The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
tedyy
Senior Member

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.11.2023, 18:26
ciacho napisał(a):Wyświetl post
Może ja źle pamiętam, a nie chce mi się tego szukać, ale TJ na tamten moment powiedział, że odchodzi z Wisły i tematu wzięcia przez niego odpowiedzialności za całość nie było.
Był temat ze TJ zostanie prezesem w lecie zamiast Dawida ale JK dał się przekonać Kubie i ten wycofał Swoje poparcie dla Tomka i prezesem zostały Mosty -ja to pamiętam tak .A i tak główny cel to chyba był taki aby pozbyć się z klubu TJ
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 09.11.2023, 18:44
Jażdżyński nie pasował do Wisły bo mówił smutną prawdę, stawał okoniem do fantastycznych wizji Jarka i Kuby. Zgodnie z tym jaką drogą Wisła poszła, takich ludzi trzeba było z klubu wypierdo..ć żeby nie siali fermentu. Jaro i Kuba wiedzieli wszystko lepiej jak robić, mimo, że mają najmniej doswiadczenia w prowadzeniu czegokolwiek, w porównaniu z takimi Jażdżyńskimi, Obidzińskimi czy Lesnodorskimi. Jaja jak berety. Ci co najmniej wiedzieli, umieli i sami mówili, że się uczą prowadzenia klubu, wykosili wszystkich co cokolwiek mogli wiedzieć i umieć robić
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 09.11.2023, 19:39
tedyy napisał(a):Wyświetl post
Był temat ze TJ zostanie prezesem w lecie zamiast Dawida ale JK dał się przekonać Kubie i ten wycofał Swoje poparcie dla Tomka i prezesem zostały Mosty -ja to pamiętam tak .A i tak główny cel to chyba był taki aby pozbyć się z klubu TJ
To o czym piszesz działo się pół roku wcześniej niż to do czego się odnosisz.
Odpowiedz cytując
Obserwator
Member

Od: 01.2004

Stary 09.11.2023, 19:59
Może ja źle pamiętam, a nie chce mi się tego szukać, ale TJ na tamten moment powiedział, że odchodzi z Wisły i tematu wzięcia przez niego odpowiedzialności za całość nie było.
To nie jest prawda. Odnosiłem się do tej akurat kwestii publicznie m. in. na mojej konferencji.

Po pierwsze już późną wiosną 2022, po podliczeniu szacunków wyniku finansowego sezonu 21/22, poinformowałem pozostałych akcjonariuszy, że bez przejęcia pełnej kontroli nad wydatkowaniem środków z klubu nie będę dłużej brał udziału w jego finansowaniu. Wtedy wystarczającym dla mnie rozwiązaniem była możliwość powołania członka zarządu ds. finansowych z prawem do blokowania wychodzących poza budżet i możliwości spółki umów i płatności.

Po drugie w lecie 2022 zadeklarowałem, że jestem w stanie na jakiś czas przejąć zarządzanie klubem i wziąć odpowiedzialność za jego przeprowadzenie przez okres zmniejszonych wpływów spowodowanych spadkiem z Ekstraklasy. Wtedy wiązało się to z objęciem stanowiska prezesa zarządu i przejęcia pełnej decyzyjności, ale nie było żadnych innych twardych warunków organizacyjnych ani finansowych z mojej strony.

Jak wiadomo pozostali akcjonariusze nie skorzystali z żadnej z tych opcji i postanowili powołać na stanowisko prezesa p. Nowaka.

Po trzecie późną jesienią 2022 złożyłem pozostałym akcjonariuszom propozycję przejęcia pełnej odpowiedzialności za klub (lub alternatywnie całkowitego odejścia z klubu), tym razem pod dwoma warunkami:

1. pokrycia nieodwracalnych strat spółki spowodowanych brakiem jakichkolwiek działań ratunkowych przez powołanego prezesa, które oszacowałem na 8 milionów złotych, poprzez solidarne udzielenie klubowi pożyczek (w których byłem gotowy uczestniczyć proporcjonalnie do posiadanych udziałów)

2. odsprzedania akcji spółki po cenie ich nabycia oraz rozłożenia udzielonych pożyczek na 5 lat z 2,5 roczną karencją w spłacie (analogicznie do propozycji w drugą stronę w przypadku mojego wyjścia)

Jak wiadomo ta propozycja też nie została przyjęta. Nie dostałem też żadnej jej modyfikacji jako kontrpropozycji. Skorzystano z opcji przejęcia moich akcji. Bardzo proszę trzymać się faktów.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 09.11.2023, 20:20
Czyli wszystko wskazuje na to że Jaro robi za słupa wiadomo czyjego. Dlatego odrzucił propozycję kupna klubu. Dlatego zostawił sztab po blamażu w barażach.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Stary 09.11.2023, 20:33
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Czyli wszystko wskazuje na to że Jaro robi za słupa wiadomo czyjego. Dlatego odrzucił propozycję kupna klubu. Dlatego zostawił sztab po blamażu w barażach.
A cel tego to jaki jest? Na pewno masz jakąś teorie spiskowa. Dawaj, podziel się.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 09.11.2023, 20:44
Panie Tomaszu,

Biorąc pod uwagę to, że najprawdopodobniej śledzi Pan to, co dzieje się wokół Wisły i jej finansów, czy mógłby Pan wyrazić swoją opinię nt. tego jak długo jeszcze Wisła jest w stanie funkcjonować w obecnym układzie?

Mam tu na myśli realia I-ligowe, czyli zmniejszone wpływy z dnia meczowego, dużo mniejsze wpływy z praw TV, w zasadzie brak możliwości transferowania zawodników, których zwykle teraz kontraktujemy 1+1 etc.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 09.11.2023, 21:11
A cel tego to jaki jest? Na pewno masz jakąś teorie spiskowa. Dawaj, podziel się.
Teorie spiskowe nie istnieją. Istnieje tylko spiskowa praktyka, której od kilku lat jesteśmy świadkami.

A cel jest zawsze ten sam. Władza i pieniądze.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 09.11.2023, 21:19
Patryko,

odpowiedz jest bardzo prosta. To wie tylko dwoch panow. Bo tylko oni wiedza, na ile im starczy hajsu w sakwie, zeby finansowac tworzone przez siebie dlugi.
Odpowiedz cytując
PAWEŁ
Senior Member

Od: 09.2012

Stary 09.11.2023, 21:39
Wszystko zależy od tego ile Puchatek mógł zarobić w ciągu swojej kariery. No tak polowe prze.......i zanim się ocknie. A padalca nie ma co liczyć, on już jest biedny jak mysz kościelna.
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Stary 09.11.2023, 23:09
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Teorie spiskowe nie istnieją. Istnieje tylko spiskowa praktyka, której od kilku lat jesteśmy świadkami.

A cel jest zawsze ten sam. Władza i pieniądze.
I kto te pieniądze teraz trzepie i na czym? Podzielisz się tą tajemną wiedzą?
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 09.11.2023, 23:32
Podrzuce Ci trop. Co kosztuje tak duzo, ze przy 16 tysiacach ludzi na trybunach dzien meczowy przynosi straty?
Odpowiedz cytując
Delgado
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 10.11.2023, 00:35
Wszystko powiedziano...
Powód: jasna sprawa
Ostatnio edytowane przez Delgado : 10.11.2023 o godz. 00:36.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 10.11.2023, 00:35
Niesamowita liczba transferów w ostatnich latach, straszny przemiał, niezliczona ilość obcokrajowców, w tym dwa po kilkaset tys. euro za kompletny szrot pokroju Fazlagicia i Kuvejlicia.

Do tego cały zaciąg czechosłowacki, który przyszedł z poważnych klubów pokroju Slavii, Sparty czy Ferencvarosu.

Sam Frydrych kosztował wg transfermarkt.de 800 tys. euro.

Do tego wg zapowiedzi utalentowany trener, którego obserwowała Legia z Lechem.

Latem 2021 r. po pamiętnej konferencji z udziałem Dawida i oligarchy Putina napompowano balonik do granic możliwości.

Pamiętamy jak wysłannik zarządu Kiewicz grzał Twittera z podniecenia.

Puchary to miały być oczywistą oczywistością.

Wydatki były mocne jak na realia Ekstraklasy i w zasadzie Legia z Lechem były na wyższym poziomie.

Potem doszedł Raków.

Zainwestowano dużo, podjęto ryzyko.

Miały być puchary, a nastąpił rodzinny spadek.

Potem kolejna rewolucja - tym razem po hiszpańsku.

Znowu nie wyszło - Puszcza pokazała miejsce w szeregu.

Kolejna ofensywa hiszpańska.

Znowu są problemy.

Liczba transferów była ogromna, rzeczywista jakość, a nie ta teoretyczna zazwyczaj mocno rozczarowująca.

Zawodnicy z potencjałem na gwiazdy Ekstraklasy finalnie spadły z powiększonej ligi.

Przeinwestowano.

A coraz większe problemy finansowe wynikają z konsekwencji fatalnej polityki transferowej, sprowadzania zbyt dużej liczby zwykłego szrotu zagranicznego, ale kosztownego.

Jeżeli po mocnej ofensywie transferowej, która miała skończyć się pucharami nastąpił spadek i brak awansu, to musi to prowadzić za sobą określone problemy.

Wisła cały czas wydaje bardzo dużo jak na realia pierwszej ligi i nic z tego właściwego nie wynika.

A na transferach z ostatnich dwóch-trzech Wisła straciła miliony.

Podobnie jak po erze złodziejstwa holenderskiego.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 10.11.2023 o godz. 00:41.
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Stary 10.11.2023, 06:34
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Podrzuce Ci trop. Co kosztuje tak duzo, ze przy 16 tysiacach ludzi na trybunach dzien meczowy przynosi straty?
Przyznam się, że nie wiem. Powiedz mi.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 10.11.2023, 09:08
Ja też nie mam pojęcia.
Ale wiesz gdzie szukać
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 10.11.2023, 10:43
Głupie pytanie.Chore ambicje i rodzina na swoim.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 10.11.2023, 16:15
A może po prostu niegospodarność?
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Stary 10.11.2023, 16:38
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Ja też nie mam pojęcia.
Ale wiesz gdzie szukać
Aha. Czyli po prostu tak sobie tylko pierd....isz.
Ostatnio edytowane przez ciacho : 10.11.2023 o godz. 16:41.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 10.11.2023, 16:49
Tak, .......e tak sobie, bo nie mam przed oczami faktur za: ochronę, usługi związane z organizacją meczu. I nie wiem czy są rynkowe czy wyjebane w kosmos, ale jeśli przychodzi na mecz 16 tysięcy ludzi i to nadal nie wystarcza żeby pokryć koszty organizacji meczu to mi coś tutaj nie gra. Tobie być może gra, Twoja wola

Rolą Socios jest sprawdzić ile klub wydaje na organizację meczów I czy są to rynkowe kwoty
Odpowiedz cytując
Grzybiarz
Junior Member

Od: 06.2010

Stary 11.11.2023, 11:26
A to nie jest tak że nie chodzi w tym że dzień meczowy nie spinla się przy poniżej 16 tys?

Stawiałbym - budżet zaplanowali że średnia frekwencja 16 tys sprzedanych biletów w tym gastro itd. Więc przy niższej śr frekwencji na tym polu przychód jest niższy od oczekiwanego
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 11.11.2023, 12:14
16 tysięcy kibiców czyli przychód około pół bańki i koszty są tak duże, że to nie przynosi żadnego zysku? No ciekawe.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 11.11.2023 o godz. 13:24.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 11.11.2023, 12:18
Nie, nie jest tak Grzybiarzu. Jasnie panujacy precyzyjnie sie wyrazil - klub nie zarabia na frekwencji ponizej 16k ;-)

Za nami pierwszy mecz reprezentacji U-17. Dramatyczny Krzyzanowski. Chyba o transferze poki co mozna zapomniec.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 11.11.2023, 13:27
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
16 tysięcy kibiców czyli przychód około pół bańki i koszty są tak duże, że to nie przynosi żadnego zysku. No ciekawe.
Była już o tym kilkukrotnie mowa. Wszystko się zgadza pod warunkiem założenia, że „nie opłaca się” jest standardowym w ostatnich czasach „uproszczeniem” kierownictwa klubu. Jeśli to „nie opłaca się” rozumiemy tak, że bieżące wpływy z biletów nie pokrywają kosztów organizacji meczu to wydaje się, że wszystko gra. Wtedy oczywiście zapominamy o tym, że na początku sezonu sprzedano karnety, skyboxy itp.

Jeśli „zapomnimy” to do obliczeń bierzemy nie 16 tys a trochę ponad 11 tys. Pomnożone przez mniej więcej 25 (przy obecnych niskich cenach biletów na najpopularniejszych „biletowych” sektorach taka pewnie wychodzi wartość średnia netto) daje to jakieś 250 - 300 tys przychodu.

Sam stadion kosztuje 150 tys. Pozostałe koszty na poziomie 100-150 tys wydają się całkowicie realne i nic tu szczególnie dziwnie nie wygląda. Szczególnie jeśli kontynuując tą kreatywną księgowość do kosztów dodamy catering na vipach i skyboxach o których przy liczeniu przychodów zapomnieliśmy.

To oczywiście tylko zgrubne szacunki, ale aby tą teorię sprawdzić wystarczy zapytać przy najbliższej okazji prezesa Królewskiego czy przy liczeniu rentowności meczu uwzględnił przychody z karnetów i wyegzekwować precyzyjną odpowiedź.
Odpowiedz cytując
PAWEŁ
Senior Member

Stary 11.11.2023, 15:21
Wszystko fajnie pięknie, tylko jeżeli odejmujemy skayboxy i VIP-y to odejmujemy również
catering do tych pozycji. Ewentualnie jaro jest bardzo kreatywny, prowadzi program rodzina na swoim a kasę nie jak szarakany wynosili w reklamówkach przelewa na konto
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 11.11.2023, 16:20
Dziwne by było żeby się zgadzało z rzeczywistością to co o finansach mówi Jaro w sytuacji gdy mamy taką odklejke gdy mówi o sporcie, rozwoju, awansie, świetnie wykonanej pracy i wspaniałych trenerach typu Sobol, Wuja czy pracownikach typu Dawid B. Przecież on w każdym temacie .......i jakieś farmazony więc czemu tutaj miałby mówić coś konkretnego? Tak samo jak farmazony walił odnośnie inwestora gadanie o inwestorze - sam podgrzewał temat pół roku - mówienie że zapewne dil będzie dopięty, inwestor jest zweryfikowany, zajebisty, chodzi jedynie o szczegóły - zmiana o 180 stopni, przestańcie gadać ludzie o inwestorze bo macicie piłkarzom w głowach w końcówce sezonu - inwestora okazał się niewypałem, bo to zła firma była - damy se radę sami.

A w ostatnim wywiadzie nawet już konkretnie nie mówił ile kasy brakuje, jakie są pomysły aby poziom obecnego finansowania chociażby utrzymać itd

Ten człowiek jest chory po prostu. Może chciał/chce dobrze ale to nie wystarcza bo jeszcze trzeba twardo stąpać po ziemi i się znać na robocie.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Manhunt.
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2015

Stary 11.11.2023, 20:38
Prezes Lecha Karol Klimczak zdradził, że organizacja meczu na stadionie przy Bułgarskiej to koszt ok. 400 tys. zł ( mecz z wartą w 2022) Koszt organizacji meczów na naszym stadionie to 8 milionów i 800 tysięcy złotych. Ponad 30% to są koszty stadionu - kontynuował Deptuła(Lechia jak spadała z eklapy) Koszt organizacji meczu Ruchu Chorzów w Gliwicach w Ekstraklasie był wyższy niż na zapleczu. Niebiescy płacili za wynajem obiektu nieco więcej, do tego dochodziły jeszcze poboczne kwestie, m.in. ochrona wydarzenia. Całość zamykała się mniej więcej w granicach 250 tys. zł brutto za mecz, przy czym sam wynajem wynosił ok. 150 tys. zł.
Wydaje mi się, że u nas będzie jak Piknik pisał coś w okolicy 300-350k (w zależności czy są kibice gości)
Odpowiedz cytując
PAWEŁ
Senior Member

Stary 11.11.2023, 20:47
Ok
Ale co wpływa na koszt organizacji meczu ? A poza tym Lech i Lechią są chyba operatorami stadionu ?
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 12.11.2023, 01:14
Koszt ochrony, osoby funkcyjne, obsluga kas, obsluga vip, koszty cateringu. Tutaj masz "suwaki" i cos moze kosztowac np 10 tys albo 50 tys. Kwestia ile osob zatrudnionych, jaki poziom cateringu vip etc.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 12.11.2023, 09:32
Mam rozumieć, że klub na kateringu nie zarabia?

To kto zarabia?

Koszty to powinny być media(wynajem), kasy, ochrona, sprzątanie. O tematach typu dbanie o murawę nie wspominam. Na reszcie tematów czyli np. vipy powinno się zarabiać.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów