Marszałek napisał(a):

A gdzie ja napisałem,że kanony to historią?Może wytłumacze prościej. Napisałem,że niektóre anymasońskie dokumenty wydawane przez kościół miały swoje podłoże w bieżących sprawach politycznych.O. I proszę nie implikuj mi słów ktorych nie wypowiedzialem.
Masoneria,rzeczywiście dobry przeciwnik do walenia w niego,bo nie odpowie. Poza tym zanim napiszesz o masonach chcęcych zniszczyć kościół poczytaj o tym skąd się tak owi wolnomularze wiżęli. Czym się zajmowali.
KK ma problem sam z sobą, niemniej dyskutować na ten temat z Tobą nie będę,bo jak sam przyznałeś jesteś na uczelni"firmowej" więc trudno abyś pewne fakty mógł przyjąć.
P.S. Rozumiem,że Mozarta nie słuchasz,ot choćby Zaczarowany flet- napisal to dla swojej loży i się z tym nie krył nigdy,bo niby czemu? filmów Disneya nie oglądasz, komputerów Applea nie używasz, hymnu polskiego nie śpiewasz, Chaplin jak byłeś mały Cie nie śmieszył, Baciarelliego obrazy Ci się nie podobają, Słońimski cieńkim poetą był a Jan Ursyn Niemcewicz jeszcze gorszym,samochodami Forda nie jeżdzisz.... No i oczywiście Goethe też znów nic tam ciekawego nie wypisywał, podobnie jak Wolter zresztą,a co itd. Niemniej łączyło ich jedno. Byli Masonami przez co rozumiem walczyli z kościołem
Swoją nieudolność i nieprawość wiele osób stara się tłumaczyć celowym działaniem innych, kościół swoje niepowodzenia zrzucał jak nie na Zydów to na Masonow. Z tymi drugimi jest o tyle dobrze,że jest to w zasadzie wróg niewidzialny i lepiej nim straszyć i zrzucać na niego co popadnie. Dobrze,że molestowania dzieci im nie zarzuclili.
Snyrtig, Coś w tym jest, np. Wojciech Giełżyński uśpił się, bo uważa,że Masoneria nie ma już racji bytu gdzyż wszystkie jej cele zostały zrealizowane.
|
I ja niby tobie dodaje jakieś zdania ty mi dodałes(co robie czego nie słucham i nie oglądam) troszke więcej w tym momęcie. Przypomonam że jest to temat o Massonerii i spraw z nimi związanymi, nie jestem wstanie wypisac tu odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczących KK a to że ma problem z samym sobą to ja dobrze wiem Na prawie Kanonicznym mam wykłady o przestępstwach w samym Kościele. A tak na marginesie ty chyba też nie wypowiadasz sie bezstronnie jak chyba każdy w tym temacie. Piszmy o Masonerii bo o tym jest temat