The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Mistal
Banita

Od: 10.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.03.2019, 15:52
Ciekawostka o terminarzu ekstraklasy, jak nas w chuja robią w porównaniu z Legią.

https://niebieskatrybuna.wordpress.c...a-ekstraklasa/
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 18.03.2019, 19:43
Legia chyba nigdy nie zagrala w piatek o 18,a w pon moze raz jak pamietam.
A to ma znaczenie,pora meczu ma znaczenie,artykul dobry.tak jak te wsyztskie vary i nne decyzje sedziowskie ,oni sa ostatnimi ktorzy mogli by spiewać na PZPN,bo sedziowie jakos karnych z dupy na nich nie gwizdają.
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 18.03.2019 o godz. 19:46.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 18.03.2019, 20:46
Sprawdzilem ti Legia grala ostatni raz w poniedzialek
1 grudnia 2014
Legia Warszawa 2-0 Cracovia 1 grudnia, 18:00 2014 (kibicow 12510)

To troche nieprawdopodobne (4.5 roku)

Mozna znalezc cos takiego
https://legionisci.com/news/71775_Le...iedzialki.html
ale te mecz jednak nie byly w poniedzialki chociaz Legia chciala

Jest 1 mecz rozgrany w poniedzialek
17.04.2017 (PN) godz. 15:30 – 29. kolejka – Legia Warszawa 0-0 Korona Kielce
I to jest poniedzialek. Ale poniedzialek wielkanocny. To chyba ciezko liczyc jako poniedzialek zwyczajny

W drugim komentarzu jest spis meczy Legii w poniedzialek i sie wszystko zgadza
http://weszlo.com/Trybuna/fani-prote...-poniedzialek/
i nikt nie zauwazyl, ze 17.04.2017 to byl poniedzialek wielkanocny

Wychodzi, ze Legia od 4.5 roku nie grala w poniedzialek zwyczajny
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 18.03.2019, 21:25
A propos napastników; ten Balicki ("młody zdolny" z Ruchu) to gdzieś gra ?
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 18.03.2019, 22:54
caucus napisał(a):Wyświetl post
Krótko: Ryan Giggs.
O właśnie. Dla mnie to jest spoko pomysł od następnego sezonu. Skoro taki człapak jak Stilic wykręcał na środku dobre liczby, to Kuba mógłby fajnie grać.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
Sylwus1988
Senior Member

Od: 03.2018

Stary 19.03.2019, 11:44
Co do Wasyla to jest gość który oprócz wiadomej kontuzji w życiu jeszcze dużo przeszedł. Mieszkałem na przeciwko jego bloku, nie chce pisać co tam wiem skoro sam Wasyl nie zdradza za wiele w wywiadach. On i Kuba to naprawde zachartowani w walce z życiem goście, Kuba oczywiście bardziej to nie podlega dyskusji. Pewnie dlatego się tak mało uśmiechają. Jeden i drugi osiągnęli w życiu tyle startując od zera że brakuje skali podziwu dla ich determinacji. Mam nadzieję ze jeszcze nie jeden sezon będę ich oglądał w naszej drużynie.
Odpowiedz cytując
masada
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 19.03.2019, 17:18
Strasznie szkoda Michała, zresztą na marginesie to super, że mamy tego gościa, który nie ma problemu, żeby czekać na swoją szansę, a jednak pewien przynajmniej przyzwoity poziom sportowy najczęściej był w stanie zaproponować.

Zostajemy zatem z Lisem i 17-letnim Brodą, bo Chorążka wypożyczony parę dni temu
Odpowiedz cytując
szym_ek
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2007

Stary 19.03.2019, 17:21
Chorążka to w ogóle ciekawy przypadek. Niby talent ma ale po wypożyczeniu siedzi na ławce w III (!) ligowym Hutniku. Myślę, że po sezonie można się z nim śmiało żegnać.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 19.03.2019, 17:28
szym_ek napisał(a):Wyświetl post
Chorążka to w ogóle ciekawy przypadek. Niby talent ma ale po wypożyczeniu siedzi na ławce w III (!) ligowym Hutniku. Myślę, że po sezonie można się z nim śmiało żegnać.
W juniorach jeszcze można refleksem błyszczeć, ale w seniorach to wypada mieć już jakieś solidne warunki fizyczne.

Poza tym za.szybko chłopak uwierzył że za darmo dostanie miejsce w kadrze. Wielu już takich przerabialiśmy .

Osobiscie czuję ze z Brody może wyrosnąć dobry bramkarz, a to głównie dlatego że nikt na niego nie liczy, a teraz bedzie naszym zmiennikiem z szansa na debiut w ekstraklasie.
Odpowiedz cytując
zibi7
Senior Member

Od: 01.2013

Stary 19.03.2019, 22:11
Żeby z Brody mogło coś wyrosnąć, to trzeba najpierw reaktywować drużynę rezerw. Chłopak za 3 miesiące kończy grę w CLJ i co dalej, zostaje mu tylko droga Chorążki...
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 20.03.2019, 08:21
zibi7 napisał(a):Wyświetl post
Żeby z Brody mogło coś wyrosnąć, to trzeba najpierw reaktywować drużynę rezerw. Chłopak za 3 miesiące kończy grę w CLJ i co dalej, zostaje mu tylko droga Chorążki...
Drogą Chorążki, albo droga Chrapka czy Drzazgi.

Pytanie czy nasz klub na dzień dzisiejszy stać na utrzymanie drużyny rezerw, pamiętajmy w jakim ciągnie bagnie wciąż siedzimy. Wątpię aby klub zdecydował się na reaktywowanie rezerw.
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 20.03.2019, 09:21
Pytanie uzupełniające do pytania Karheropa: Czy ktoś z was orientuje się, jaki może być koszt utrzymania drużyny rezerw powiedzmy w tej III lidze ? Zakładam, że kwota byłaby siedmiocyfrowa, ale czy raczej milion, czy raczej trzy albo cztery ?
Czesiu... Co ty robisz zarazo
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 20.03.2019, 09:38
BlurgH napisał(a):Wyświetl post
Pytanie uzupełniające do pytania Karheropa: Czy ktoś z was orientuje się, jaki może być koszt utrzymania drużyny rezerw powiedzmy w tej III lidze ? Zakładam, że kwota byłaby siedmiocyfrowa, ale czy raczej milion, czy raczej trzy albo cztery ?
Jak likwidowaliśmy drużynę rezerw to była mowa o milionie złotych, ale to jest wg mnie takie minimum.
Można zrobić to pewnie taniej, ale utrzymać 19-21 latków na kontraktach juniorskich... nie widzę tego w dzisiejszych czasach.
Odpowiedz cytując
Arek95
Senior Member

Od: 07.2017

Stary 20.03.2019, 09:58
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Jak likwidowaliśmy drużynę rezerw to była mowa o milionie złotych, ale to jest wg mnie takie minimum.
Można zrobić to pewnie taniej, ale utrzymać 19-21 latków na kontraktach juniorskich... nie widzę tego w dzisiejszych czasach.
Dlaczego nie dało by się utrzymać młodych? Stolarczyk wspominał, że chciałby stawiać na młodzież i odmłodzić zespół, a to nie Smuda żeby zagraniczny szrot ściągać i młodych pozbywać się z klubu. Mamy na prawdę kilku zdolnych nastolatków, których powinno się ogrywać na jakimś bardziej przyziemnym poziomie seniorskim niż CLJ. Hoyo-Kowalski, Buksa, Morys, Śliwa... Jeżeli sprawdzali by się na poziome powiedzmy III czy IV ligi i zaczęli znacznie wyróżniać na tle kolegów to być może z czasem poszli by do pierwszej drużyny i zbierali coraz to więcej minut w Ekstraklasie.
Uważam, że mamy pierwszy taki jeden z lepszych "sortów" młodych piłkarzy, a drużynę zdobywającą sukces w CLJ parę lat temu też by ograli. Jeżeli nie ma opcji reaktywowania drużyny rezerw to dobrym pomysłem jest pójście wzorem klubów z Anglii i tzw. klub stacjonarny. Czyli zawodnicy, którzy byli by wypożyczani od nas mieli by możliwość regularnej gry na określonym poziomie rozgrywkowym i mieli by poniekąd "pierwszeństwo" przy wyborze składu.
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Stary 20.03.2019, 11:16
Czyli żeby było porządnie, to pewnie drugi milion też by się przydał - a wtedy mamy gdzie ogrywać zdolnych juniorów i mamy gdzie reperować zawodników z podstawowego składu (inna bajka - za czasów Kasperczaka, gdy obecny Miłościwie Nam Panujący Pan Trener wracał po kontuzji i miał zagrać w meczu rezerw z Clepardią, to bilety były po 10 zł na Clepardii, więc jaki to jest strzał marketingowy )... Ehhhh, mieć 2 miliony i nie mieć 2 milionów to razem cztery miliony.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 20.03.2019, 12:05
Dziwne rzeczy gadacie....
Przecież większość piłkarzy, którzy mieliby grać w drużynie rezerw jest i tak na garnuszku I drużyny.
Wszystkie opłaty w przypadku IV ligi d MZPN nie są takie wysokie.

Tutaj dane z 2015 roku
https://bloniankablonie.futbolowo.pl...-kluby-do-mzpn

Podejrzewam, że Socios mogłoby sfinansować działanie rezerw. Z korzyścią dla Wisły
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
szym_ek
Socios Wisła Kraków

Stary 20.03.2019, 12:13
A ja uważam, że rezerwy to przedłużanie wieku juniora i wcale nie są potrzebne. Tych zawodników którzy rokują na przyszłośc wypożyczać do klubów I,II,III ligi.
Niech się sprawdzają w nowym środowisku a nie dalej kisić się w tym samym składzie. Przecież te dzieciaki grają ze sobą przez 10 lat przechodząc razem przez wszystkie poziomy trampkarzy, juniorów.

Przez tyle lat mieliśmy rezerwy i kto się przez nie przebił do składu?
Bo ja kojarzę takich zawodników jak Boguski, Chrapek a ostatnio Drzazga to jednak byli wypożyczani do innych klubów i tam się ograli aż byli gotowi na grę w Wiśle.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 20.03.2019, 12:39
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Dziwne rzeczy gadacie....
Przecież większość piłkarzy, którzy mieliby grać w drużynie rezerw jest i tak na garnuszku I drużyny.
Wszystkie opłaty w przypadku IV ligi d MZPN nie są takie wysokie.

Tutaj dane z 2015 roku
https://bloniankablonie.futbolowo.pl...-kluby-do-mzpn

Podejrzewam, że Socios mogłoby sfinansować działanie rezerw. Z korzyścią dla Wisły
Już widzę ten skład w przypadku gdy 1 drużyna gra wyjazd w Gdańsku, drużyna rezerw gra w Pcimiu Wielkim, a CLJ ma wyjazd dzień później do Białegostoku. I tego samego dnia rozgrywa mecz Mecz CLJ U17.

Przecież my już teraz trzymamy na ławce pierwszej drużyny 4-5 juniorów. Serio widzisz obecnie na kontraktach przeszło 80 zawodników ponad 16 roku życia? Rok temu jak Junco nam zrobił kadrę 30 osobową to bym powiedział OK, ale teraz?

Po tym jak PZPN obniżył dozwolony wiek juniorski i odpalono z klubu kolejnych 15 zawodników nie ma szans aby utrzymać rezerw sportowo na poziomie 3 ligi, a może nawet 4 ligi.

Ktoś rzuca przykład Hoyo, który ciągle ma 15 lat i w perspektywie nawet 3 lata gry w CLJ przy jednoczesnym trenowaniu z 1 drużyną.
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Stary 20.03.2019, 14:04
Szym_ek , przecież rezerwy grałyby na takim właśnie poziomie (maks II liga).

Kwestia rezerw to nie jest temat na najbliższy sezon, bo cały czas jeszcze nie wiadomo do końca, czy go zaczniemy.

Natomiast jeśli kończymy sezon 19/20, to w perspektywie sezonu 20/21, kiedy kilku naszych wychowanków będzie miało 17 i więcej lat, taka drużyna, na poziomie nawet tej nieszczęsnej III ligi, wsparta zawodnikami z I składu, wracającymi po kontuzjach lub takimi, którzy nie załapali się na ławkę to jest IMHO całkiem sensowne rozwiązanie.Tylko ta $$$$...
Odpowiedz cytując
szym_ek
Socios Wisła Kraków

Stary 20.03.2019, 14:26
Szym_ek , przecież rezerwy grałyby na takim właśnie poziomie (maks II liga).

Kwestia rezerw to nie jest temat na najbliższy sezon, bo cały czas jeszcze nie wiadomo do końca, czy go zaczniemy.

Natomiast jeśli kończymy sezon 19/20, to w perspektywie sezonu 20/21, kiedy kilku naszych wychowanków będzie miało 17 i więcej lat, taka drużyna, na poziomie nawet tej nieszczęsnej III ligi, wsparta zawodnikami z I składu, wracającymi po kontuzjach lub takimi, którzy nie załapali się na ławkę to jest IMHO całkiem sensowne rozwiązanie.Tylko ta $$$$...
Ale jaka II liga? Tylko 5 ekstraklasowych drużyn ma rezerwy w III (!) lidze. I żadna nie jest zagrożona awansem.

Jakbyśmy zgłosili teraz rezerwy to najwyżej gdzie mogliby grać to IV liga. Jeden Błąszczykowski był w stanie przeskoczyć z IV do Ekstraklasy przez ostatnie lata - raczej bym się.powtórki nie spodziewał. To jest po prostu nie ten poziom a kopanina która może uwstecznić naszych juniorów.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 20.03.2019, 14:31
Zdecydowanie nie jesteśmy na takim etapie finansowym by inwestować w rezerwy. Jeśli przejmie nas duży podmiot to zapewne w lipcu 2020 będzie taka kwestia rozważana...
Finansowo to się teraz nie opłaca, choćby dlatego że z tych 15 chłopaków i tak może 2-3 odpali w poważnym futbolu.
Podobne pieniądze trzeba przeznaczyć na budowę sztucznego boiska pod balonem i to na pewno jest lepsza inwestycja niż możliowść pogrania kilkunastu chłopaków w Pcimiu i Chełmku (z całym szacunkiem dla tamtych drużyn).

Widać że w AP mocno postawiono na szkolenie indywidualne i stąd m.in. szansy dla Buksy i Hoyo, czyli zawodników nawet 3 lata młodszych od niektórych z CLJ którzy otrzymują szansę trenowania z seniorami. Dodając do tego inicjatywę WYE naprawdę stworzono dobre warunki dla rozwoju chłopaków do 18 roku życia. Później muszą i tak muszą się otrzaskać na poziomie II/I ligi, bo granie na czwartym czy nawet piątym poziomie rozgrywkowym nie będzie dla nich rozwijające.
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Stary 20.03.2019, 15:59
WYE to jest bardzo fajna inicjatywa. Jestem ciekawy, kiedy można spodziewać się pierwszych efektów i jakie one będą.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 20.03.2019, 23:07
WYE to jest bardzo fajna inicjatywa. Jestem ciekawy, kiedy można spodziewać się pierwszych efektów i jakie one będą.
Efekty będą ale w perspektywie kilku lat i u najmłodszych zawodników którzy zaczynają być poddawani temu treningowi.
W zagranicznych szkółkach tego rodzaju treningi mają kilka razy w tygodniu, a my na razie zaczynamy je wprowadzaj raz w miesiącu. Dużo pracy przed nami. Oczywiście dwie sprawy nas blokuja: pieniądze i logistyka
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Stary 21.03.2019, 06:52
Jest oczywistym (przynajmniej dla mnie), że patrzymy na efekty WYE w perspektywie kilkuletniej. Rozwiń proszę myśl dot. logistyki (bo pieniądze są dla mnie równie oczywiste).
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 21.03.2019, 08:40
Jest oczywistym (przynajmniej dla mnie), że patrzymy na efekty WYE w perspektywie kilkuletniej. Rozwiń proszę myśl dot. logistyki (bo pieniądze są dla mnie równie oczywiste).
Fakt, że nasze grupy młodzieżowe są porozrzucane między terenami Wisły, Myślenicami a obiektami które jesteśmy zmuszeni wynajmować.
Gdyby to był jeden ośrodek i zawodnicy trenowali koło siebie to koordynacja grup byłaby prostsza i na pewno lepsza.
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Stary 21.03.2019, 10:08
Tego właśnie drobnego szczegółu mi brakowało. Dzięki.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 22.03.2019, 17:29
Wywiad z Krzyśkiem Drzazgą

http://weszlo.com/2019/03/22/ogole-c...dnikiem-wisly/
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 22.03.2019, 23:22
Vullnet Basha: Trener Michał Probierz osiągnął tylko tyle, że mnie zmotywował jeszcze bardziej, niż zwykle przed tym meczem – mówił po wygranych 3:2 derbach Krakowa pomocnik Wisły
Wywiad: https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...pA#aktualnosci
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 23.03.2019, 12:50
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
Wywiad z Krzyśkiem Drzazgą

http://weszlo.com/2019/03/22/ogole-c...dnikiem-wisly/

Uderza w sposób szokujący jak niesamowicie dojrzały jest Krzysztof, 23 lata , a już za stary na dyskoteki itp do tego jedna baba od liceum (i z tego co widze raczej do końca już)
możemy być spokojni że mu sodówka nie odwali , ciężką drogę przeszedł do miejsca w którym się znajduje obecnie

A i jeszcze śmiano się tutaj z moich porównań do Piątka !

Nie wiedziałem, że panowie się spotkali (w rezerwach Zagłębia Lubin) , no to oddajmy głos zainteresowanemu

Krzysiu Drzazga napisał(a):Wyświetl post

przyszło zaproszenie na testy do Lubina dla mnie i dwóch innych chłopaków. Trenowaliśmy tam trzy tygodnie, ale okazało się, że mogą wziąć tylko jednego z nas. Potrzebowali bardziej na środek pomocy, więc wzięli Rafała Karmelitę. Wtedy w rezerwach był Krzysiek Piątek, też Jarek Jach, Jarek Kubicki. Nie czułem się gorszy, ale taka była decyzja.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 23.03.2019, 13:17
Może i nie czuł się gorszy, ale jeśli faktycznie do 20 roku życia nigdy nie odwiedził siłowni to już wtedy był za nim 4 lata do tyłu.
Skala talentu w wieku juniorskim a kariera seniorska to dwie różne rzeczy.
Niemniej jednak fajnie byłoby podpisać z Drzazga dłuższy kontrakt, bo ewidentnie chłopak mocno stąpa po ziemi , mocno pracuje dla drużyny i mozna na nim budować zespół na najbliższe lata.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów