|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Był temat ze TJ zostanie prezesem w lecie zamiast Dawida ale JK dał się przekonać Kubie i ten wycofał Swoje poparcie dla Tomka i prezesem zostały Mosty -ja to pamiętam tak .A i tak główny cel to chyba był taki aby pozbyć się z klubu TJ
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Jażdżyński nie pasował do Wisły bo mówił smutną prawdę, stawał okoniem do fantastycznych wizji Jarka i Kuby. Zgodnie z tym jaką drogą Wisła poszła, takich ludzi trzeba było z klubu wypierdo..ć żeby nie siali fermentu. Jaro i Kuba wiedzieli wszystko lepiej jak robić, mimo, że mają najmniej doswiadczenia w prowadzeniu czegokolwiek, w porównaniu z takimi Jażdżyńskimi, Obidzińskimi czy Lesnodorskimi. Jaja jak berety. Ci co najmniej wiedzieli, umieli i sami mówili, że się uczą prowadzenia klubu, wykosili wszystkich co cokolwiek mogli wiedzieć i umieć robić
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
To o czym piszesz działo się pół roku wcześniej niż to do czego się odnosisz.
|
|
|
|
Member
Od: 01.2004
Offline |
|
Po pierwsze już późną wiosną 2022, po podliczeniu szacunków wyniku finansowego sezonu 21/22, poinformowałem pozostałych akcjonariuszy, że bez przejęcia pełnej kontroli nad wydatkowaniem środków z klubu nie będę dłużej brał udziału w jego finansowaniu. Wtedy wystarczającym dla mnie rozwiązaniem była możliwość powołania członka zarządu ds. finansowych z prawem do blokowania wychodzących poza budżet i możliwości spółki umów i płatności. Po drugie w lecie 2022 zadeklarowałem, że jestem w stanie na jakiś czas przejąć zarządzanie klubem i wziąć odpowiedzialność za jego przeprowadzenie przez okres zmniejszonych wpływów spowodowanych spadkiem z Ekstraklasy. Wtedy wiązało się to z objęciem stanowiska prezesa zarządu i przejęcia pełnej decyzyjności, ale nie było żadnych innych twardych warunków organizacyjnych ani finansowych z mojej strony. Jak wiadomo pozostali akcjonariusze nie skorzystali z żadnej z tych opcji i postanowili powołać na stanowisko prezesa p. Nowaka. Po trzecie późną jesienią 2022 złożyłem pozostałym akcjonariuszom propozycję przejęcia pełnej odpowiedzialności za klub (lub alternatywnie całkowitego odejścia z klubu), tym razem pod dwoma warunkami: 1. pokrycia nieodwracalnych strat spółki spowodowanych brakiem jakichkolwiek działań ratunkowych przez powołanego prezesa, które oszacowałem na 8 milionów złotych, poprzez solidarne udzielenie klubowi pożyczek (w których byłem gotowy uczestniczyć proporcjonalnie do posiadanych udziałów) 2. odsprzedania akcji spółki po cenie ich nabycia oraz rozłożenia udzielonych pożyczek na 5 lat z 2,5 roczną karencją w spłacie (analogicznie do propozycji w drugą stronę w przypadku mojego wyjścia) Jak wiadomo ta propozycja też nie została przyjęta. Nie dostałem też żadnej jej modyfikacji jako kontrpropozycji. Skorzystano z opcji przejęcia moich akcji. Bardzo proszę trzymać się faktów. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Czyli wszystko wskazuje na to że Jaro robi za słupa wiadomo czyjego. Dlatego odrzucił propozycję kupna klubu. Dlatego zostawił sztab po blamażu w barażach.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Panie Tomaszu,
Biorąc pod uwagę to, że najprawdopodobniej śledzi Pan to, co dzieje się wokół Wisły i jej finansów, czy mógłby Pan wyrazić swoją opinię nt. tego jak długo jeszcze Wisła jest w stanie funkcjonować w obecnym układzie? Mam tu na myśli realia I-ligowe, czyli zmniejszone wpływy z dnia meczowego, dużo mniejsze wpływy z praw TV, w zasadzie brak możliwości transferowania zawodników, których zwykle teraz kontraktujemy 1+1 etc. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A cel jest zawsze ten sam. Władza i pieniądze. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
Patryko,
odpowiedz jest bardzo prosta. To wie tylko dwoch panow. Bo tylko oni wiedza, na ile im starczy hajsu w sakwie, zeby finansowac tworzone przez siebie dlugi. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2012
Offline |
|
|
Wszystko zależy od tego ile Puchatek mógł zarobić w ciągu swojej kariery. No tak polowe prze.......i zanim się ocknie. A padalca nie ma co liczyć, on już jest biedny jak mysz kościelna.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Podrzuce Ci trop. Co kosztuje tak duzo, ze przy 16 tysiacach ludzi na trybunach dzien meczowy przynosi straty?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Wszystko powiedziano...
Powód: jasna sprawa
Ostatnio edytowane przez Delgado : 10.11.2023 o godz. 00:36.
|
|
|
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Niesamowita liczba transferów w ostatnich latach, straszny przemiał, niezliczona ilość obcokrajowców, w tym dwa po kilkaset tys. euro za kompletny szrot pokroju Fazlagicia i Kuvejlicia.
Do tego cały zaciąg czechosłowacki, który przyszedł z poważnych klubów pokroju Slavii, Sparty czy Ferencvarosu. Sam Frydrych kosztował wg transfermarkt.de 800 tys. euro. Do tego wg zapowiedzi utalentowany trener, którego obserwowała Legia z Lechem. Latem 2021 r. po pamiętnej konferencji z udziałem Dawida i oligarchy Putina napompowano balonik do granic możliwości. Pamiętamy jak wysłannik zarządu Kiewicz grzał Twittera z podniecenia. Puchary to miały być oczywistą oczywistością. Wydatki były mocne jak na realia Ekstraklasy i w zasadzie Legia z Lechem były na wyższym poziomie. Potem doszedł Raków. Zainwestowano dużo, podjęto ryzyko. Miały być puchary, a nastąpił rodzinny spadek. Potem kolejna rewolucja - tym razem po hiszpańsku. Znowu nie wyszło - Puszcza pokazała miejsce w szeregu. Kolejna ofensywa hiszpańska. Znowu są problemy. Liczba transferów była ogromna, rzeczywista jakość, a nie ta teoretyczna zazwyczaj mocno rozczarowująca. Zawodnicy z potencjałem na gwiazdy Ekstraklasy finalnie spadły z powiększonej ligi. Przeinwestowano. A coraz większe problemy finansowe wynikają z konsekwencji fatalnej polityki transferowej, sprowadzania zbyt dużej liczby zwykłego szrotu zagranicznego, ale kosztownego. Jeżeli po mocnej ofensywie transferowej, która miała skończyć się pucharami nastąpił spadek i brak awansu, to musi to prowadzić za sobą określone problemy. Wisła cały czas wydaje bardzo dużo jak na realia pierwszej ligi i nic z tego właściwego nie wynika. A na transferach z ostatnich dwóch-trzech Wisła straciła miliony. Podobnie jak po erze złodziejstwa holenderskiego.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 10.11.2023 o godz. 00:41.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja też nie mam pojęcia.
Ale wiesz gdzie szukać ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A może po prostu niegospodarność?
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Aha. Czyli po prostu tak sobie tylko pierd....isz.
Ostatnio edytowane przez ciacho : 10.11.2023 o godz. 16:41.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak, .......e tak sobie, bo nie mam przed oczami faktur za: ochronę, usługi związane z organizacją meczu. I nie wiem czy są rynkowe czy wyjebane w kosmos, ale jeśli przychodzi na mecz 16 tysięcy ludzi i to nadal nie wystarcza żeby pokryć koszty organizacji meczu to mi coś tutaj nie gra. Tobie być może gra, Twoja wola
Rolą Socios jest sprawdzić ile klub wydaje na organizację meczów I czy są to rynkowe kwoty ![]() |
|
|
|
Junior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
A to nie jest tak że nie chodzi w tym że dzień meczowy nie spinla się przy poniżej 16 tys?
Stawiałbym - budżet zaplanowali że średnia frekwencja 16 tys sprzedanych biletów w tym gastro itd. Więc przy niższej śr frekwencji na tym polu przychód jest niższy od oczekiwanego |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
16 tysięcy kibiców czyli przychód około pół bańki i koszty są tak duże, że to nie przynosi żadnego zysku? No ciekawe.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 11.11.2023 o godz. 13:24.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie, nie jest tak Grzybiarzu. Jasnie panujacy precyzyjnie sie wyrazil - klub nie zarabia na frekwencji ponizej 16k ;-)
Za nami pierwszy mecz reprezentacji U-17. Dramatyczny Krzyzanowski. Chyba o transferze poki co mozna zapomniec. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2019
Offline |
|
Jeśli „zapomnimy” to do obliczeń bierzemy nie 16 tys a trochę ponad 11 tys. Pomnożone przez mniej więcej 25 (przy obecnych niskich cenach biletów na najpopularniejszych „biletowych” sektorach taka pewnie wychodzi wartość średnia netto) daje to jakieś 250 - 300 tys przychodu. Sam stadion kosztuje 150 tys. Pozostałe koszty na poziomie 100-150 tys wydają się całkowicie realne i nic tu szczególnie dziwnie nie wygląda. Szczególnie jeśli kontynuując tą kreatywną księgowość do kosztów dodamy catering na vipach i skyboxach o których przy liczeniu przychodów zapomnieliśmy. ![]() To oczywiście tylko zgrubne szacunki, ale aby tą teorię sprawdzić wystarczy zapytać przy najbliższej okazji prezesa Królewskiego czy przy liczeniu rentowności meczu uwzględnił przychody z karnetów i wyegzekwować precyzyjną odpowiedź. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wszystko fajnie pięknie, tylko jeżeli odejmujemy skayboxy i VIP-y to odejmujemy również
catering do tych pozycji. Ewentualnie jaro jest bardzo kreatywny, prowadzi program rodzina na swoim a kasę nie jak szarakany wynosili w reklamówkach przelewa na konto |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Dziwne by było żeby się zgadzało z rzeczywistością to co o finansach mówi Jaro w sytuacji gdy mamy taką odklejke gdy mówi o sporcie, rozwoju, awansie, świetnie wykonanej pracy i wspaniałych trenerach typu Sobol, Wuja czy pracownikach typu Dawid B. Przecież on w każdym temacie .......i jakieś farmazony więc czemu tutaj miałby mówić coś konkretnego? Tak samo jak farmazony walił odnośnie inwestora gadanie o inwestorze - sam podgrzewał temat pół roku - mówienie że zapewne dil będzie dopięty, inwestor jest zweryfikowany, zajebisty, chodzi jedynie o szczegóły - zmiana o 180 stopni, przestańcie gadać ludzie o inwestorze bo macicie piłkarzom w głowach w końcówce sezonu - inwestora okazał się niewypałem, bo to zła firma była - damy se radę sami.
A w ostatnim wywiadzie nawet już konkretnie nie mówił ile kasy brakuje, jakie są pomysły aby poziom obecnego finansowania chociażby utrzymać itd Ten człowiek jest chory po prostu. Może chciał/chce dobrze ale to nie wystarcza bo jeszcze trzeba twardo stąpać po ziemi i się znać na robocie. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2015
Offline |
|
|
Prezes Lecha Karol Klimczak zdradził, że organizacja meczu na stadionie przy Bułgarskiej to koszt ok. 400 tys. zł ( mecz z wartą w 2022) Koszt organizacji meczów na naszym stadionie to 8 milionów i 800 tysięcy złotych. Ponad 30% to są koszty stadionu - kontynuował Deptuła(Lechia jak spadała z eklapy) Koszt organizacji meczu Ruchu Chorzów w Gliwicach w Ekstraklasie był wyższy niż na zapleczu. Niebiescy płacili za wynajem obiektu nieco więcej, do tego dochodziły jeszcze poboczne kwestie, m.in. ochrona wydarzenia. Całość zamykała się mniej więcej w granicach 250 tys. zł brutto za mecz, przy czym sam wynajem wynosił ok. 150 tys. zł.
Wydaje mi się, że u nas będzie jak Piknik pisał coś w okolicy 300-350k (w zależności czy są kibice gości) |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ok
Ale co wpływa na koszt organizacji meczu ? A poza tym Lech i Lechią są chyba operatorami stadionu ? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Koszt ochrony, osoby funkcyjne, obsluga kas, obsluga vip, koszty cateringu. Tutaj masz "suwaki" i cos moze kosztowac np 10 tys albo 50 tys. Kwestia ile osob zatrudnionych, jaki poziom cateringu vip etc.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mam rozumieć, że klub na kateringu nie zarabia?
To kto zarabia? Koszty to powinny być media(wynajem), kasy, ochrona, sprzątanie. O tematach typu dbanie o murawę nie wspominam. Na reszcie tematów czyli np. vipy powinno się zarabiać. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|