Wyświetl pojedynczy post
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.01.2011, 20:22
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
.....
kolaboracje sporej części Polaków z okupantami (zarówno tymi ze wschodu jak i z zachodu),
Chodzi mi nie tyle o kolaboraje rzadów co raczej współpracę ludności. I dotyczy to np: bardzo szerokiego zakresu volkslist podpisywanych przez ludność na terenach wcielonych do Rzeszy (przy braku aktywniejszego podziemia na tych terenach), całej historii z Goralenvolk, współpracę niektórych postaci publicznych (np: Mackiewicz) a jeśli chodzi o okupacje sowiecka to np: współpraca z sowietami Boy-Żeleńskiego, Miłosza, Tyrmanda czy Bodo. Temat jest naprawdę bardzo szeroki i podane tu przykłady to oczywiście tylko hasła.
współpracy w trakcie wojny wywiadu polskiego z wywiadami okupantów,
Podałeś przyklad Muszkieterów. Ja (znowu hasłowo) dodam do tego chociażby kontakty ZWZ za Roweckiego z Abwehrą czy pomoc polskiej dwójki przy planach obalenia Churchila w 1941. Tego typu tematów jest znacznie więcej i wymagałyby naprawdę porząnego opracowania
prób zawarcia separatystycznych układów pokojowych,
Pomysły rozważane zarówno w kraju (w kręgu chociażby ZWZ/AK czy NSZ czy przez niektórych polityków) jak i w rządzie emigracyjnym (chociażby wspomniane plany obalenia Churchila)
walki frakcyjne i związane z tym prześladowania w ramach Rządu na Uchodźctwie,
Zamach na Sikorskiego to tylko czubek góry. Dla mnie najbardziej jaskrawym przykładem jest zamykanie przez Sikorskiego w obozach koncentracynych oficerów o orientacji piłsudczykowskiej. Ale przykladów jest znacznie więcej
współpraca czołowych osobistości z wywiadami państw obcych
Sztandarowy przykład to Sikorski który według powszechnego przekonania był agentem francuskim. Ale tego typu podejrzeń było znacznie więcej i dotyczyło to bardzo szerokiej grupy osób.

Tak jak napisałem wcześniej: to tylko przykłady tematów których wyjaśnienie uczyniłoby nas mądrzejszymi. Nie podejmuję sie wchodzić w szczegółowe polemiki bo celem tego postu jest nie tyle wywołanie dyskusji o poszczególnych zagadnieniach co raczej zaakcentowanie sposobu podejścia do tematu "białych plam"
Rowecki tak bardzo współpracowal że go aresztowali i zamordowali w Sahsenhausen? No to nagrodę dostał..Poważnie mówiąc nie wiem gdzie takie cos wyczytales ale ogolnie dostępne materiały mówią że dopiero w obozie S. dostał propozycję współpracy którą odrzucił po czym został rozstrzelany. Jak rzucasz kalumnie na bohatera narodowego trzeba mieć podstawy solidne bo inaczej to wstyd.
Plany obalenia Churchila nie miała sławna dwójka tylko o ile wiem sanacyjni oficerowie internowani na pewnej szkockiej wyspie....
O Sikorskim tak mówiono bo wiadomo było że sprzyjal Francuzom, to oni nalegali żeby zrobić go naczelnym Wodzem. Dowodów agenturalnych nie było żadnych. Tak jak i że Piłsudski był agentem Niemieckim .
O tym że kolaborowali z okupantem ludzie na niższym szczeblu - co trzeba powiedziec incydentalnie - to wiadomo. Kwestia Sowietów jest odrębna ze względu na to że oni przywieżli "swoich Polaków" , volksdeutsche ze śląska czy pomorza to też nie dowód bo oni czuli się niemcami. myśląć o kolaboracji Polaków trzeba udowodnić że robili to czołowi politycy lub dowódcy bo to oni mieliby wpływ na kierunki działania a takich dowodów nie ma.
Wystawianie takich opinii jest obrazą dla Polskich bohaterów których próbuje sie obrzucać błotem w nagrodę za ich poświecenie życia żebyśmy wszyscy mogli mówic po polsku i mieć swój kraj