The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
janekm
Junior Member

Od: 04.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.05.2009, 11:57
Do LukL - nie wiem czemu sie tak oburzasz ? Po prostu na stronie stadionwisly.info mozna zobaczyć rzut całego stadionu. Nie zrobiłem nic innego tylko wydrukowałem rysunki w PDF i przeskalowałem. I jednoznacznie wychodzi że boisko ma 72 m szerokości. Jeśli masz bardziej aktualne to mnie bardzo cieszy. Natomiast nie wiem czemy piszesz do mnie "jak się nie znasz" - na czym isę nie znam ? Opisałem tylko stan jaki rzekomo jest aktualny a przedstawiony na stronie. Pozdrawiam.
Odpowiedz cytując
kristos
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.05.2009, 12:09
Jestem zdania ,że 45 tysięcznik dla Krakowa byłby w sam raz .Prawie 800 tys miasto ,nawet z dwoma klubami pierwszoligowymi jest w stanie zapewnić 80% frekwencję pojemności stadionu.
Oczywiście wszystko zależy od marketingu ,ale chyba najwyższy czas by nad tym popracować.
Przy dobrej pracy marketingu klub jest w stanie sprzedać 25 tys karnetów a ze sprzedażą 10 tys biletów dodatkowo na każdy mecz nie powinno być problemu.To daje 80%pojemności i przy takiej frekwencji staion nie będzie raził pustkami.
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"......
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 15.05.2009, 12:23
Może za 10 lat tak a teraz myślę że 25 tys karnetów to mrzonka. W Krakowie sa dwa liczącę się kluby i do tego jeszcze Hutnik to powoduje że jeszcze trudniej o zapełnienie stadionu.
Odpowiedz cytując
kristos
Senior Member

Stary 15.05.2009, 12:37
KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
Może za 10 lat tak a teraz myślę że 25 tys karnetów to mrzonka. W Krakowie sa dwa liczącę się kluby i do tego jeszcze Hutnik to powoduje że jeszcze trudniej o zapełnienie stadionu.
Pożyjemy ,zobaczymy.....
Z Brożkiem długo nie czekałem ,mam nadzieję ,że z frekwencją na stadionie też ....
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"......
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 15.05.2009, 12:48
Dajmy spokój z tym mitem "o trzech liczących się klubach w Krakowie"...
Jakoś w temacie Ekstraklasa raz za razem jeden z drugim nabija się z frekwencji na Kałuży.
A Hutnik - naszych kibiców z fc jest więcej na kazdym meczu Wisły niż fanów na 4 ligowych potyczkach drużyny z Nowej Huty.

Taka prawda, o dwóch silnych ekipach to moze mówić Łódź. Albo nawet (zachowując wszelkie proporcje) - Rzeszów - oczywiśćie kibiców mniej, niemniej jednak miasto podzielone dużo bardziej równomiernie. U nas dysproporcje są zbyt duze (zwiększą się jeszcze bardziej o ile Pasy polecą z (ekstra)klasy), a zainteresowanie meczami z Legią, Poznaniem, rosnąca "moda" na chodzenie na mecze wśród bogatszej warstwy społeczeństwa (oni są "przyszłością" stadionów o ile chcemy je zapełniać, nie fanatycy) powodują, że wariant stadionu na 35 tys jest mało optymistyczny.

30 tys kibiców przy ładnym stadionie, rozsądnej cenie biletów i dogodnej porze meczu spokojnie przyszłoby w tym sezonie na mecze z Tottenhamem, Barceloną, Legią, Lechem, Cracovią - a więc już na 5 spotkań stadion wydawałby się być za mały. A kto wie jak wyglądałaby frekwencja na meczach z Lechią, Śląskiem (ew feta?)...Ponadto w razie awansu do LM (dlaczego mamy wykluczyć taką opcję w perspektywie kilku lat?) to zainteresowanie wzrosłoby jeszcze bardziej...

Jednym słowem szkoda, ale cieszmy się z tego co (mam nadzieję) bedzie
Odpowiedz cytując
zawiślak23
Junior Member

Stary 15.05.2009, 12:56

Popatrzmy na przykład Liverpoolu.Miasto wielkości Krakowa z dwoma bardzo mocnym klubami (Liverpool FC i Everton).Na Anfield 50 tys. to norma,Goodison Park 40-45 tys. na każdym meczu.Myślę ,że u nas też to jest możliwe(tzn.te 33 tys na każdym meczu) ,ale podstawą jest dobry stadion.Wtedy nawet najbardziej wybredny fan znajdzie swoje miejsce na stadionie.Infrastruktura to podstawa!
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 15.05.2009, 13:18
Zacznijmy od tego ze na Anfield Road moze zasiasc 45 tys, wiec ta Twoja norma 50 tys (piszac norma zakladasz ze stadion nie pelny) idzie sie ***. Goodison Park ma 40 tys, wiec zanim cos napiszesz to sprawdz jesli nie wiesz. Ale co Ty porownujesz? 2 druzyny z Premiership, jednej z najlepszych, o ile nie najlepsza lige na swiecie, a do tego klub ktory jest zawsze w czolowce Premiership i dochodzi do finalow LM? Liverpool buduje teraz i tak nowy stadion na 60 tys, z mozliwoscia rozbudowy do 76, bo zakladaja ze te 60 moze byc za malo.

Oczywiscie ze w Krakowie te 33 tys moze byc malo po pewnym czasie. Badania potwierdzaja ze sama rozbudowa stadionu zwieksza ilosc ludzi ktorzy przychodza na mecze, gralismy z Barcelona, Saragossa, Interem, bylismy mistrzami i chodzilo na mecze 7-8 tys przy kurniku na 10 tys. W pewnym momencie mielismy na 21 tys i kilka razy byl pelny stadion na ligowych meczach. Wiec przy duzo lepszym stadionie, wiekszym komforcie ogladania, nizszej cenie biletow niz do tej pory (pewnie wroci 20zl na D i 25zl na E, trudno powiedziec ile na reszte bedzie, ale pewnie 30-40zl w zaleznosci od miejsca, srodek-bok, balkon-parter). A dodatkowo odpowiedni marketing jak i wyniki sportowe moge te przynajmniej 30 tys zachecac do chodzenia na mecze..
Odpowiedz cytując
sayek89
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 15.05.2009, 13:22
Nie orientuje się ktoś kiedy ten kolos (dźwig) będzie gotowy ? Bo jak dziś wyczytałem że coś takiego będą u Nas montować to dostałem dreszczy
Bóg, Honor i Wisła!
Odpowiedz cytując
zawiślak23
Junior Member

Stary 15.05.2009, 13:26
KaSzTaN napisał(a):Wyświetl post
Zacznijmy od tego ze na Anfield Road moze zasiasc 45 tys, wiec ta Twoja norma 50 tys (piszac norma zakladasz ze stadion nie pelny) idzie sie ***. Goodison Park ma 40 tys, wiec zanim cos napiszesz to sprawdz jesli nie wiesz. Ale co Ty porownujesz? 2 druzyny z Premiership, jednej z najlepszych, o ile nie najlepsza lige na swiecie, a do tego klub ktory jest zawsze w czolowce Premiership i dochodzi do finalow LM? Liverpool buduje teraz i tak nowy stadion na 60 tys, z mozliwoscia rozbudowy do 76, bo zakladaja ze te 60 moze byc za malo.

Oczywiscie ze w Krakowie te 33 tys moze byc malo po pewnym czasie. Badania potwierdzaja ze sama rozbudowa stadionu zwieksza ilosc ludzi ktorzy przychodza na mecze, gralismy z Barcelona, Saragossa, Interem, bylismy mistrzami i chodzilo na mecze 7-8 tys przy kurniku na 10 tys. W pewnym momencie mielismy na 21 tys i kilka razy byl pelny stadion na ligowych meczach. Wiec przy duzo lepszym stadionie, wiekszym komforcie ogladania, nizszej cenie biletow niz do tej pory (pewnie wroci 20zl na D i 25zl na E, trudno powiedziec ile na reszte bedzie, ale pewnie 30-40zl w zaleznosci od miejsca, srodek-bok, balkon-parter). A dodatkowo odpowiedni marketing jak i wyniki sportowe moge te przynajmniej 30 tys zachecac do chodzenia na mecze..

Dobra ,sorry lekko się pomyliłem,ale sam piszesz ,że Liverpool będzie miał stadion o wiele większy.Everton zresztą też ma to w planach.Mają ogromny potencjał.Kibiców jest mniej więcej po równo(u nas zdecydowanie przeważa Wisła).Dlatego myślę ,że już za 1,5 roku spokojnie powinno być u nas 30 tys . na każdym meczu.
Odpowiedz cytując
droho
Senior Member

Stary 15.05.2009, 13:34
Polecam tę stronę http://itv.stats.football365.com/dom/FRA/D1/attend.html wszystkim snującym marzenia o 30 tys. średniej frekwencji na meczach. Zobaczcie sobie ile ludzi chodzi na najlepsze ligi w Europie pomijając kilka największych klubów. Potem porównajcie sobie poziom sportowy tych lig i naszej i może trochę zejdziecie na ziemię.
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Stary 15.05.2009, 13:55
Pablo: A takto ze w zwiazku z przebudowa ceny biletow sa zdecydowanie wyzsze? W poprzednim byly nizsze i zapelnilismy 21 tys na Legii, Jadze i Lechu, srednia wyniosla chyba 16, wliczajac jesienna runde gdzie D byla zamknieta.

droho: a co mnie obchodza inne ligi? Ja patrze na nasza, i juz nie jednokrotnie zapelnialismy stadion. Prawda taka ze jesli druzyna bedzie dobrze grala, bedzie dobry marketing to na derbach, Legii, Lechu, Slasku, Lechii a i moze Arce, Koronie (raczej wejdzie) i oczywiscie w pucharach, powinnismy bez problemu zapelniac stadion, jesli na innych meczach bedzie po ok 25 tys to nie bedzie zle.
Odpowiedz cytując
droho
Senior Member

Stary 15.05.2009, 14:06
A co my jesteśmy jakąś samotną wyspą której mieszkańcy zachowują się inaczej niż reszta świata? Jeśli na taką Fiorentinę albo Genoę chodzi po dwadzieścia kilka tysięcy to ile będzie chodzić na naszą ekstraklasę? Raczej nie przewidując gwałtownego wzrostu poziomu ligi - bo ku temu nie ma żadnych przesłanek.

Zapełniać (i to przy założeniu walki o najwyższe cele) możemy co najwyżej na Legii, Lechu, ew. Śląsku jeśli będzie rywalizował o mistrzostwo i europejskich pucharach. Arka? Korona? O czym ty mówisz. Co jest interesującego w tych drużynach dla przeciętnego widza - nie fanatyka?

JEDYNY wariant w którym byłoby to realne to awans do LM i jakaś Wisłomania w całej Polsce. Na ile to jest realne - odpowiedz sobie sam.
Odpowiedz cytując
leszekm
Senior Member

Stary 15.05.2009, 14:11
Na moim pierwszym meczu z Szombierkami było 35 tyś.ludzi.Było to dawno ale wtedy to była norma.
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 15.05.2009, 15:01
Co do frekwencji na świecie to tu macie info ile drużyn z Europy wschodniej przekroczyło średnia frekwencje 10tys. w zeszłym sezonie (mecze ligowe):

1. Spartak Moskva (RUS) 24.067
2. Kuban' Krasnodar (RUS) 21.147
3. Zenit Sankt Peterburg (RUS) 20.604
4. Shakhtar Donets'k (UKR) 19.747
5. Kr.Sovetov Samara (RUS) 18.533
6. Lech Poznan (POL) 18.010
7. Amkar Perm (RUS) 16.097
8. Wisla Kraków (POL) 14.967
9. CSKA Moskva (RUS) 14.547
10. Lokomotiv Moskva (RUS) 13.332
11. Spartak Nal'chik (RUS) 13.100
12. Górnik Zabrze (POL) 13.059
13. Tom' Tomsk (RUS) 13.033
14. Zorya Luhans'k (UKR) 12.536
15. Metalist Kharkiv (UKR) 12.120
16. Politehnica Timisoara (ROM) 12.118
17. Rubin Kazan (RUS) 11.767
18. Steaua Bucuresti (ROM) 11.764
19. Baník Ostrava (CZE) 11.022
20. Saturn Moscow (RU) 10.684

W zeszłym sezonie żaden klub z Europy wschodniej nie przekroczył 25tys. na mecz.
Odpowiedz cytując
WILU TS
Banita

Stary 15.05.2009, 15:21
sayek89 napisał(a):Wyświetl post
Nie orientuje się ktoś kiedy ten kolos (dźwig) będzie gotowy ? Bo jak dziś wyczytałem że coś takiego będą u Nas montować to dostałem dreszczy
Raczej sie nie dowiemy bo jak widzisz ludzie dalej wolą tu pieprzyć o euro a moderatorzy mają to jak zwykle gdzies i jeszcze w tym sami uczestniczą,bany to by wstawiali ale porządku to już nie ma kto zrobić
Odpowiedz cytując
matern
Member

Od: 07.2008

Stary 15.05.2009, 15:29
wiece czy ta kamerka co jest z pawilonu medialnego/trybyny E ( nie wiem dokladnie) bedzie jeszcze dzialac? czy ona byla tylko pod euro i jak odpadlismy to ja zlikwidowali bo obraz z niej byl o wiele lepszy niz z tej miasta krakowa...
Odpowiedz cytując
Stasik
Junior Member

Od: 03.2008

Stary 15.05.2009, 15:31
mysle ze stadion na 34 tys jest optymalny dla nas. Nikt nie bierze pod uwagi tego ze nawet jesli okaze sie w 3 meczach w sezonie ze jest za maly, to ciagle w pozostalych 20 bedzie za duzy
na stadionie na ktorym jest 30 tys i bedzie prawie caly pelny - bedzie napewno lepiej ogladac mecz, niz
przy 30 tysiacach na stadionie o pojemnosci 45 tys gdzie co 3 krzeselko jest puste...

jak ktos mowi ze nagle za 2 lata na wisle zacznie chodzic po 45 tysiecy to (niestety) powienien sie chyba w czolo puknac... w tym sezonie na ilu meczach byl komplet ?

swoja droga dzwig tez chetnie zobacze
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Stary 15.05.2009, 15:38
droho napisał(a):Wyświetl post
A co my jesteśmy jakąś samotną wyspą której mieszkańcy zachowują się inaczej niż reszta świata? Jeśli na taką Fiorentinę albo Genoę chodzi po dwadzieścia kilka tysięcy to ile będzie chodzić na naszą ekstraklasę? Raczej nie przewidując gwałtownego wzrostu poziomu ligi - bo ku temu nie ma żadnych przesłanek.

Zapełniać (i to przy założeniu walki o najwyższe cele) możemy co najwyżej na Legii, Lechu, ew. Śląsku jeśli będzie rywalizował o mistrzostwo i europejskich pucharach. Arka? Korona? O czym ty mówisz. Co jest interesującego w tych drużynach dla przeciętnego widza - nie fanatyka?

JEDYNY wariant w którym byłoby to realne to awans do LM i jakaś Wisłomania w całej Polsce. Na ile to jest realne - odpowiedz sobie sam.
Na Korone zawsze przychodzilo duzo ludzi, na ostatnim meczu w Krakowie gdy wygralismy 4:0 byl pelny stadion, a to ze Korona w ostatnich latach byla w pierwszej piatce i prezentowala wysoki poziom sportowy a do tego pod wzgledem kibicowskim zawsze to byly ciekawe mecze? Na Arce tez zawsze duzo ludzi bylo, w szczegolnosci w lidze. A teraz fantacy beda mieli to do siebie ze beda w stanie chodzic na mecze poniewaz beda nizsze ceny? Popatrz na przyklad Gornika Zabrze, poziom sportowy niski, a ludzi duzo przychodzi bo sa tanie bilety.. Fakt ze w tej rundzie nie bylo kibicow gosci tez mial znaczenie tj mecze sa wtedy bardziej atrakcyjniesze, zapewniam Cie ze na derbach wtedy bylyby komplet i by braklo biletow...
Odpowiedz cytując
FajQ
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 15.05.2009, 16:18
Cytat:
Do fajQ - Odległość od bocznych trybun podawana przez architekta to ok. 17,6 m. Ale jest to blef gdyż podaje on tą odległośc przy szer. boiska 72m. Ale boisko będzie miało 68 m. Tak więc 19,6 odległośc prawie 20m. Ale nic to wazne że będzie stadionik. Przy wysokich trybunach to zginie.
Ludzie wy w ogóle czytacie posty? Czy ja wspominałem cokolwiek o odległości bocznych? Nie...chyba że trybuna D jest trybuną boczną...
Pytanie czy sektor gości to 10% pojemności całego stadionu ?
Odpowiedz cytując
roni_nh
Banita

Od: 05.2009

Stary 15.05.2009, 16:22
Stasik napisał(a):Wyświetl post
mysle ze stadion na 34 tys jest optymalny dla nas. Nikt nie bierze pod uwagi tego ze nawet jesli okaze sie w 3 meczach w sezonie ze jest za maly, to ciagle w pozostalych 20 bedzie za duzy
na stadionie na ktorym jest 30 tys i bedzie prawie caly pelny - bedzie napewno lepiej ogladac mecz, niz
przy 30 tysiacach na stadionie o pojemnosci 45 tys gdzie co 3 krzeselko jest puste...
Nie rozumiem takiego toku myślenia..To wybudujmy wał dookoła, wejdzie akurat w sam raz
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 15.05.2009, 16:25
Mielcarski chyba czegos sie nawachał ,bo pisze ze Krakow buduje stadion na Euro ....

hhaahahaahah...

Krakow buduje stadion na nastepne 50 lat dla Wisly ,a wiekszosc kibicow i tak to to Euro zobaczy w telewizji Polskiej przy komentzarzu Włodzia Szaranowicza i bazgrołach wąsacza Engela Jurusia.

Osobiscie mam gdzies Euro liczy sie zeby umowy zostaly podotrzymywane i stadion wybudowany.

Pojemnosc 34 tys bedzie idealna.

Bo na te topowe mecze bedzie sie zapełnial ,a na te spotkania z ogórkami bedzie efekt ,ze niebedzie "pusty" ,jak przyjdzie te 15-20 tys.

W Gdansu i Wrocku bedzie kicha jak na Meczu Lechii czy Slaska z Odra Wodzislaw na 60 -tysiecznku bedzie po 10 tys ludzi.

I niebedzie wstydu i pisania jak to nalige mało kibicow chodzi.,A pan Mielcarski jeszcze odszczeka słowa jaki to badziewny i "mały" stadion sobie zafundowaliśmy.
Takze nasza pojemnosc jest w sam raz ,kazdy sie zmiesci w razie potrzeby
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 15.05.2009 o godz. 16:29.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
donPedro23
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 15.05.2009, 17:10
Czy mi się wydaje, czy to słynna polska szkoła prowizorki Niezbyt bezpiecznie to wygląda, ale niech się wypowiedzą fachowcy.

WSZĘDZIE DOBRZE, ALE W DOMU NAJLEPIEJ...R22!

Odpowiedz cytując
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 15.05.2009, 17:41
tym się bracie nie przejmuj. Mało które urządzenie techniczne jest tak dokładnie sprawdzane, jak dźwigi. Choć oczywiście zdarzyć się może wszystko, to też tylko ludzie, co go ustawiają i sprawdzają.
Ale to za często się nie zdarza.

Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Stary 15.05.2009, 18:08
Ludzie dajcie spokoj w koncu,dyskutujcie na temat Euro w innym temacie,przeznaczonym do tego..

Co do Tego Liebhera,to ciekawi mnie koszt wynajmu takiego dzwigu I jak sie te koszta zwracaja..Jezeli uzywany o udzwigu 500 ton ,widzialem na allegro za ponad 16 mln zł....
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 15.05.2009, 19:12
Tak oglądam te zdjęcia z budowy i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić gdzie oni chcą wcisnąć tą trybunę między boiskiem a Reymana
Odpowiedz cytując
damianek9202
Junior Member

Od: 08.2008

Stary 15.05.2009, 23:07
Godzina 00:06 a gruszka ze szteterem dalej leją beton podziw
Ostatnio edytowane przez damianek9202 : 15.05.2009 o godz. 23:10.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 15.05.2009, 23:13
czy jest jakas alternatywna kamerka do tej z euro2012.org.pl? Bo ta mi niestety nie dziala..
Odpowiedz cytując
damianek9202
Junior Member

Od: 08.2008

Stary 15.05.2009, 23:15
krakow.pl/kamera/wisla/

Ta ale słaby obraz...
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków