Wyświetl pojedynczy post
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.11.2010, 11:28
fialo napisał(a):Wyświetl post
Jak się czyta niektóre posty, to aż się przykro robi. Ludzie, zrozumcie, że w piłce nożnej trener nie jest decydujacym czynnikiem. Owszem on odpowiada za ustawienie, przygotowanie zawodników, taktykę etc.
Ustawienie, przygotowanie zawodników, taktyka... to jest według Ciebie mało? Przecież to 70% sukcesu!
Nie mówiąc o tym, że ustawieniem i taktyką można wygrywać mecze z silniejszymi przeciwnikami, dysponującymi lepszymi zawodnikami.

Cytat:
80%-90% wartości drużyny stanowią piłkarze, nie trener. Od trenera wymaga się, żeby ustawił ich zgodnie z ich predyspozycjami oraz poziomem przeciwnika.
Mylisz funkcje trenera z funkcją selekcjonera.

Cytat:
W Wiśle problemem są piłkarze, nie trener. Są to zawodnicy, który najlepsze lata mają zdecydowanie za sobą(Żurawski, Sobolewski, Boukhari, Branco), przed sobą(Bunoza, Cikos, Rios) lub niemogący się odnaleźć po kontuzjach(Brożek, Garguła). Większość tych piłkarzy gra w pierwszym składzie. Jak można winić Maaskanta za to, że gra takimi zawodnikami, jakich ma. A jakich ma, każdy widzi.
Owszem, skład mamy słaby, ale to nie są ludzie, którzy nie potrafią w ogóle grać. Mamy kilku obecnych lub byłych reprezentantów, więc nie róbmy z nich piłkarskich łamag. Trzeba umieć do nich dotrzeć, ustawić ich, zmotywować, nauczyć.schematów i komunikacji. Trafić z kadrą meczową, taktyką i zmianami. A to budzi moje wątpliwości w przypadku Maaskanta.

Cytat:
Myślicie, że jakby to Wisły przyszedł Jose Mourinho, bez mozliwości przygotowania drużyny i przeprowadzenia transferów według swojej wizji zespołu(jak Maaskant), zdziałałby wiele więcej?
Bez wątpienia. Choćby samą charyzmą i autorytetem, o warsztacie nie wspominając.

Cytat:
Zawsze irytują mnie zmiany szkoleniowców, im naprawdę trzeba dać czas.
Mnie też to irytuje, dlatego nie jestem zwolennikiem zwalniania Maaskanta przed końcem sezonu. Musi dostać.szansę. Nie mniej uważam (oby moje słowa się w gówno zamieniły), że kiepski z niego fachowiec i bez udokumentowanych wyników i wiele z nim nie osiągniemy nawet, jak dostanie lepszych zawodników.

Cytat:
Zrozumcie, że trener naprawdę nie jest najważniejszy w drużynie.
Od trenera i sztabu powinno zaczynać się budowanie drużyny.

Cytat:
Trzeba wyłapywać trenerów na dorobku (jak Maaskant) i dawać im szansę.
Nie w Wiśle. W Wiśle nie ma na to czasu, a presja wyniku jest zbyt duża.

Cytat:
Zapewniam Cię, że dla takiego Berta van Marwijka praca w Krakowie to nie jest szczyt marzeń.
Kwestia kasy.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując