Sędzia napisał(a):

|
Jak mi się wydaje, wszystko będzie się rozbijać o to, czy opinia Policji zobowiązuje wojewodę do wydania zakazu (wydaje mi się, że nie), czy opinia była oparta na rzeczywistych zastrzeżeniach, w szczególności czy wydarzenia w Bydgoszczy mogły mieć znaczenie dla meczy w Poznaniu czy w Warszawie. Nie wiem kto organizował finał (gdzieś wygooglałem że miasto), ale to organizator jest odpowiedzialny. Mecz w Warszawie i Poznaniu organizował kto inny, w innych warunkach, więc opinia oparta o wydarzenia i ew. zaniechania organizatora finału PP (zbyt mało ochrony) nie powinny mieć znaczenia przy wydawaniu opinii dla meczy ekstraklasy.
|
cóż najwyraźniej wojewoda mógł zamknąć stadion, skoro to zrobił. Opinia policji nie jest chyba wiążąca dla wojewody bo były już przypadki rozgrywania meczu wbrew opinii policji. W wielu wypadkach policja przestawiała zastrzeżenia na zasadzie dupochronu, a i tak mecz był rozgrywany.
To co się zmieniło teraz to literalne wyciąganie konsekwencji. Lech na początku też machał szabelką, że wbrew decyzji wojewody jednak wpuści kibiców. Jednak potem jak widać ochłonął i się podporządkował.
Ciekawe czy będą procesy. Napewno będę je śledził