|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Ojczyzna znalazła się nad przepaścią jedynie dla małej części społeczeństwa, więc nie ma co generalizować. Utopijne zwidy PiS-u nijak się mają do realnej pozycji Polski na świecie i poziomu dobrobytu w naszym kraju, który nie jest zieloną wyspą, ale nie jest również wg. serwilistycznej wizji Kaczyńskiego lennikiem Putina i Merkel.
Drobna różnica, ale widziana jedynie przez tych, którzy nie mają klapek oczach i nie porównują nas do Białorusi, czy Ukrainy. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Bilionik długu publicznego, miliony Polaków za granicą, niż demograficzny, Polacy jako woły pociągowe dla zachodnich koncernów inwestujących w Polsce, wysokie podatki, korupcja, afery... Żyć nie umierać!
Ja wiem, że sobie radzisz, sam też nie narzekam - jednak raczej nie należymy do większej części społeczeństwa... |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
emj10 i piszesz to z perspektywy...Hamburga(?) Sorry, ale czytając Cię w tym temacie to lekko odpływasz.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Oczywiście, ale ja nie staram się generalizować, bo doskonale zdaję sobie sprawę, że we wsi pod Radomiem, czy na północnych rubieżach Polski w warmińsko-mazurskim życie nie należy do tych z krainy mlekiem i miodem płynących. Powiem więcej, że jestem sobie w stanie wyobrazić miejsca w Polsce, gdzie ludziom żyje się gorzej niż przed 1989 roku i od razu wskazałbym dawne popegeerowskie wioski oraz miejscowości, gdzie zbankrutował przemysł (podawałem przykład Elbląga).
Staram się jednak porównać życie moje i mojego pokolenia do tego co te 25 lat i więcej przechodzili moi rodzice i ich pokolenie. Brak możliwości podróży poza kraje demokracji ludowej (mało kto miał inny paszport). Brak możliwości posiadania mieszkania na własność (nie mówiąc o dwóch i więcej). Brak możliwości zakupu ziemi, czy innej nieruchomości. Konieczność wyjazdów na saksy z konieczności, a nie dobrowolnie jak to ma miejsce teraz. Konieczność stania w kolejkach po towary różnego rodzaju. Jakby nie patrzeć żyje się teraz zdecydowanie łatwiej, w sklepach są pełne półki, a większe polskie miasta nie różnią się poziomem życia od tych na zachodzie. Ceny mieszkań w Warszawie są wyższe niż w Berlinie, a na podobnym poziomie co w Hamburgu. Perspektywa Hamburga, Warszawy, czy małej wsi w centrum Polski to moja perspektywa, a nie tylko Hamburg, Londyn, czy Paryż.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 20.01.2014 o godz. 20:56.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
No to napisz, że chodzi Ci o porównanie standardu życia (i to prędzej jednostek niż całego pokolenia) a nie snuj wizji dobrze funkcjonującego kraju.
Polskę od przepaści dzieli krok, jak się spraw w Polsce szybko nie opanuje to nie będziemy się porównywać z Białorusią czy Ukrainą tylko z Argentyną (i to wcale nie jest sf). A propos cen mieszkań - szkoda, że za takimi samymi cenami nie idą podobne zarobki... |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Ceny mieszkań są niższe niż w Berlinie. Ok. Ale średnie wynagrodzenie chyba również? I pewnie dla berlińczyka takie mieszkanie, mimo że jest droższe, to i tak wychodzi mu taniej.
Nie bierz tego do siebie, ale skoro w Polsce jest tak super to czego szukasz w Hamburgu? Nie musisz w sumie odpowiadać, bo ja i Ty wiemy, że lepszego życia. ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nigdzie nie snułem wizji dobrze funkcjonującego kraju co można przeczytać w moich kilku tysiącach postów w tym temacie, więc wypraszam sobie tego typu oskarżenia.
Natomiast jeśli ktoś pisze o kraju nad przepaścią, do której wg. mnie wiele brakuje, gdyż nie jesteśmy jakmiś wyjątkiem jeśli chodzi o emigrację zarobkową w tej części Europy, niski przyrost naturalny (prawie cała Europa jest wymierającym społeczeństwem z wyjątkiem 2-3 krajów), ani zadłużenie kraju, które jest i tak niższe od dużych potęg europejskich to zwyczajnie nie można się zgodzić z takim stwierdzeniem. PS. Ceny mieszkań są wyższe niż w Berlinie, o jakieś 20%. Pomyłkę zrobiłem. PS2. Hamburg to taki mój trzeci dom obecnie, gdyż mam tam rodzinę od 1981 roku (wujek uciekł podczas wycieczki do Berlina Zachodniego przed stanem wojennym) i jakoś tak się stało, że wylądowałem tam przypadkiem blisko 2 lata temu na kontrakcie. Poza tym mam bliżej do chrześniaków. Kilka ulic ![]()
Ostatnio edytowane przez emj10 : 20.01.2014 o godz. 21:06.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Tak odczytałem Twój post - jako twierdzenie, że Polska to dobrze funkcjonujący kraj... Mniejsza z tym, jeśli nie to miałeś na myśli to "sorry".
Fajnie, że wspominasz o długu innych krajów - tyle tylko, że Oni mają (delikatnie rzecz ujmując) nieco więcej pieniędzy na obsługę tego długu. Poza tym, gdybyśmy rozmawiali o ukrytym długu, nie byłoby już tak różowo... Wymierający kraj to też nie problem dla europejskich potęg - Oni ze swoimi przychodami jakoś sobie mimo to poradzą, my nie bardzo. Emigracja zarobkowa ce..... biedne kraje, które nie potrafią zapewnić swoim obywatelom pracy, więc nie bardzo przynależność do grupy tych państw jest powodem do dumy... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Emigracja zarobkowa ce..... w tej chwili Portugalię, Hiszpanię, Włochy i Grecję, a nie można powiedzieć, że są to biedne kraje. Prawda?
Większość nowo powstałych knajpek w Hamburgu zostało założonych właśnie przez tych imigrantów z południa. Dlatego ja staram się nie generalizować, ale nie da się ukryć, że to ludzie z biedniejszych krajów emigrują do tych bogatszych. Z Polski głównymi kierunkami emigracji były Wielka Brytania, Irlandia, Islandia i Skandynawia. Dla tamtych krajów atrakcyjne są Niemcy, a także odleglejsze Stany Zjednoczone, Kanada, czy Australia. Na wysoki dług publiczny i niż demograficzny jest tylko jedna recepta i tak samo dotyczy ona biednych i bogatych, a nazywa się wysoki wzrost gospodarczy. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Krótko mówiąc - ludzie uciekają z krajów, w których źle się dzieje.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Kwiatek taki z zycia tw. A raczej stokrotka...
http://niezalezna.pl/50860-ujawniamy...niosla-na-meza |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Donos to żaden, bo to zwyczajnie Wydział Paszportowy, w którym takie kwiatki były na porządku dziennym, a paszport nie był rzeczą przyziemną, a mocno polityczną o czym pisałem na początku strony.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
[...] teksty o niczym, czyli (ciach by FraMat)
Ostatnio edytowane przez FraMat : 21.01.2014 o godz. 12:39.
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2009
Offline |
|
|
W sklepach są pełne półki, ale z roku na rok coraz mniej rzeczy możesz z tych półek kupić ...
Gdyby było tak dobrze to pracowałbyś u siebie w kraju a nie u Bauera w Hamburgu i młodzi nie musieliby teraz wyjeżdżać z kraju w poszukiwaniu pracy i "lepszego" życia za granicę. Taka jest prawda ...
Ostatnio edytowane przez heoij : 20.01.2014 o godz. 22:53.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie muszę pracować u Bauera w Niemczech, bo tak naprawdę w kilku branżach nie ma znaczenia, gdzie masz miejsce pracy, a liczy się to, gdzie masz większe możliwości rozwoju. Nie ukrywam, że mnie zachęcił do wyjazdu na stałe kryzys w branży nieruchomości w Polsce (co dotknęło także korporacje), a także wyższe zarobki w euro (w Polsce też miałem stawki w euro przy niektórych inwestycjach).
Co do tych półek to raczej jest odwrotnie w ostatnich latach, bo inflacja jest tak niska w ostatnich latach, że Niemcy zaczęli kupować w Polsce samochody i elektronikę, które przy obecnym kursie euro są tańsze nawet 20% w Polsce. |
|
|
|
Guest
|
|
|
Tak czy siak wychodza najlepiej na tym Niemcy bo kupuja niemieckie samochody
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tylko Opel z tego co wiem jest produkowany w Polsce z dawnych niemieckich aut, a niemiecki to on nie jest od paru ładnych lat
![]() |
|
|
|
Guest
|
|
|
No ok to inaczej - nie kupuja niczego polskiego w Polsce.
Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak84 : 20.01.2014 o godz. 23:34.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To prawda, ale w UK też kupujesz wiele rzeczy nie pochodzących z UK. Słowo klucz - globalizacja.
|
|
|
|
Guest
|
|
|
To prawda tylko z ta roznica, ze ja bedac w UK, ty bedac w Niemczech a dajmy na to krakowianin bedac w Krakowie kupuje w angielskim Tesco a ani ja ani Ty ani nawet krakowianin bedac w Krakowie, nie kupujemy w zadnej polskiej sieci. Slowo klucz - Eurokolchoz zwany Unia Europejska.
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Donos to donos. Czy pod.......enie meza ze pochlal na wyjezdzie (sluzbowym!) to normalne zachowanie? Mnie sie nie miesci w glowie ze ktos normalny moze zakapowac na rodzienie. Raz kapus - zawsze kapus, a Stokrotce nalezy sie order im Pawki Morozowa.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
Bez jaj laska bała się, że mężulek nie da jej szybkiego rozwodu - nie przesadzajmy z tymi donosami ... ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Dla propagandysty z Hamburga (bo ciężko sie czyta jego słodkiego pierdzenia) dane o coraz większej skrajnej biedzie w Polsce:
http://zbigniewkuzmiuk.salon24.pl/56...zaklecia-tuska a tu o coraz większym zadłużaniu Polski przez Donalda I Zadłużyciela: http://wpolityce.pl/artykuly/72194-w...mld-zl-rocznie |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
[...] teksty o niczym, czyli (ciach by FraMat)
A ministry rudego nie owijają w bawełnę ![]() ![]() Cytat:
Niezłe jaja ![]()
Ostatnio edytowane przez FraMat : 21.01.2014 o godz. 12:38.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
"Dla idioty nawet czytelne jest to, że nie chodzi wam o to, by minimalizować orkiestrowe patologie, ale o to, by Kaczor wybory wygrał. I wówczas wy zrobicie PRAWDZIWĄ Orkiestrę.Razem z chłopakami z Caritasu w koloratkach od Diora"- pisze Paweł Kukiz w "Do Rzeczy", zwracając się do dziennikarzy krytykujących WOŚP.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Kolejny oświecony, coś "zmieleni" przycichli ostatnio i wracają do starych tonów. Winny kościół, caritas i kaczor
. Można by się zastanawiać co ma wspólnego krytyka wośp z wyborami? Dlaczego dzięki tej krytyce kaczor miałby wygrać? Ja nie mam pomysłu .[...] tekst nie na temat, czyli ciach (edit by FraMat)
Ostatnio edytowane przez FraMat : 21.01.2014 o godz. 16:15.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Kukiz wkurzony bo pojechał na Ukrainę i nie wystąpił na Majdanie. Udaje, że stoi w opozycji wobec obecnej patologii a w rzeczywistości spełnia rolę tzw. "wentylu bezpieczeństwa" dla ogłupianej młodzieży.
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Tu z dedykacją dla Jedrka ,który kiedyś pisał ,że nie ma problemu pedofilii w Kościele
http://fakty.interia.pl/swiat/news-j...ow,nId,1092977 |
|
|