emj10 napisał(a):

Z tego co mówił Sasin to nie jest prawda. Były podobno 3 telefony z MSZ do Dudy. Przy pierwszym pokłócił się z rozmówcą i powiedział, że póki nie będzie potwierdzonej informacji to Komorowski nie może przejąć władzy. Przy drugim rozmawiano na temat obecnej sytuacji. A przy trzecim potwierdzono fakt, że przyszła nota od ruskich, że prezydent nie żyje i znaleziono jego ciało. Wtedy Duda powiedział, że w tej sytuacji nie ma już nic przeciwko.
Przypomniało mi się jeszcze z rozmowy z Sasinem, że to szef BOR jest odpowiedzialny w całości za brak nawigatora w czasie lotu. To jego pisma przesądziły o tym, że zrezygnowano z jego usług.
|
Wg faktów:
godz. 12:45 - oświadczenie marsz. Komorowskiego o przejęciu obowiązków Prezydenta
godz. 16:10 - informacja RIA Novosti - znaleziono ciało Prezydenta Kaczyńskiego.
Telefony dzwoniły z biuyra Marszałka Sejmu już od 11 - tej kiedy były jeszcze informacje na TVP Info o 3 osobach w szpitalu.....
Co nie znaczy, że Sasin kłamie - nota od ruskich bła - na zasadzie "wsie pagibli" - więc Prezydent również.
Moim skromnym zdaniem - cała procedura przejmowania urzędu była powiedzmy na - granicy prawa - bo oczywiste wydaje się, że informacja o katastrofie z zaznaczeniem, że wszyscy zginęli, nie jest żadnym dokumentem, dającym podstawę prawną do podjęcia procedury.
O moralnym , etycznym kontekście - nie ma co mówić - poniżej jakiejkowiek normy.
Poza tym działania Komorowskiego już po przejęciu obowiązków i jego autokreacja prezydencka budzą we mnie nic innego jak wymiotnośc ogólną - przynajmniej u mnie.