona kwota wolna od podatków - wg. szacunków, przyjmując dane za 2008 r. w 2009 r. z PIT wpłynęło do budżetu ponad 9 mld zł mniej.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,tit...l?ticaid=1c713

2) obniżenie składki rentowej - wg szacunków łącznie ok. 20 mld zostało/zostanie w kieszeniach podatników,
3) ulgi na dzieci (do 2016 r. wg szacunków 26 mld zł zostało/zostanie w kieszeniach podatników)
4) zniesiono podatek od spadków i darowizn wśród osób najbliższych

Jak uważasz, że to jest kompromitacja tamtego rządu, to jak nazwać działalność publiczną i polityczną np. JKMa, który w życiu żadnego podatku nie obniżył?
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 07.06.2011 o godz. 10:40.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa