Arapaho napisał(a):

Tylko powiedz mi jak rozwiązać kwestię ludzi którzy całe życie płacili ubezpieczenie zdrowotne a teraz są tuż przed lub na emeryturze /rencie? Kto się bedzie na nich składał i jakie ew.świadczenie dostaną jeśli założmy skrajnie że 99% zdecyduje sie na oplacanie prywatnych składek. A społeczeństwo sie starzeje i jest to duży udział społeczeństwa
Co z pogotowiem ratunkowym - skąd się weźmie kasa na to ? Z innych podatków? Wątpie. Brakuje na nauczycieli, kulturę ,armię etc,etc. Prywatne pogotowie ratunkowe ?
Nie mówię że jestem przeciw prywatnej służbie zdrowia - wprost przeciwnie- ale nikt na razie nie wymyslił jak sensownie te problemy obejśc.
|
Przez długi okres czasu oba systemy publiczny i prywatny bedą musiały ze sobą funkcjonować. Z każdym kolejnym rokiem ma sie zwiekszać udział sektora prywatnego (wskutek wchodzenia młodych ludzi na rynek pracy)Państwo do mometu śmierci ostatniego obywatele korzystającego z publicznej słuźby zdrowia bedzie musiało mu ją zapewnić . Skąd wziąść na to kase?Po usunięciu patologii Naszego państwa pieniądze sie znajdą.
Zaznacze też że nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące tego tematu - nie zamierzam ściemniać . Jest dla mnie rzeczą oczywistą że należy odchodzić od modelu obecnego państwa w model wolnościowy - dający obywatelowi wybór .
pozdrawiam
PS:Odnośnie "podziału UPR" sprawa ciągnie sie przed sądami od lat - niestety taki mamy wymiar sprawiedliwości . Jak tylko sie zakończy ten "gorszy" UPR przestanie istnieć .