The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
hawkins
Senior Member

Od: 01.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.07.2011, 19:23
Boję się trochę, że nasz trener znowu zagra zbyt asekurancko i ustawi Meliksona na skrzydle, a w środku zamiast niego Jirsaka... To już by była tragedia - 3 piłkarzy ofensywnych i 7 defensywnych w polu...

Najlepsze rozwiązanie to albo Gargułę za Meliksona i Izrealczyka ustawić na skrzydle, albo (wg. mnie lepsze rozwiązanie) po prostu zastąpić Małeckiego Kirmem lub Boguskim. W ogóle najlepiej byłoby zagrać jeszcze z Nunezem zamiast Sobola/Wilka, ale na takie rozwiązanie się już na pewno nasz coach nie zdecyduje...

A może można by ustawić Bitona na prawej pomocy? Przy wejściach Lameya moglibyśmy się wtedy ustwić na dwóch napastników w ataku - obydwaj dobrze grający głową...
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 24.07.2011, 19:34
hawkins napisał(a):Wyświetl post
Najlepsze rozwiązanie to albo Gargułę za Meliksona i Izrealczyka ustawić na skrzydle, albo (wg. mnie lepsze rozwiązanie) po prostu zastąpić Małeckiego Kirmem lub Boguskim. W ogóle najlepiej byłoby zagrać jeszcze z Nunezem zamiast Sobola/Wilka, ale na takie rozwiązanie się już na pewno nasz coach nie zdecyduje...

A może można by ustawić Bitona na prawej pomocy? Przy wejściach Lameya moglibyśmy się wtedy ustwić na dwóch napastników w ataku - obydwaj dobrze grający głową...
Na skrzydle mogą jeszcze zagrać Kurto, Kowalski, Jovanić, Jovanović, Brud i Czekaj. To tak dla porządku.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 24.07.2011, 20:03
Brak Małeckiego to duże wzmocnienie, w końcu zagramy zespołowo!.Oprócz tego bankowo Jovanovic za tego kalekę Jaliensa, albo Bunoza. albo nie - Jovanovic za Lameya a Bunoza za Jaliensa.Paljic won - za niego Diaz, Melikson na bok, Sobol ława , za nich Jirsak i Garguła, albo nie - Garguła i Nunez...lepiej i jeszcze atak - raczej Genkov ale może być Biton a w sumie Biton to faktycznie na boku kosztem Ilieva, a w sumie Ileva można do ataku, zamiast Garguły w pomocy.

Tak to widzę!
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 24.07.2011, 20:06
Wiadomo jak kadrowo stoi Litex? Jakieś kontuzje, zawieszenia?
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 24.07.2011, 20:11
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Brak Małeckiego to duże wzmocnienie, w końcu zagramy zespołowo!.Oprócz tego bankowo Jovanovic za tego kalekę Jaliensa, albo Bunoza. albo nie - Jovanovic za Lameya a Bunoza za Jaliensa.Paljic won - za niego Diaz, Melikson na bok, Sobol ława , za nich Jirsak i Garguła, albo nie - Garguła i Nunez...lepiej i jeszcze atak - raczej Genkov ale może być Biton a w sumie Biton to faktycznie na boku kosztem Ilieva, a w sumie Ileva można do ataku, zamiast Garguły w pomocy.

Tak to widzę!
Ciemność, ciemność widzę
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 24.07.2011, 20:16
Im bliżej meczu, tym większa mam wątpliwości, że jak na nas siądą, to nie będziemy mogli wyjść z własnej połówki. Dodatkowo te ich stałe fragmenty gry...

Ale z drugiej strony, widziałem ich kilka razy w meczu i nie byli jacyś znakomici, po prostu solidni i zgrani.

Czy to wystarczy?

Eh.
Odpowiedz cytując
Nehiar
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 24.07.2011, 20:31
blanco napisał(a):Wyświetl post
A ja trochę z innej beczki : przypadkiem na 90 minut.pl znalazłem taki komentarz z 29 maja:
"2wisla-skonto ryga
3wisla-litex
4wisla-glasgow fajny mecz wisla nie bez szans"
Zatem wyrocznia w Delfach mówi,że przejdziemy Bułgarów i trafimy na Rangersów ; )
Ale Jagi, Śląska i Legii nie trafił
Odpowiedz cytując
zieniu.nazawsze
Member

Od: 06.2009

Stary 24.07.2011, 20:38
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
Wiadomo jak kadrowo stoi Litex? Jakieś kontuzje, zawieszenia?
Gdzies czytalem, ze nie wiadomo czy SwietosławTodorow zagra.
Odpowiedz cytując
vaazon
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 24.07.2011, 20:45
Jeśli Kirm jest gotowy do gry od początku, to on powinien zagrać za Małeckiego. W przypadku gdy nie jest przygotowany optymalnie - Garguła na ofensywnego środkowego pomocnika, a Melex na skrzydło.
Odpowiedz cytując
Wiślak-1990
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 24.07.2011, 21:12
A ja mam takie pytanie, jak awansujemy do 4 rundy to pierwszy mecz gramy u siebie bo jestesmy nie rozstawieni? Czy to sie dopiero po losowani okaze gdzie gramy pierwszy mecz?
Odpowiedz cytując
JarekTSW
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 24.07.2011, 21:13
Po Losowaniu
Odpowiedz cytując
arrosmay
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 24.07.2011, 21:16
W sumie to nie po losowaniu, tylko w trakcie losowania
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 24.07.2011, 21:22
vaazon napisał(a):Wyświetl post
Jeśli Kirm jest gotowy do gry od początku, to on powinien zagrać za Małeckiego. W przypadku gdy nie jest przygotowany optymalnie - Garguła na ofensywnego środkowego pomocnika, a Melex na skrzydło.
Ja jestem zdania, że Boguski jest od Kirma lepszy. Biorąc pod uwagę, że jest dłużej w treningu, a Kiro jeszcze do niedawna był niewiadomą, to prędzej wyjdzie ten pierwszy.

Najgorsza moim zdaniem opcja (z realnych) to Garguła za Małeckiego. Jest także szansa, że na lewej obronie zobaczymy Diaza (sądzę, że o tym mówił trener mówiąc o zmianach w składzie), więc wtedy Paljić mógłby zagrać z przodu. Swoją drogą: Lamey - Jaliens, Chavez - Diaz... niby z komunikacją byłoby lepiej (dwa języki zamiast potencjalnych czterech), ale 4 murzynów na cztery miejsca w obronie to nie do końca to co by mnie cieszyło.
.
Odpowiedz cytując
iiYama
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 24.07.2011, 22:02
O naszym następnym rywalu:

Liga Mistrzów. Zapaśnik z dzikiego wschodu . Kim jest prezes Liteksu Łowecz?

Jeden z najbogatszych Bułgarów, honorowy obywatel Łowecza, a według Amerykanów - kryminalista. We wtorek Litex Griszy Ganczewa zagra o IV rundę eliminacji Ligi Mistrzów z Wisłą Kraków.

Angel Bonczew może uważać się szczęściarza. Na przełomie wieków zamordowano 15 szefów bułgarskich klubów. Rozstrzeliwano ich kałasznikowami, ginęli w restauracjach trafieni przez snajperów i w wypadkach samochodowych, gdy okazywało się, że zamachowcy zniszczyli hamulce.

Bonczew, prezes Liteksu należącego do Ganczewa, przeżył. W 2008 r. porwała go mafia i przetrzymywała dwa miesiące. Odnaleziono go na przedmieściach Sofii nagiego, odurzonego narkotykami i bez dwóch palców, które stracił w czasie tortur. Ale kilka godzin wcześniej porwano jego żonę Kameliję, gdy płaciła... okup za męża. Wypuszczono ją, gdy Bonczew w studiu telewizyjnym przeznaczył 157 tys. euro na... walkę z rakiem piersi.

Policja podejrzewała, że porwanie miało związek z pryncypałem Bonczewa. Według depesz amerykańskiej ambasady w Sofii, ujawnionych przez portal WikiLeaks, Ganczew był jednym z pierwszych, który wpadł na pomysł, by pieniądze prać w klubie piłkarskim, a należąca do niego firma Litex zajmuje się m.in. "przemytem paliw, defraudacjami, wymuszeniami i oszustwami".

Dwa lata temu majątek 49-letniego biznesmena wyceniano na pół miliarda dolarów. Należy do niego 20 firm, w tym sieć stacji benzynowych i fabryki soków owocowych. Za młodu był jednym z najlepszych zapaśników w kraju w najlżejszej kategorii wagowej. W opracowaniu o bułgarskich oligarchach amerykańscy naukowcy twierdzą, że przed 1989 r. "działał na czarnym rynku". Ekonomii uczył się w ojczyźnie, ale zarządzania w St. Louis. Według "New York Timesa" fortuny dorobił się na "dzikim wschodzie" w czasie transformacji ustrojowej.

O sporcie nie zapomniał - jest członkiem bułgarskiego komitetu olimpijskiego i piłkarskiej federacji, udziela się w związku zapaśniczym. Dzięki niemu złoty medal dla Bułgarii na igrzyskach w Sydney w 2000 r. zdobył Armen Nazarian. Cztery lata wcześniej w Atlancie zapaśnik reprezentował Armenię. Ganczew wykupił go z klubu i pomógł w uzyskaniu obywatelstwa. Sponsoruje też bokserów, siatkarzy i motocrossowców.

Piłkarski zespół z rodzinnego Łowecza przejął w 1996 r. Można uwierzyć, że z sentymentu. Szafa na trofea w założonym przed II wojną światową klubie, jeśli w ogóle istniała, zarosła kurzem. Przez dekady piłkarze z 40-tysięcznego miasta nie wyściubili nosów poza II ligę. Nie oklaskiwały ich tłumy, do dziś kibice mieszczą się na stadionie dla zaledwie 8,3 tys. widzów. Ganczew zmienił nazwę klubu (ósmy raz w historii) - z Lex na Litex - i rzucił wyzwanie krajowym potęgom - CSKA Sofia i Lewskiemu. Po roku cieszył się z awansu do pierwszej ligi, po następnych dwóch - z mistrzostwa kraju. W ostatnich dwunastu latach Litex tylko raz nie dobił do europejskich pucharów. Sukcesy odnosił wśród klubów "bezpośrednio lub pośrednio kontrolowanych przez zorganizowane grupy przestępcze" - jak pisała amerykańska ambasada. Według niej właściciele-kryminaliści ustawiają mecze i zarabiają na nielegalnych zakładach bukmacherskich.

Ganczew nie szastał kasą na piłkarzy, rekord ustanowił w 2005 r., gdy za milion euro kupił Brazylijczyka Sandrinho. Sprowadza głównie obcokrajowców, latem kontrakty z Liteksem podpisało dwóch Francuzów, dwóch Brazylijczyków i Urugwajczyk. Wszyscy przyszli za darmo. Drogo za to sprzedawał - rok temu PSV zapłaciło Liteksowi 3,1 mln euro za Stanisława Manolewa.

W połowie poprzedniej dekady mówił, że minie dziesięć lat, zanim klub z Bułgarii awansuje do fazy grupowej LM. Mylił się. Cztery lata temu udało się Lewskiemu. Jego Litex szansy nie wykorzystał. Rok temu, dzień po porażce w eliminacjach ze słowacką Żyliną, wyrzucił trenera Angeła Czerwenkowa. Kilka miesięcy wcześniej, po zdobyciu trzeciego mistrzostwa, trener mówił: "Najwięcej zawdzięczamy właścicielowi. Dzięki niemu mogliśmy spokojnie pracować i osiągać dobre wyniki. Mamy fantastyczne boisko treningowe i szkółkę".

Pracownicy nazywają go lokalnym patriotą tworzącym miejsca pracy. Na festiwal w rodzinnym mieście sprowadza gwiazdy muzyki pop, za jego pieniądze powstają pomniki wybitnych mieszkańców Łowecza. Kilka lat temu został honorowym obywatelem miasta za aktywność społeczną.

Ostatnim pomysłem Ganczewa są interesy z Chińczykami. Wspólnie z Great Wall Motor buduje w Łoweczu fabrykę, która ma produkować 50 tys. samochodów rocznie. Jeśli Litex awansuje do fazy grupowej LM, Chińczycy zainwestują także w klub.
Ave
Wisła
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 24.07.2011, 22:07
1q2 napisał(a):Wyświetl post

Tak to widzę!
A kto na bramkę? Ja daje Kurto

Za Małego widzę jedynie Kirma o ile on jest w stanie grać tz nic go nie boli, nic nie ciągnie itp.

Dobrze że jest Iliev, bo jest w stanie coś zrobić z niczego, pójść na wariata jak tamci staną 9 w 16. Ale coś mi się wydaje że będzie to jedno wielkie męczenie buły.

Nie przegrać i będzie dobrze. Nie przegrać i strzelić gola będzie super.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
TommyTSW
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 24.07.2011, 22:14
Kirm miał problemy z pachwiną po okresie przygotowawczym nic nie biegał, nie wiem czy jego występ to dobre rozwiązanie.
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 24.07.2011, 22:36
Ja bym z chęcią zobaczył jak prezentuje się Boguski.
Odpowiedz cytując
penia
Member

Stary 24.07.2011, 22:52
Patrząc na to jak prowadzi zespół Maaskant , to jeśli tylko Kirm bedzie zdrowy to zagra w miejsce Małego.Trener nie lubi eksperymentować w składzie (w tak ważnym meczu, już zwłaszcza),i dlatego stosuje sprawdzone rozwiązania (dlatego uważam że poza wymuszonymi zmianami, nie dokona żadnych zmian) a Kiro takim sprawdzonym zawodnikiem jest.Jeśli chodzi o brak Małego w składzie, to nie zależnie w jakiej by on nie był formie, to zawsze bedzie to dla nas osłabienie,obecnie Patryk jeszcze nie jest w idealnej dyspozycji szybkościowej,więc jego absencja może nie bedzie taka bolesna.Zgadzam się,że brak Małego wymusi zmianę wykonawcy stałych fragmentów gry, i może to przyniesie jakieś korzyści ( choć trzeba przyznać że Patryk pracuje nad poprawą tego elementu, i te dośrodkowania są lepsze, choć daleko im żeby nazwać je dobrymi ).Wierzę w tą drużynę,wierzę że się rozkręcamy i uważam że wygramy 2-1
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 24.07.2011, 22:52
hawkins napisał(a):Wyświetl post

Zdecyduj się, które rozwiązanie jest w końcu najlepsze

xanti1906 napisał(a):Wyświetl post
Ja bym z chęcią zobaczył jak prezentuje się Boguski.
Ja też, ale nie na tyle, by sprawdzać to w kluczowym dla przyszłości klubu meczu
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 24.07.2011, 23:29
"(... ) w kluczowym dla przyszłości klubu meczu" ? Chyba trochę się zagalopowałeś. Za pięć lat ten mecz będzie jedynie wspomnieniem. Nie ważne czy dobrym czy złym, ale tylko wspomnieniem. Zależy od niego tylko i wyłącznie awans do IV rundy el. LM w tym roku. Za 12 miesięcy, jak się dobrze ułoży, też będą puchary. Przyszłość nie jest zależna od tego dwumeczu.

Optymalnie byłoby wstawić Kirma za Małeckiego i nic więcej nie zmieniać. Ewentualnym rozwiązaniem mogłoby być ustawienie Kirma na lewej a Ilieva na prawej, tylko nie wiem czy jest sens ściągać jednego z najlepszych zawodników dwumeczu ze Skonto z jego nominalnej pozycji i wypieprzyć go na drugą stroną boiska.

Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 24.07.2011, 23:45
Coraz bardziej umacniam sie w przekonaniu ze jedziemy tam nie przegrac.
Plan jest taki ;strzelic choc jedna bramke,jak najmniej stracic. A u siebie ewentulane straty odrobic ,i wywalczyc awans.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 25.07.2011, 00:06
Gordian napisał(a):Wyświetl post
"(... ) w kluczowym dla przyszłości klubu meczu" ? Chyba trochę się zagalopowałeś. Za pięć lat ten mecz będzie jedynie wspomnieniem. Nie ważne czy dobrym czy złym, ale tylko wspomnieniem. Zależy od niego tylko i wyłącznie awans do IV rundy el. LM w tym roku. Za 12 miesięcy, jak się dobrze ułoży, też będą puchary. Przyszłość nie jest zależna od tego dwumeczu.

Optymalnie byłoby wstawić Kirma za Małeckiego i nic więcej nie zmieniać. Ewentualnym rozwiązaniem mogłoby być ustawienie Kirma na lewej a Ilieva na prawej, tylko nie wiem czy jest sens ściągać jednego z najlepszych zawodników dwumeczu ze Skonto z jego nominalnej pozycji i wypieprzyć go na drugą stroną boiska.
1. Kirm może grać na prawej, baa, nawet lepiej operuje prawą nogą
2. Od tego meczu sporo zależy, jak go wygramy, to sporo kasy nam wpadnie. A jak nie, to pewnie kogoś sprzedadzą...
Odpowiedz cytując
djjamajczyk
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 25.07.2011, 01:01
Absencja Małego w moim odczuciu nie powinna jakoś bardzo odbic się na naszej dyspozycji najwyżej na + stałe fragmenty bo gorzej z nimi byc nie moze .
Jutro obstawiam remis w granicach 1:1 2:2
Let other people be who they want to be. Remember, someday, somehow U can be in the minority ...
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 25.07.2011, 07:17
Mam nadzieje że Gargułe wystawi trener na środku pomocy a Melex pójdzie na prawe skrzydło.
Kirm obawiam sie że jest za słaby technicznie na ten poziom,ciężko byłoby mu wygrac pojedynki 1 na 1 tym bardziej że jest po kontuzji i pewnie nie jest tak szybki
Ostatnio edytowane przez AYALA : 25.07.2011 o godz. 07:25.
Odpowiedz cytując
kolend
Senior Member

Stary 25.07.2011, 08:10
penia napisał(a):Wyświetl post
Patrząc na to jak prowadzi zespół Maaskant , to jeśli tylko Kirm bedzie zdrowy to zagra w miejsce Małego.Trener nie lubi eksperymentować w składzie (w tak ważnym meczu, już zwłaszcza),i dlatego stosuje sprawdzone rozwiązania (dlatego uważam że poza wymuszonymi zmianami, nie dokona żadnych zmian) a Kiro takim sprawdzonym zawodnikiem jest.
Mam nadzieję, że jeśli tylko zdrowotnie już od jakiegoś czasu jest gotów na 100%, to wskoczy Kirm. Byłaby to naturalna zmiana - wypadł skrzydłowy, wstawiam skrzydłowego (sytuacja niby normalna a w zeszłym sezonie niemożliwa z racji braku zmienników). Przeniesienie Meliksona na skrzydło to jak pokazał zeszły sezon - rozbrojenie budowanej od początku koncepcji (z nim właśnie na środku) + oddalenie od siebie świetnie współpracującej dwójki Melikson-Iliev. Garguła czy Jirsak na pozycji Meliksona niestety nie dają tyle co on.
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 25.07.2011, 08:12
Nir Klinger-były trener Meliksona, twierdzi w wywiadzie,że Maor zdecydowanie najlepiej spisuje się na skrzydle,a na środku traci na wartości.Inną sprawą jest postawienie na Gargułę w tym meczu.Trudno mi uwierzyć,że pomógłby Wiśle w czymkolwiek.
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 25.07.2011, 08:34
I przez to, że jakiś trener twierdzi, że Maor spisuje się na innej pozycji lepiej mamy rozwalać sobie taktykę ćwiczoną przez ostatni rok? Maor na środku spisuje się wystarczajaca dobrze...zresztą, nie mozna powiedzieć, ze on gra na środku..przecież on biega po całym boisku...i jak chce to gra na skrzydłach. A jedyne co mozna o nim powiedzieć negatywnie, to to, że wrzutki w pole karne z boku w biegu to on nie ma..
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
Patryk_185
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 25.07.2011, 08:58
Kadra Wisły na mecz z Litexem:
Bramkarze: Milan Jovanić, Filip Kurto, Sergei Pareiko
Obrońcy: Osman Chavez, Junior Diaz, Kew Jaliens, Marko Jovanović, Michael Lamey, Dragan Paljić
Pomocnicy: Łukasz Garguła, Ivica Iliev, Tomas Jirsak, Andraż Kirm, Maor Melikson, Gervasion Nunez, Radosław Sobolewski, Cezary Wilk,
Napastnicy: Dudu Biton, Tsvetan Genkov

Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 25.07.2011, 09:06
Dziwne ,że wzieliśmy trzeciego bramkarza Kurte,a Maaskant nei zabrał Boguskiego. Boguski chyba bedzie chcial odejsc z Wisły ,choćby na wypożyczenie ,bojak widac perspektyw na gre dla niego nie widać
Odpowiedz cytując
wordbatata
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 25.07.2011, 09:09
Własnie startuja... przed wejsciem na poklad humory im dopisywały.Trzymamy kciuki panowie
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów