Wyświetl pojedynczy post
witeq
Senior Member

Od: 01.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.11.2010, 23:25
wwf napisał(a):Wyświetl post
Jak Cupiała nie stać na dobrego trenera z zagranicy to należy postawić na swojego zaufanego człowieka, Wiślaka - Adama Nawałkę.

Dobrze on sobie radzi w Górniku, lubi stawiać na młodych (to on postawił kiedyś na Brożków w Wiśle). Już kiedyś w Wiśle trenował i miał sukcesy. Na pewno wymagałby od Cupiała wzmocnień, bo kiedyś zrezygnował po tym jak usłyszał że transferów nie będzie a on z tym składem co ma nie jest pewny co do sukcesów w europejskich pucharach.

Ja myslę że to byłby dobry trener jak dla nas na te złe czasy.
ale ja nie wiem czy tu akurat jest się czym chwalić.

Maaskant jest cholernie niewygodny dla polakow związanych z piłką. Przeszkadza wszystkim którzy mogą obecnie lub w przyszłości zarobić w/na Wiśle. A nuż mu wpadnie sprowadzić swój sztab - zwolnienia w klubie. A nuż mu wyjdzie - inne kluby pójdą tym śladem, mniej pracy na rynku. Piłkarzom też nie leży - mówi po angielsku, wprowadza inne standardy, ma inne spojrzenie na pewne sprawy. Wszystkim związanym z piłka w Polsce zależy na utrzymaniu status quo. Trenerom, piłkarzom działaczom. Nie spodziewałem się tylko że niektórym kibicom też. Maaskant może się okazać przeciętnym trenerem - tego nie wiemy. Ale jeśli wytrwa na swoim stanowisku dłuższy czas przy okazji zrobi coś innego - przetrze szlak dla innych obcokrajowców,być może tych z nazwiskiem. Trener anglojęzyczny już nie będzie złym snem dla piłkarzy, chwilowa koniecznością, kaprysem prezesa. Stanie się codziennością. Kto pierwszy w Polsce przejmie zachodnie standardy prowadzenia klubu, sprowadzi fachowców, zdominuje tą ligę. Tyle że fachowcy w tej branży nie mówią po Polsku. Albo idziemy w stronę zachodu, albo w stronę Nawałki, Kapki, Edka Lorensa i reszty towarzystwa wzajemnej adoracji mającego obecnie lub czekającego grzecznie w kolejce na etat w Wiśle.

Każdy optujący obecnie za polską myślą szkoleniową w Wiśle albo nie zdaje sobie sprawy jaki jest stan naszego futbolu albo ma w tym jakiś interes. Innego wyjścia nie widzę.
Odpowiedz cytując