michi96d napisał(a):

Ja mu życzę powodzenia należy mu się , lecz nie wiem czy wywalczy miejsce w podstawowym składzie .
Miał odejść już 2 lata temu do Fuhlam .
|
Też mam wątpliwości, co do jednego Brożka i drugiego. Konkurentami Pawła byliby:
- Umut Bulut, 27-letni reprezentant Turcji, w tym sezonie strzelił w 16 meczach 8 bramek, w poprzednich miał statystyki kolejno wstecz 31/11, 33/14, 32/14, 12/7. Do tego dorzucił ogólnie 22 asysty.
- Jaja Coelho, 24-letni Brazylijczyk, do niedawna supergwiazda Metalista Charków, gdzie lubował się w strzelaniu pięknych bramek. W tym sezonie w 12 spotkaniach zaliczył 6 goli.
- Teofilo Gutierrez, 25-letni reprezentant Kolumbii, przegrał rywalizację z w/w dwójką, mimo tego w 6 meczach strzelił 4 gole, dorzucił do tego dorobku gola strzelonego Liverpoolovi w el. LE., plus 3 gole przeciwnko Bursasporowi w Superpucharze Turcji.
Niezła konkurencja, czyż nie? Z drugiej strony jest to aktualnie lider tureckiej Super Ligi, absolutnie drużyna bardzo dobrej europejskiej klasy, stąd cieszyć może jedynie to, że mimo tego, że naszych za granicami jest mało, to zdecydowana większość z nich ma okazję występować w czołowych klubach dobrych lig europejskich, albo przynajmniej w średniakach tych najlepszych, a nasi idą do klubów właśnie typu Trabzonsporu. Piotr też miałby bardzo silną konkurencję, gościa który jest bardzo blisko reprezentacji Chorwacji, czyli Hrvoje Cale.
I uważam, że Brożek w formie z poprzedniego sezonu i tego aktualnego jest spokojnie do zastąpienia, Lechowi udało się dosyć udanie zastąpić Lewandowskiego, więc tym bardziej Wisła jest w stanie udanie zrekompensować sobie brak Pawła. Grunt to kupić w jego miejsce nie jednego zastępce, a takich trzech potencjalnych Rudnevsów, każdego w cenie plus minus 500-600 tys. euro, do nich dorzucić jednego młodego chłopaka z ME lub niższej ligi, w stylu Jankowskiego czy Kucharczyka - wtedy pewność, że przynajmniej jeden wypali byłaby większa.
Jeśli tak wyglądałoby zastąpienie Pawła, to jestem jak najbardziej za, bo z pewnością wyszłoby to Wiśle na dobre. Problem w tym, że jest to mało prawdopodobne...Skończyłoby się pewnie na jednym napastniku ze średniaka z Serbii czy Słowacji, plus jakiegoś jednego szrota bez kontraktu.