The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.10.2012, 09:38
pysio napisał(a):Wyświetl post
Jaką macie pewność, że trotyl pochodzi z samolotu? że jakiś niezależny/PiSowski naukowiec tak stwierdził?

Nie zdziwiłbym się, gdyby owy trotyl pochodził z gleby tamtejszego lasu. Przypominam tylko, że na owej szerokości geograficznej trotyl jest naturalnym składnikiem gleby, a to z powodu przebiegającej tamtędy linii frontu podczas II WŚ. Owy PiSowski naukowiec zapomniał dodać, że składowisko trotylu wykrył również w odległości 5 km od miejsca katastrofy.

Zatem tłumaczenie skąd wziął się trotyl jest jasne i klarowne.
Czy ty tak od urodzenia czy może poźniej rozum odebrało? Bo tylko tak można skomentować Twoje wypociny.
O jakim pisowskim naukowcu piszesz? Ślady trotylu znaleźli na samolocie polscy biegli badający wrak i ślady katastrofy.

Żeby nie było OT:

Nie wykluczam możliwości, że jest to kolejna podpucha Rosjan. Aż trudno uwierzyć, że zamachu dokonano aż tak na chamca równocześnie trotylem i nitrogliceryną, gdy są inne subtelniejsze metody. Wrak zawsze można później nasmarować materiałami wybuchowymi .... Po co? Może po to by znów ośmieszać Polaków? Ale to takie moje przemyślenia, w zasadzie ślady materiałów wybuchowych potwierdzają albo wybuch albo kolejną grę Rosjan. Tak czy owak będzie "ciekawie".
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 30.10.2012, 09:38
misieq napisał(a):Wyświetl post
Ruszają:
- Hipoteza wybuchu jest bezsensowna i nie ma pokrycia w żadnych faktach, przede wszystkim w zapisach rejestratorów. Nie ma też żadnego potwierdzenia w stenogramach z kokpitu - powiedział Hypki.
Jestem w stanie nawet uwierzyć ze Hypki powiedział że zamach był niemożliwy przecież nie ma nagrania kpt.Protasiuka który by to potwierdzał. Coś czuję że dzisiaj będzie festiwal spanikowanych wypowiedzi - co jedna to bedzie weselsza. Byle usokoić wystraszone zajęcze serca swoich "postępowych" niewolników
Mam ignora na pysiowe posty ale skoro już go ktoś zacytował to odpowiem : szkoda że Ruscy w swoich badaniach nie wykazali tego trotylu którego tak dużo -wg.lemingów- w glebie.Co nie wyszły w badaniach?Nie wiedzieli że lotnisko leży na trotylowym polu Nawet pucowanie wraku nie pomogło.
Aha , wiem PISowski pirotechnik pojechal do Smoleńska....
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 30.10.2012, 09:42
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Czy ty tak od urodzenia czy może poźniej rozum odebrało? Bo tylko tak można skomentować Twoje wypociny.
O jakim pisowskim naukowcu piszesz? Ślady trotylu znaleźli na samolocie polscy biegli badający wrak i ślady katastrofy.

Żeby nie było OT:

Nie wykluczam możliwości, że jest to kolejna podpucha Rosjan. Aż trudno uwierzyć, że zamachu dokonano aż tak na chamca równocześnie trotylem i nitrogliceryną, gdy są inne subtelniejsze metody. Wrak zawsze można później nasmarować materiałami wybuchowymi .... Po co? Może po to by znów ośmieszać Polaków? Ale to takie moje przemyślenia, w zasadzie ślady materiałów wybuchowych potwierdzają albo wybuch albo kolejną grę Rosjan. Tak czy owak będzie "ciekawie".
Też tego w zasadzie wykluczyć nie można , tyle tylko że trotyl mógł być tylko składnikiem.
Obstawiam że prokuratura stwierdzi coś w stylu : znaleziono ślady trotylu ale wykluczamy zamach. Na pytanie czemu wykluczają płk.Rzepa odpowie" proszę o następny zestaw pytań" albo "na tym kończymy konferencję"

Będę sie zresztą upierał że seryjny ma związek z tym wywiadem z 26.10.2012:

Cytat:
wPolityce.pl: - Ustalenia naukowców dotyczące prawdopodobnego wybuchu na pokładzie TU-154M nie są niczym nowym. Już wcześniej, nawet krótko po katastrofie pojawiały się relacje ludzi, którzy słyszeli wybuch, bądź nawet go widzieli. Jaka jest skala tych świadectw?

Antoni Macierewicz: - Do dnia dzisiejszego zewidencjonowaliśmy już 58 zeznań, relacji osób, które widziały lub słyszały – a czasami i widziały i słyszały – eksplozje. Najczęściej były to dwie eksplozje następujące po wydawaniu przez samolot bardzo dziwnych dźwięków. Zwykle powtarza się sekwencja, iż usłyszano dźwięk silnika, jak przy dodawaniu gazu, następnie załamywanie się tego dźwięku, później dwie eksplozje, a następnie ciszę zamarłych silników i uderzenie w ziemię. Najbardziej charakterystycznym i naszym zdaniem wiarygodnym jest relacja pilota jaka, pana porucznika Artura Wosztyla oraz jego załogi.

Czyli osób, które w momencie katastrofy były na płycie Siewiernego.

A więc w odległości kilkuset metrów od zdarzenia. Czekali na kolegów z tupolewa. To wojskowi, którzy znakomicie odróżniają eksplozję od ryku silników czy jakiegokolwiek innego dźwięku i którzy wszyscy podobnie relacjonują swoje wrażenia z momentu, kiedy nad lotnisko nadlatywał TU-154M. Mówią, że słyszeli dwie eksplozje, a następnie zamierające silnika i uderzenie w ziemię. Są też tacy świadkowie, którzy mówią o kuli ognia za samolotem. Trzeba też podkreślić, iż identyczne albo bardzo analogiczne relacje składają zarówno Polacy, jak i Rosjanie – tak obyci z bronią i eksplozjami jak milicjanci czy żołnierze, jak i nauczycielki czy kierowcy autobusu. Mamy cztery relacje kierowców, nad którymi ten samolot przeleciał dosłownie. Jechali bądź stali przy ulicy Kutuzowa, gdy samolot niejako zawisł nad nimi, a następnie rozpadł się w powietrzu. Trzy relacje mówią, iż jako pierwsza część oderwał się od samolotu ogon. Podkreślam to, bo jest to zbieżne z analizą dr. inż. Berczyńskiego, konstruktora Boeinga, który bardzo precyzyjnie analizował proces i przyczyny rozpadu samolotu.

Nie ma pan wątpliwości co do wiarygodności tych świadków?

Zdajemy sobie sprawę, że często pod wpływem szoku mylą niektóre szczegóły obserwowanych wydarzeń, źle pojedyncze świadectwo nie może być przesądzającym dowodem. Dlatego gromadzimy ich jak najwięcej i porównujemy. To, co nas uderza w tych kilkudziesięciu już świadectwach, to powtarzające się słowa o huku eksplozji. Nie wszyscy ją widzieli, większość tylko słyszała. Ale wszyscy mówią o eksplozji, która miała miejsce w powietrzu. Te świadectwa współgrają z wnioskami naszych naukowców, którzy na podstawie kształtu szczątek samolotu, trajektorii jego lotu, rozrzutu wraku i ich wielkości stwierdzają, iż mieliśmy do czynienia z wybuchem w powietrzu.

Skąd pochodzą te relacje? Czy to są wypowiedzi medialne, czy cytaty z zeznań w śledztwie przedstawiane przez media? A może z jeszcze innych źródeł?

To wszystko są relacje naocznych czy „nausznych” świadków. Nie mówimy o relacjach z drugiej ręki. Najczęściej są to relacje zebrane przez polskich, a czasami rosyjskich dziennikarzy i umieszczonych w różnorodnych mediach, często w formie nagrania, z którym każdy może się zapoznać. Np. mamy wstrząsające wypowiedzi kilkuletnich chłopców, którzy jako jedni z pierwszych osób postronnych znaleźli się na miejscu tragedii i zastali tam już żołnierzy Specnazu. Oni także mówią o huku eksplozji. Otrzymaliśmy też poprzez Władimira Bukowskiego i naszych rosyjskich współpracowników ze Stanów Zjednoczonych relacje pisemne ludzi, którzy byli na miejscu tego dramatu i relacjonują zdarzenie podobnie. Chodzi np. o rosyjskich ratowników z personelu lotniskowego. Wśród nich jest kierowca karetki.

Wspomniał pan o trzech relacjach, z których wynika, że pierwszy oderwał się ogon rządowego tupolewa. Może pan powiedzieć o nich coś więcej? Kto jest ich autorem?

Dwóch z nich to kierowca samochodu osobowego oraz autobusu. Jechali ulicą Kutuzowa, gdy samolot nad nimi przeleciał.

I oni twierdzą, że widzieli, jak ogon się odrywa.

Dokładnie tak. Ich relacje były publikowane przez lokalne media smoleńskie, więc w Polsce nie są znane. Polacy często nie zdają sobie sprawy z tego, że tragedia smoleńska i różnorodne formy dziennikarskiego, obywatelskiego śledztwa – czasami poważniejszego, czasami mniej, bądź zupełnie amatorskiego – są w Rosji i rosyjskim internecie nieporównanie bardziej rozwinięte, żywe i obecne do dziś niż w naszym kraju. Nie mamy świadomości, jak olbrzymie znaczenie dla społeczeństwa obywatelskiego, zwłaszcza dla młodzieży w Rosji, ma dramat smoleński. Tam dochodzenie jest bardzo wnikliwe, czasami drastyczne, ale zawsze widać, że dominuje zmierzanie do odkrycia prawdy. Dodam jeszcze, że wszystkie zebrane relacje uszeregowaliśmy pod względem odległości od miejsca zdarzenia. Wynosiła ona od siedmiuset do stu metrów.

Czy ma pan wiedzę – być może od rodzin, które się zapoznawały z materiałem prokuratorskim, od innych osób mogących mieć rozeznanie w tym, czym dysponuje prokuratura – czy takie relacje zainteresowały polskich prokuratorów, czy te wątki były głębiej badane? O kilku tak zeznających świadkach sami wiemy, protokoły ich przesłuchań przysłano z Rosji. Ale podana przez pana liczba 58 przypadków jest zaskakująca.

Według mojej wiedzy, śledczy nie prowadzą osobnych badań związanych z tymi relacjami i dotychczas, nawet jeżeli je odnotowywali w ramach przesłuchań, to nie poświęcili im żadnej odrębnej analizy.

Ten wątek w ogóle nie był drążony?

Niestety nie. Dodajmy, że zgodnie z decyzją prokuratury z kwietnia 2011, by w ogóle nie badać hipotezy katastrofy spowodowanej przez osoby trzecie.

To kuriozalne. Andrzej Seremet i prokuratorzy wojskowi powiedzieli wówczas przecież, że nie ma na razie dowodów na udział osób trzecich i jeśli takowe się pojawią, ta hipoteza będzie ponownie przedmiotem zainteresowania śledczych. Dowodów do zbadania jest co niemiara, a prokuratorzy nie wykonują żadnego ruchu.

Trudno się z panem nie zgodzić. Prokuratura świadomie odwraca głowę przed bijącymi w oczy faktami. Mamy przecież zarówno relacje, o których rozmawiamy, jak i dowody w postaci dokumentacji fotograficznej z miejsca katastrofy – rozrzutu i kształtu szczątków TU-154M, stanu ciał ofiar. Mimo to prokuratura od początku nie chce brać tego pod uwagę. Wygląda na to, jakby respektowała jakiś zakaz badania tego, co się samo nasuwa. Dodajmy jeszcze prace ekspertów zespołu parlamentarnego, a także dużej grupy profesorów systematycznie podkreślających, iż jedyną całościowo opisującą wydarzenia jest hipoteza związana z eksplozjami w samolocie jako przyczyną tragedii.
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 30.10.2012 o godz. 09:45.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 30.10.2012, 09:44
Taki tam "żarcik" na czasie.

"Premier Tusk przychodzi do szkoły podstawowej i pozwala dzieciom na zadawanie pytań. Zgłasza się mały Krzysio:
- Ja mam trzy pytania. Po pierwsze: jak się pan czuje po wygraniu wyborów, które pan sfałszował? Po drugie: jak długo będzie pan jeszcze kłamał, kradł, niszczył Polskę i Polaków oraz działał na szkodę dziesiątek milionów ludzi? Po trzecie: jak pan w ogóle
jest w stanie spojrzeć w lustro?
Premier zaczął się namyślać, gdy wtem zadzwonił dzwonek. Po przerwie dzieci wróciły do klasy, usiadły, a rękę podniósł Michałek:
- Ja mam pięć pytań do pana premiera. Po pierwsze: jak się pan czuje po wygraniu wyborów, które pan sfałszował? Po drugie: jak długo będzie pan jeszcze kłamał, kradł, niszczył Polskę i Polaków oraz działał na szkodę dziesiątek milionów ludzi? Po trzecie: jak pan w ogóle jest w stanie spojrzeć w lustro? Po czwarte: dlaczego dzwonek na przerwę zadzwonił dwadzieścia minut wcześniej? I po piąte: co się stało z Krzysiem?"
Odpowiedz cytując
shaggy
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 30.10.2012, 10:06
pysio napisał(a):Wyświetl post
Jaką macie pewność, że trotyl pochodzi z samolotu? że jakiś niezależny/PiSowski naukowiec tak stwierdził?

Nie zdziwiłbym się, gdyby owy trotyl pochodził z gleby tamtejszego lasu. Przypominam tylko, że na owej szerokości geograficznej trotyl jest naturalnym składnikiem gleby, a to z powodu przebiegającej tamtędy linii frontu podczas II WŚ. Owy PiSowski naukowiec zapomniał dodać, że składowisko trotylu wykrył również w odległości 5 km od miejsca katastrofy.

Zatem tłumaczenie skąd wziął się trotyl jest jasne i klarowne.
Czy tego osobnika mozna chociaż w 1 % traktowac powaznie

On jak zaglada do szafy i lodowki to chyba tez widzi PISowcow.

Jesli trotyl ze Smolenska pochodzi z II wojny to Warszawa byla tak znekana bombardowaniami i walkami ze do dzisiaj czuc tam zapach trotylu - debilizm
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 30.10.2012, 10:06
KGB jest po prostu niesamowite. Nieważne, czy dokonali zamachu, czy tylko im się przyfarciło - okazję wykorzystują wzorowo. Jakkolwiek śmierć prezydenta i elit politycznych kraju, w dodatku tak wyraźnie skupionych wokół jednej opcji politycznej, jest wydarzeniem tragicznym, to prawdziwy interes ruscy zbijają teraz - bez przerwy niszcząc możliwość jakiejkolwiek merytorycznej debaty politycznej nieustannym wznawianiem tematu Smoleńska. Przecież ruscy mieli ten wrak tak długo, w dodatku w częściach, że jeżeli by tylko chcieli, to by usunęli wszelkie ślady po materiałach wybuchowych. Jedyny powód, dla którego je znaleźliśmy to to, że ruscy chcieli żebyśmy je znaleźli. Jak ktoś napisał wyżej, samolot można rozbić na tysiące sposobów, z których większość nie wymaga użycia XIX-wiecznych materiałów wybuchowych. A opowieści o obserwacji kuli ognia... Cóż, ktoś się chyba amerykańskich filmów, gdzie wszystko wybucha. Dysk w laptopie, który robi ~3400 obrotów na minutę, niszczy się przez samo przenoszenie komputera. Silnik samolotu ma pod dostatkiem ruchomych, newraligicznych części, do których ruscy mieli dostęp nieomal na wyłączność przy każdym przeglądzie.
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 30.10.2012, 10:44
Nie jestem fachowcem dlatego pytam:
- Czy trotyl i nitrogliceryna różnią się swoimi właściwościami przed wybuchem i po wybuchu?
- Czy znalezione ślady trotylu i nitrogliceryny są charakterystyczne dla tych środków przed wybuchem czy po wybuchu?
- Czy to w ogóle nie ma znaczenia?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 30.10.2012, 10:45
Wiem, że nie ma z kim prowadzić POlemiki, ale mimo wszystko podam cytat dla pysia, z którego wynika, że ci pisowscy naukowcy to...........:

Cytat:
......polscy pirotechnicy z Centralnego Laboratorium Kryminalistycznego oraz Centralnego Biura Śledczego - badający miesiąc temu wrak tupolewa w Smoleńsku - wykryli m.in., że aż na 30 fotelach lotniczych znajdują się ślady trotylu oraz nitrogliceryny. Substancje te znaleziono również na śródpłaciu samolotu, w miejscu łączenia kadłuba ze skrzydłem. Było ich tyle, że jedno z urządzeń wyczerpało skalę.
Patrz pysio jakie cwaniaki z tego PiS-u. Nawet tam wstawili swoich ludzi
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 30.10.2012, 10:52
Nie czepiajcie się pysia. Przecież on tylko prowokuje. Pysio nigdy nie wyraża tego, co sam mysli, ale pisze tak, żeby was wypuszczać.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Vuko
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 30.10.2012, 11:00
Taki tam e-mail znaleziony na forum:

Cytat:
Tak w ogóle to nie jestem pewny czy powinienem ci odpowiadać, ale w sumie to wiedza ogólnodostępna. Na pewno nie będę komentował tego co wyciekło, bo po pierwsze mi nie wolno. A po drugie, nawet gdybym mógł to klockówjest tak mało, że można z nich ułożyć cokolwiek.
(....)
Teoretycznie to jest nawet możliwe, nasączenie gleby materiałami wybuchowymi z czasów II wojny. Tyle, że to mniej więcej taka sama szansa, jak na znalezienie w wiązce siana pod wigilijny obrus konopi indyjskich , które sobie przypadkiem wyrosły na miedzy.
(...)
Z tym trotylem i nitrogliceryną to niby dobrze kombinujesz, ale nie pamiętasz o paru ważnych sprawach. Rzeczywiście czysty trotyl w kostkach czy nitrogliceryna w postaci płynnej to materiały mało wygodne dla zamachowców. Tylko, że „trotyl” to w zasadzie taka jakby „nazwa handlowa” trinitrotoulenu. A ten nierzadko jest składnikiem bardziej wyrafinowanych materiałów wybuchowych. Zresztą to samo jest z nitrogliceryną. No i masz to samo co z alkomatem – wynik pokazuje alkohol we krwi, ale to nie znaczy, żeś pił spirytus bo to też mogła być wódka, wino albo koniak. Drugą sprawą są kwestie szukania producenta i dróg dystrybucji. W nowoprodukowanych materiałach jest to dość łatwe. Zresztą w domowych samoróbach też, ale to już inna para gumowców…
Z tymi ilościami to też nie takie proste jak ci się wydaje. Jak brakło skali to wcale nie znaczy, że tam wszystko było żółte od trotylu. Przy badaniach kryminalistycznych, to się szuka ilości śladowych. No i skale są dobrane tak, żeby wykluczyć pomyłki – jak jest ilość taka, że nie ma wątpliwości, że to nie jakieś zaburzenia z tła to skala się kończy, bo to czy użyto 400 czy 600 gram sprawdza się inaczej.
Pytasz się czy łatwo to zmyć albo sprać. Szczerze mówiąc dokładnie nie wiem. Ale np. kombinezony strzałowych z kamieniołomów po domowym praniu mogą wykazywać obecność. Po chemicznym już nie.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 30.10.2012, 11:16
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Nie jestem fachowcem dlatego pytam:
- Czy trotyl i nitrogliceryna różnią się swoimi właściwościami przed wybuchem i po wybuchu?
- Czy znalezione ślady trotylu i nitrogliceryny są charakterystyczne dla tych środków przed wybuchem czy po wybuchu?
- Czy to w ogóle nie ma znaczenia?
Też nie jestem fachowcem, ale wiem tyle:
Trotyl jest niewydajny w takich sytuacjach, bo potrzebuje dużej energii do detonacji(silnego zapalnika), a nowsze związki przewyższają go siłą rażenia. Obecnie raczej używa go się w mieszankach z innymi substancjami. Jego jedynymi poważnymi atutami są stabilność (nie wybuchnie sam z siebie) i rozpowszechnienie(trudno wykryć źródło).

Nitrogliceryna jest wysoce niestabilna, co raczej wyklucza użycie jej w tej sytuacji - przeciążenia, turbulencje, ryzyko uszkodzenia pojemnika przy załadunku.

Co do śladów. Obie substancje są efektem nitrowania związków organicznych - składają się z dokładnie tych samych pierwiastków, ale w różnych proporcjach. Podejrzewam, że można je rozróżnić po proporcjach pierwiastków wyemitowanych przy rozpadzie. Możliwe też, że w procesie produkcji substancje zostają w jakiś charakterystyczny sposób skażone domieszką innych związków/pierwiastków, po których również zostaje ślad. Poza tym (tutaj nie jestem pewien) możliwe, ze nie rozkładają się całkowicie, tzn. nie wszystkie cząsteczki ulegają rozpadowi - w polu rażenia można znaleźć z pewną częstością kompletne cząsteczki tego związku.

W ty wszystkim trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że hasła Trotyl i Nitrogliceryna mogły zostać użyte w artykule, jako te najbardziej rozpoznawalne dla przeciętnego zjadacza chleba. Gdybym usłyszał jakąś egzotyczną nazwę, zastanawiałbym się co to w ogóle jest. O trotylu i nitroglicerynie słyszał każdy. M.in. dlatego jestem przekonany, że ruscy zadbali żeby coś takiego znalazło się we wraku.
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 30.10.2012, 11:20
Dajcie spokój z domorosłymi analizami. Jakby tam znaleźli siarke to chyba nikt by nie twierdził że w skrzydle schowano gigantyczną paczkę zapałek. Trotyl i nitro to są składniki wielu materiałów wybuchowych
Odpowiedz cytując
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 30.10.2012, 11:34
Już oczami wyobraźni widzę co się dzieje na Czerskiej. Owulację dostają nie tylko kobiety ale też i mężczyźni. No i mamy efekty burzy mózgów

...druga wojna światowa.

Ja myślę, że ten trotyl to pozostałości po WIelkim Wybuchu sprzed 14 mld lat temu. To jest moja hipoteza ...
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 30.10.2012, 11:38
Cytat:
Samolot w tym stanie i z tą załogą nie powinien w ogóle wystartować.
To jest dla mnie clue tej całej sprawy. Jeśli nawet byłby to zamach, to pierwszym i największym jego winowajcą byłoby państwo polskie. Niemniej jednak nie ma w tym przypadku, że "samobójczą" śmiercią giną kolejne osoby związane z odkrywaniem prawdy o tej katastrofie, pojawiają się zdjęcia ofiar wykonane zaraz po wypadku, teraz ten trotyl - kto myśli inaczej, ten jest po prostu idiotą. Pytanie tylko komu jest to wszystko najbardziej na rękę - rządowi, który boi się konsekwencji za swoje zaniechania i nieudolnie tuszuje ślady, Rosjanom, którzy dążą do jak największej destabilizacji sytuacji politycznej w Polsce (niemniej jednak z zamachem nie mają nic wspólnego), Rosjanom, ale ze względu na to, iż wina (niecelowa) za tą katastrofę leży po ich stronie, czy też ewentualnemu zamachowcy. Hipotez jest milion i nikt z nas nie może mieć pojęcia o co tutaj tak naprawdę chodzi, jestem jednak dziwnie spokojny, że historia pokaże o co tu tak naprawdę chodziło.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 30.10.2012, 11:39
Popatrzcie, dzisiaj dyskutujemy już o znalezieniu we wraku śladów materiałów wybuchowych, o zeznaniu technika Jaka - 40 o dwóch wybuchach, które usłyszał podczas lądowania TU-154 a wczoraj ....królowała "pancerna brzoza" z raportu MAK i Millera. Jaka zmiana. Szkoda tylko, że tyle osób związanych z katastrofą/zamachem w Smoleńsku w międzyczasie popełniło "samobójstwo" (pewnie bedą nastepne).
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 30.10.2012, 11:49
Ktoś może potwierdzić dwie rzeczy które usłyszałem w tv:
- że niby na ubraniach ofiar też zanleziono te związki chemiczne (np. Gosiewski)
- że w 2010 roku prokuratura wykluczyła by w ziemii rosyjskiej były jakieś związki chemiczne (niby taka informacja jest gdzieś na stronie prokuratury)
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 30.10.2012, 11:50
Trwa konferencja PiSu w atmosferze triumfu. Rozumiem, że teoria wybuchu czy nawet zamachu ostatecznie się potwierdziła i koniec dyskusji? Takie odnoszę wrażenie.

Gwiaździsty napisał(a):
Szkoda tylko, że tyle osób związanych z katastrofą/zamachem w Smoleńsku w międzyczasie popełniło "samobójstwo" (pewnie bedą nastepne).
Ile osób?
Ostatnio edytowane przez Arked : 30.10.2012 o godz. 11:58.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Stary 30.10.2012, 11:58
Ciekawy wywiad z Gmyżem:

"Do tej pory mieliśmy przeprowadzone sekcje kilku osób, ale chodziło o trzy ofiary katastrofy – Janusza Kurtykę, Przemysława Gosiewskiego i Zbigniewa Wassermana. Już wtedy pojawiły się pierwsze wątpliwości – że być może trzeba jeszcze raz przebadać wrak. Gdy poproszono Rosjan o analizy pirotechniczne z miejsca wydarzenia, okazało się, że ich ekspertyzy nie spełniają żadnych standardów cywilizowanego świata. Eksperci, którzy przeprowadzali sekcję zwłok poprosili prokuraturę wojskową, by ta wysłała na miejsce ekipę biegłych, by mogli ostatecznie wykluczyć bądź potwierdzić przyczynę śmierci tych trzech osób.

Wrócili ze Smoleńska ok. dwóch tygodni temu. Dlaczego premier nie ujawnił tych wieści wcześniej? Informacja ma bardzo dużą siłę rażenia i trzeba wykluczyć pozostałe hipotezy – to znaczy prokuratorzy biorą pod uwagę – roboczo – trzy hipotezy. Pierwsza z nich zakłada, że te ślady materiałów wybuchowych to efekt zamachu. Druga z nich mówi o tym, że z materiałami wybuchowymi Tupolew mógł się zetknąć już po uderzeniu w ziemię – Smoleńsk był przedmiotem bardzo ciężkich walk w latach II wojny światowej. No i trzecia hipoteza stawia pytanie o to, czy ktoś już po samej katastrofie nie naniósł tych środków na wrak tupolewa. Która z nich jest najbardziej prawdopodobna – nie podejmuję się przesądzać, ale jest oczywistym, że lekceważona przez prokuraturę hipoteza zamachu musi być potraktowana poważnie.

(..) Informację potwierdził nam Prokurator Generalny – wiem, że trwają w niej intensywne narady, co dalej. U prokuratora był szef mojej gazety, Tomasz Wróblewski – bowiem sprawa ma arcyduży ciężar gatunkowy. Prokuratura intensywnie zastanawia się, jak informować o tej sprawie."

http://wpolityce.pl/wydarzenia/39540...ch-ustaleniach

PS. Jeżeli znaleziono ślady materiałów wybuchowych na ciałach ofiar, to z dużym prawdopodobnieństwem możemy odrzucić wersję nr 3. Na razie są to jednak niepotwierdzone informacje. Chociaż być może właśnie znalezienie śladów na tych ciałach spowodowało wysłanie naszych śledczych do ponownego zbadania wraku? Tak można pośrednio wnioskować z powyższego wywiadu.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 30.10.2012, 12:11
Arked napisał(a):Wyświetl post
Ile osób?
http://wpolityce.pl/artykuly/39457-t...lo-samobojstwo

doczytać można w komentarzach, samemu odcedzić i voila. Ewentualnie zerknij kilka stron tego tematu do tyłu...
Odpowiedz cytując
fox mulder
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 30.10.2012, 12:20
http://www.radiownet.pl/#/publikacje...y-na-tupolewie
wyiad z Gmyzem w radiu wnet
Odpowiedz cytując
shaggy
Senior Member

Stary 30.10.2012, 12:26
Słuchajac komentarzy niektorych politykow PO w tej sprawie (np Olszewski) sadze ze w Wybiorczej i Tefałenie już przygotowuja teorie że to Kaczynski wniosl trotyl na poklad i go zdetonowal zeby wywolac wojne z Rosja...

Troche to śmiech przez łzy ale jak sie slucha interpretacji niektorch politykow to tylko to pozostaje...
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 30.10.2012, 12:29
Nie tylko interpretacje polityków PO budzą takie odczucia. Obawiam się, że dopóki wszelkie komisje i zespoły śledcze będą upolitycznione do porzygu to prawdy nie poznamy (czy to PiS czy PO itd.). Jakaś międzynarodowa komisja mogłaby tu pomóc ale czy to realne i czy nie podlegała by ona np. naciskom Rosjan?
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Stary 30.10.2012, 13:09
Pojawiły się nowe wytyczne dla lemingów, była kiedyś rozmowa dwóch braci, teraz pojawiają się nowe wrzutki dla debili (z forum Onetu):

"Fakty sa takie
1. Samolot przed startem był sprawdzany pod wzgledem pirotechnicznym przez BOR. nie wykryto ładunków wybuchowych
2. Pasażerowie przechodzili kontrolę pirotechniczna przed wejściem na pokład. Wszyscy poza osobami z najbliższego otoczenia prezydenta Kaczyńskiego.
Pojawiają sie pytania na które śledczy muszą odpowiedzieć.
1. Kto lub co było przyczyną opóźnienia startu samolotu
2. Czy opóźnienie mogło mić wpływ na umieszczenie ładunków wybuchowych
3. Kto wniósł na pokład ładunki
4. Kto dokonał ich odpalenia.
5. dlaczego Macierewicz uciekł z Katynia"

zostaje tylko jedno :

PS. Shaggy: teraz dopiero przeczytałem, prorok jakiś czy co ?
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 30.10.2012, 13:16
Zamach był konsekwencją walk frakcyjnych w PiS-ie. Ziobryści podłozyli ładunki chcąc osłabić kaczystów. Nie zdziwię sie jak taka teza zostanie rozwinieta w GW.
Odpowiedz cytując
shaggy
Senior Member

Stary 30.10.2012, 13:54
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Pojawiły się nowe wytyczne dla lemingów, była kiedyś rozmowa dwóch braci, teraz pojawiają się nowe wrzutki dla debili (z forum Onetu):

"Fakty sa takie
1. Samolot przed startem był sprawdzany pod wzgledem pirotechnicznym przez BOR. nie wykryto ładunków wybuchowych
2. Pasażerowie przechodzili kontrolę pirotechniczna przed wejściem na pokład. Wszyscy poza osobami z najbliższego otoczenia prezydenta Kaczyńskiego.
Pojawiają sie pytania na które śledczy muszą odpowiedzieć.
1. Kto lub co było przyczyną opóźnienia startu samolotu
2. Czy opóźnienie mogło mić wpływ na umieszczenie ładunków wybuchowych
3. Kto wniósł na pokład ładunki
4. Kto dokonał ich odpalenia.
5. dlaczego Macierewicz uciekł z Katynia"

zostaje tylko jedno :

PS. Shaggy: teraz dopiero przeczytałem, prorok jakiś czy co ?

Zaden ze mnie prorok po prostu wiem jak dziala ten propagandowy szwindel działa...
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 30.10.2012, 13:59
Bzdury! Poczekajcie kilka dni a dopiero wtedy prawda wyjdzie na jaw. Przece logicznym jest, że za zamachem stoją Gruzini, Syryjczycy albo sami Talibowie. Dzięki szybkiej identyfikacji sprawców Rossija dołączy do koalicji antyterrorystycznej, lecz jej obszar działania będzie odrębny, jako, że sama posiada wystarczającą siłę militarną. Proste; już o tym piszą rosyjskie media (i tu mała dygresja: serio), tylko czekać jak u nas ta najprawdziwsza prawda wyjdzie na jaw

Dlaczego nie wyszło to jaw wcześniej: nie chciano destabilizować sytuacji w tych krajach, dobro śledztwa - wiadomo, i takie tam...
Powód: Na ch** drążyć temat... :)
Ostatnio edytowane przez darksun : 30.10.2012 o godz. 14:17.
Odpowiedz cytując
barthok
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 30.10.2012, 14:13
"Chciałbym uspokoić opinię publiczną. Powołani biegli pracujący z prokuraturą pod Smoleńskiem nie stwierdzili na wraku trotylu ani żadnego innego materiału wybuchowego - powiedział płk Ireneusz Szeląg, który przedstawia stanowisko ws. dzisiejszych doniesień "Rzeczpospolitej".

i cały zamach w ....u...
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 30.10.2012, 14:18
barthok napisał(a):Wyświetl post
"Chciałbym uspokoić opinię publiczną. Powołani biegli pracujący z prokuraturą pod Smoleńskiem nie stwierdzili na wraku trotylu ani żadnego innego materiału wybuchowego - powiedział płk Ireneusz Szeląg, który przedstawia stanowisko ws. dzisiejszych doniesień "Rzeczpospolitej".

i cały zamach w ....u...
Słuchałeś wystąpienia do konca czy wyłączyłeś tv w chwili jak usłyszałeś cytowane zdanie?
Odpowiedz cytując
Worcester
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 30.10.2012, 14:18
Stara zasada mówi, że wierzyć należy tylko faktom zdementowanym.
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 30.10.2012, 14:22
Ajoj... to nie bomba?
Jestem zdezorientowany... kto ma rację?

Tak na serio - dajecie się manipulować jak dzieci. Zastanówcie się raczej kto tu pociąga za sznurki i dlaczego.
c.d.n.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów