The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Gucio25
Forumowy Di Caprio

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.08.2010, 12:19
myśle że tak - 3gb ramu to tak mało nie jest, a zamienienie kości 1gb na 2gb ewentualnie to nie duży wydatek, więc ja bym brał A660. chyba, że zależy Ci na bluetoothie, którego tu nie ma. jeśli jednak nie, to bez zastanowienia.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 18.08.2010, 12:45
No w sumie też tak sądzę, że to może być lepsza decyzja
To, co mnie jeszcze zastanawia to, czy nie będzie żadnego problemu z dźwiękiem 5.1 w takim sprzęcie. Bo niby zestawy głośników, które wg stron EURO pasują do A660, uwzględniają także te 5.1, a nie ukrywam, że na tym mi zależy.
Bluetooth w sumie w lapku nie jest chyba aż tak potrzebny, są wejścia USB, więc zawsze jak coś to prześle się kablem. Zastanawia mnie tylko fakt, że tych USB jest mało, bo 3 wejścia to niezbyt wiele, zwłaszcza, że w domu jest też drukarka, myszka (a jakoś na gładziku mi się niewygodnie pracuje) i pad do gier
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 18.08.2010, 16:04
@Gucio bierz tego lapka jeśli oferta jest taka jak mówisz tylko się przyglądnij czy ekran nie porysowany i czy klawiatura i reszta sprzetu działa

A co do kart graficznych to te karty Radeona co wymieniłeś @RIVER są lepsze szczegolnie ta 5850 to niezła karta. ATI bije na głowę GF w ostatnich miesiącach więc osobiście wolałbym karty ze stajni czerwonych Może w kartach mobilnych jeszcze nie ma przewodi ATI ale i tak są dobre i chłodne
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Stary 18.08.2010, 16:06
No tak, tylko, że w Toshibach akurat nie widzę ATI, są same GF. Natomiast, tak jak mówiłem, ja wymagający nie jestem jeśli chodzi o gry, więc chyba przy tej A660 zostanę. Grunt, żeby PES hulał jak należy.
Odpowiedz cytując
AL_PB
Member

Od: 06.2010

Stary 18.08.2010, 19:00
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
A co do kart graficznych to te karty Radeona co wymieniłeś @RIVER są lepsze szczegolnie ta 5850 to niezła karta. ATI bije na głowę GF w ostatnich miesiącach więc osobiście wolałbym karty ze stajni czerwonych Może w kartach mobilnych jeszcze nie ma przewodi ATI ale i tak są dobre i chłodne
Owszem, najwyższe modele Fermi (GTX480itd) nie stały się konkurencją dla 5970 i podobnych, ale nVidia wydała niedawno rewelacyjną kartę GTX460, która bije na głowę 5830 i konkuruje z 5850. Inną sprawą jest, ze o 200zł droższy model oznaczony nazwą GTX465 jest gorszy od 460-ątki...
Odpowiedz cytując
TSW Fanatyk
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 22.08.2010, 10:50
Krótka piłka. Laptop za ok 1000-1200, dobra bateria, głownie do internetu, oglądania filmów raczej nie do grania. Wasze typy?
I
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 22.08.2010, 11:12
TSW Fanatyk napisał(a):Wyświetl post
Krótka piłka. Laptop za ok 1000-1200, dobra bateria, głownie do internetu, oglądania filmów raczej nie do grania. Wasze typy?
Za tyle co najwyżej kupisz netbooka o przekroju 10-11" Chyba ze coś używanego
Odpowiedz cytując
Kibic_1906
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 22.08.2010, 11:18
Gdzie polecacie kupić netbooka?Znacie jakieś dobre sklepy? No i jakiego
MY , CHŁOPCY Z REYMONTA , ZNA NAS CAŁA POLSKA , ZA WISŁĘ , ZA NASZ TS , PÓJDZIEMY AŻ PO ŻYCIA KRES!!!
27.08.2011 - Patryk Małecki "wielki Wiślak" pokazuje jaki ma szacunek do WISŁY KRAKÓW..
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 22.08.2010, 11:40
Kibic_1906 napisał(a):Wyświetl post
Gdzie polecacie kupić netbooka?Znacie jakieś dobre sklepy? No i jakiego
Ostatnio popularny i w miarę tani jest sklep x-kom do tego jest kilka krakowskich sklepów mających oferty sprzętu na allegro. A co do lapka to musisz napisać co potrzebujesz, do czego i za ile
Odpowiedz cytując
Kibic_1906
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 22.08.2010, 12:11
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
Ostatnio popularny i w miarę tani jest sklep x-kom do tego jest kilka krakowskich sklepów mających oferty sprzętu na allegro. A co do lapka to musisz napisać co potrzebujesz, do czego i za ile
No więc taki bardziej do internetu niż gier , za około 1000 zł
MY , CHŁOPCY Z REYMONTA , ZNA NAS CAŁA POLSKA , ZA WISŁĘ , ZA NASZ TS , PÓJDZIEMY AŻ PO ŻYCIA KRES!!!
27.08.2011 - Patryk Małecki "wielki Wiślak" pokazuje jaki ma szacunek do WISŁY KRAKÓW..
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 22.08.2010, 14:16
Widzę ze obaj dzisiaj szukacie czegoś podobnego, więc tak jak pisałem nowego laptopa nie najdziecie za taką cene jedynie netbooki, a jak netbooki to pierwsze polecane są Asusy EEE z całkiem ładnym designem i 2-letnią gwarancją. Przy zakupie netbooka trzeba patrzyć na procesor żeby nie był wolniejszyc niż 1,66GHz i pamięć najlepie 2GB RAM, dyski do wyboru to 160 i 250 GB, a reszta jest raczej standardowa matryca 10,1" (większe 12" są dopiero do 1350zł) i grafika intela. Fanatyk jak chcesz lapka do filmów to jeśli masz telewizor LCD albo plazmę to możesz szukać lapka z wyjściem HDMI.

Tutaj link do allegro, większosć tamtejszych Asusów pochodzi ze sklepu x-kom który znajduje się przy Czarnowiejskiej więc można się udać i popytać

http://allegro.pl/listing.php/showca...iew=Poka%C5%BC
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 22.08.2010, 15:01
Ja to miałem farta

Kupiłem równe 2 lata temu Fujitsu Siemens Amilo Pi2512 za.... 1199zł w Media Markcie. Do dzisiaj działa bez zastrzeżeń. Szkoda ze takich okazji nie ma teraz w sklepach ;P

Ale ja w innej sprawie. Mam zainstalowanego od nowosci Vista Home Basic (grrr....) i mam w komputerze 2 partycje. Na C jest vista, na D jest pusto. Chciałbym zainstalować Siódemkę, ale tak, by móc wybrać system operacyjny przy włączaniu lapka, czy vista czy 7. Jak to zrobic? Nie jestem zbyt zorientowany w BIOSie i takich innych

Chciałbym uniknąć formatu, mam nadzieje ze da się to zrobić bez tego Pomóżcie
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 22.08.2010, 18:24
StelmiOriginal napisał(a):Wyświetl post
Ja to miałem farta

Kupiłem równe 2 lata temu Fujitsu Siemens Amilo Pi2512 za.... 1199zł w Media Markcie. Do dzisiaj działa bez zastrzeżeń. Szkoda ze takich okazji nie ma teraz w sklepach ;P

Ale ja w innej sprawie. Mam zainstalowanego od nowosci Vista Home Basic (grrr....) i mam w komputerze 2 partycje. Na C jest vista, na D jest pusto. Chciałbym zainstalować Siódemkę, ale tak, by móc wybrać system operacyjny przy włączaniu lapka, czy vista czy 7. Jak to zrobic? Nie jestem zbyt zorientowany w BIOSie i takich innych

Nie wiem po co ci 2 niemal identyczne systemy ale dużo informacji i porad na ten temat jest w internecie. Wystarczy wpisac "dwa systemy na jednym komputerze" i w cholerę tego
Odpowiedz cytując
TSW Fanatyk
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 22.08.2010, 19:13
to za ile muszę tego laptopa kupić żeby był taki "w miarę"?
I
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 22.08.2010, 23:32
Biorąc pod uwagę to że chcesz oglądać na nim filmy to zakładam że przydałaby się matryca przynajmniej 15,6". I teraz wszystko jest uzależnione od ceny. Do 1700zł można znaleźć całkiem przyzwoitego Acera. Co do jakości to w Acerach różnie z nią bywa ale jest 2-letnia gwarancja. Przykładowy zestaw
http://www.x-kom.pl/p/57668-notebook...20-dvd-rw.html
albo już coś z Intelem i3 na pokładzie
http://www.x-kom.pl/p/56126-notebook...20-dvd-rw.html

Oprócz Acerów można znaleźć w takiej cenie HP ale z Athlonami (tańsze od Intelów co nie oznacza że gorsze)
http://www.x-kom.pl/p/57848-notebook...50-dvd-rw.html
albo taki ciekawy dość MSI http://www.x-kom.pl/p/57751-notebook...zar-srebr.html

Natomiast do 2 000zł możemy znaleźć znacznie ciekawsze propozycję z większej ilości firm
ASUS http://www.x-kom.pl/p/57422-notebook...20-dvd-rw.html
Toshiba http://www.x-kom.pl/p/56117-notebook...-rw-7hp64.html
W sumie do 2000zł jest taki wybór że cięzko coś konkretnego wybrac bo dużo tego

To co podałem to są tylko jakieś przykładowe komputery. Te do ceny 1700 zł są z tych tańszych firm co wcale nie znaczy że akurat dany model jest słabej jakości czy będzie awaryjny (wszystkie mają 24 mce gwarancji). Większość podanych lapków nie ma wgranego żadnego systemu operacyjnego. Jesli chodzi o wymagania to internet chodzi na każdym komputerze, filmy też spokojnie można na nich oglądać. Natomiast jeśli chodzi o gry to w wiekszości w żadne nowsze tytuły o średnio wymagających parametrach sobie nie pograsz. Najlepiej przeglądnąć sobie stronę sklepu i wybrać to co by się chciało mieć zgodnie z potrzebami i możliwościami.
Jeśli chodzi o zakup lapka do tego co potrzebujesz to w sumie niewiele potrzeba (nie liczac grania) ale przydałby się procek 2-rdzeniowy tak z 2,0 GHz, do tego ponad 2 GB RAM jeśli chcesz mieć Vistę czy 7. Jeśli zainstalujesz XP to 2 GB w zupełności wystarczą co nie oznacza że na 2 GB nie da się zainstalować 7. Grafa zitegrowana w zupełności wystarczy do filmow w strategie teżpewnie daloby się pograć.Długość zasilania w 6 celowych ogniwach przy takiej matrycy to tak do 5h ale wszystko zależy od danego modelu. Jak masz czas to prezjdz sie do sklepu z kilkoma oblukanymi modelami i popytaj, zobacz. Z tego co kilka razy byłem w x-komie to mozna wszystko spokojnie omówić i oglądnąć. Jakby co to pisz

edit:
na koniec powiem tak. Bardzo ciekawie wygląda ten lapek Acera z tym procesorem i3, jednak najbardziej mnie martwi w nim ilość pamięci RAM są tylko 2 GB, co jest minimalną wymaganą wartością w 64-bit Windowsie 7. Jeśli jednak będziesz używał XP to wszystko będzie śmigało, a należy przy tym zauważyć że znajduje się tam jedno dodatkowe gniazdo i jeżeli będziesz potrzebował to można dołożyć 2. kość i rozszerzyć pamięć do 3 albo 4 GB
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 23.08.2010 o godz. 00:04.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 23.08.2010, 23:12
Pawel.Busko napisał(a):Wyświetl post
A wracając do elektroniki: Jakie netbooki polecacie? Jestem zielony w tym temacie i z góry dziękuje za pomoc

Z mam pytanie do ilu?
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
Pawel.Busko
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 23.08.2010, 23:15
brylant do 1500zł Wiadomo, ze im taniej tym lepiej

Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Stary 25.08.2010, 19:05
1) Toshiba L670 http://bitcomputer.pl/product.php?id=16327

czy

2) Acer AS 7741g http://www.bino.pl/go/_info/?user_id=131559

Ktory brac ?
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 25.08.2010, 19:53
mic napisał(a):Wyświetl post

czy

Ktory brac ?
Wydaje mi się że ten Acer jak za tą cenę biję lago lapka Toshiby, biorąc pod uwagę wyniki testów Acera.

http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...ona/10241.html

Niestety nie znalazłem testów Toshiby

Jedyny problem z tym Acerem to mogą być małe strzałki jak się przyglądniesz zdjęciom, co może wpływać na komfort grania
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 25.08.2010 o godz. 19:57.
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Stary 25.08.2010, 21:22
Dzieki wielkie, jakby mogl sie ktos jeszcze wypowiedizec to bede wdzieczny
Odpowiedz cytując
jabadabaryba
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 27.08.2010, 13:42
Potrzebuję słuchawki z mikrofonem do komputera, głównie do skype i słuchania muzyki do 100 zł, może ktoś polecić jakiś model ?
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Stary 27.08.2010, 14:46
mic napisał(a):Wyświetl post

czy

Ktory brac ?
Cenowo lepiej wygląda Acer, ale z tego co z paru opinii słyszałem - ich awaryjność jest większa niż Toshiby. Ja nadal nie kupiłem ale właśnie bardzo spodobała mi się ta Toshiba - w Primakompie na ul. Głowackiego widziałem ją nieco tańszą i z jakimiś dodatkami.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 27.08.2010, 15:43
jabadabaryba napisał(a):Wyświetl post
Potrzebuję słuchawki z mikrofonem do komputera, głównie do skype i słuchania muzyki do 100 zł, może ktoś polecić jakiś model ?
Niewiele tego jest na rynku. Ja mam Creative Fatal1ty Gamer i nie narzekam. Dla niektórych wielkouchych mogą być małe. Mikrofon nie zbiera dzwięków z zewnątrz i trzeba go trzymać blisko ust aby być dobrze słyszanym, ale wówczas można mówić nawet szeptem.
Odpowiedz cytując
Żmijka
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.

Od: 10.2003

Stary 27.08.2010, 21:25
Potrzebuję dysk zewnętrzny, taki do 170zł gdzieś. Ktoś coś poleci? Optymalnie najwiekszy-cena-jakość.
Odpowiedz cytując
voy2s
Member

Od: 04.2004

Stary 28.08.2010, 08:27
StelmiOriginal napisał(a):Wyświetl post
Ja to miałem farta

To wrzuć sobie na D filmy i nutę i już nie będzie pusto I tak jak już zostało napisane Vista i 7 to bez sensu trochę kombajn bo i tak będziesz siedział na 7 Co innego Vista + XP, Vista + Linux, XP + Linux, 7 + XP, 7 + Linux wtedy to ma sens.

Tak samo wszyscy kupujący laptopy żeby pograć w pesa... co jak co ale na laptopie średnio wygodnie się gra. Moim zdaniem lepiej kupić nawet używaną konsolę do gier i jak najtańszy laptop do internetu, a w takim wypadku można zaoszczędzić kilka stówek wybierając model bez systemu i postawić sobie jakiegoś przyjemnego linuxa. No chyba, że ktoś potrzebuje siedzieć na programach jakich na Liuxie nie uświadczysz np. PS ale zakładam, że jeżeli ktoś kupuje oryginalny PS to i te kilka złotych więcej na 7 też wyda

Panowie jeszcze jedna kwestia - porównajcie sobie ceny lapków i stacjonarnych, bo może się okazać, że taniej wyjdzie zakup stacjonarnego do gier i netbooka na studia. A teraz w dobie bezprzewodowych myszek i klawiatur pudło można fajnie ukryć a na biurku zostanie nam duży monitor i klawiaturka więc jak chodzi o zajętość miejsca to jest to samo co laptok.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Stary 29.08.2010, 00:48
voy2s napisał(a):Wyświetl post
Panowie jeszcze jedna kwestia - porównajcie sobie ceny lapków i stacjonarnych, bo może się okazać, że taniej wyjdzie zakup stacjonarnego do gier i netbooka na studia. A teraz w dobie bezprzewodowych myszek i klawiatur pudło można fajnie ukryć a na biurku zostanie nam duży monitor i klawiaturka więc jak chodzi o zajętość miejsca to jest to samo co laptok.
I tu Ci powiem, że kumpel kupował komputer bez monitora - dał za niego 3tys., i owszem - ma porządny procesor AMD i dobrą kartę graf. Radeona, ale jakbym miał dorzucić jeszcze monitor LCD, to łącznie za trochę gorsze parametry wychodzi mi zbliżona cena w przypadku niejednej Toshiby.
Odpowiedz cytując
voy2s
Member

Od: 04.2004

Stary 29.08.2010, 05:41
Trochę gorsze parametry przekładają się na dużo gorszą wydajność jak chodzi o porównanie laptopów z desktopami. W ostatnim czasie zrobiła się moda na laptopy i każdy musi mieć lapka bo przecież nie wypada nie mieć, a po zakupie i tak ten laptok leży cały czas na biurku podpięty do prądu z podpiętą myszką i zewnętrznymi głośnikami. Laptop ma być urządzeniem mobilnym i do takich celów został wymyślony. Jak chcesz laptopa do gier to i tak musisz kupić z jak największą matrycą i dobrymi parametrami a to ma bezpośrednie przełożenie na cenę, wydajność baterii i wagę. Weź spróbuj z takim 17" klockiem gdzieś pochodzić - ręka usycha. Więc jak miałbym wydać ponad 4tys na laptopa do grania i mieć coś co i tak będzie mi stało na biurku i grać na 17" to zdecydowanie wybrałbym desktopa i monitor >21".
Co innego jak szukasz sprzętu tak do 2tys bo wiadomo, że do grania w najnowsze gierki taki się średnio nadaje i ma pełnić głównie funkcje biurowe - wtedy olać parametry a zwracać uwagę na ergonomię i wytrzymałość baterii, bo to czy będziesz miał dysk 600 czy 750GB będzie najmniej ważne.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 29.08.2010, 11:16
Jak się studiuje w innym mieście to warto sobie zakupić 17" lapka o dobrych parametrach i wówczas to jest użyteczna sprawa, bo przecież nie będzie nikt na studia taszczył kompa stacjonaranego jeśli może mieć mieć lapka.

Co do ceny 3 tys za komputer stacjonarny to nie ma mozliwości żeby jakiś lapek poniżej 5 tys miał zbliżone parametry, szczególnie jesli ten PC był wyposażony w AMD które są dwukrotnie tańsze od Intelów i ogólnie rzecz ujmując obecnie za 3 tys można kupić wypasiony komputer do gier, a za nieco mniej wydajny ale i tak chodzący na full detalach wystarczy dać 2 tys i do tego monitor 400-500zł. I nie znajdziesz lapka o zbliżonych parametrach w takiej cenie
Odpowiedz cytując
BRTS39
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 02.09.2010, 16:10
Witam. Jakiś czas temu zablkowałem podpowiedzi w pasku adresu( mozilla) Wiecie jak to przywrócić?
Jovanovic - masz plusa.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 02.09.2010, 16:12
Narzędzia" -> "Opcje" -> "Prywatność i tam juz dasz sobie rade

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów