|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Mundial 2014 wygra | |||
| Brazylia |
|
14 | 22,95% |
| Argentyna |
|
12 | 19,67% |
| Niemcy |
|
8 | 13,11% |
| Hiszpania |
|
3 | 4,92% |
| Belgia |
|
13 | 21,31% |
| Francja |
|
1 | 1,64% |
| Włochy |
|
1 | 1,64% |
| Urugwaj |
|
4 | 6,56% |
| Portugalia |
|
0 | 0% |
| Inny |
|
5 | 8,20% |
| Głosujących: 61. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Źle że gospodarze wygrali, szkoda Chile :-(
(Mundial się zacznie jak Brazylia odpadnie.) ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Szkoda Chile na prawde grali dzisiaj swietnie, 1 polowa tylko była pod dyktando Brazylii. Karne to niestety loteria chociaz mogli je lepiej wykorzystywac wali sie pod poprzeczke a nie prosto w bramkarza.
Swietny mecz Kolumbii z Urugwajem, od poczatku Kolumbia była typowana przeze mnie na czarnego konia turnieju jeszcze przed oficjalnym ogłoszeniem, ze Falcao nie jedzie na mundial. Urugwaj nie miał dzisiaj nic do powiedzenia kapitalny mecz Jamesa Rodrigueza daje Kolumbii pierwszy w historii awans do 1/4 Finału. Z taka postawa Brazylie, ktora tak na prawde nie zachwyca moga spokojnie odprawic z kwitkiem. Swietna druzyna, z wielkoma gwiazdami i bardzo dobra ławka rezerwowych Pekerman odwala kawał dobrej roboty. |
|
|
|
Guest
|
|
|
Brazylia bez Neymara albo z Neymarem kontuzjowanym jak wczoraj nie ma armat więc całkiem możliwe, że będą mieli duży kłopot z Kolumbią.
Ostatnio edytowane przez arti : 29.06.2014 o godz. 08:48.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
Mecz świetny. I Szkoda, że Chile odpadło. Zabrakło im niewiele. Kolumbia zdecydowanie lepsza od Urugwaju, który mocno rozczarował. James pokazał klasę. |
|
|
|
Guest
|
|
|
Wydaje sie, ze Kolumbia prezentuje lepszy poziom niz Chile wiec maja wieksze szanse z Brazylijczykami. Oczywiscie trzymac kciuki bede za ojczyzne Pablo Escobara. Nieodzowna zaleta dalszej gry Kolumbijczykow bedzie oczywiscie fonia w TVP. Bardzo licze na Dżejmsa, Dżeksona i oczywiście Dżepesa
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Miałem nadzieje, że Brazylia odpadnie już z Chile. Niestety, ale jak 2 rzuty karne strzela się prosto w bramkarza to się odpada z turnieju. Cała nadzieja w Kolumbii, że pogrąży Brazylię, która nie gra porywającej piłki.
![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
![]()
www.wislaszaliki.pl.tl
Kalwaria Bezżydowska |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Brawo Oranje
![]() Ktoś musi bronic honoru europejskiej piłki po blamażu Hiszpanów. Podobało mi się jak grali do końca a nie czekali jak meksykanie na dogrywkę i karne. Meksyk mnie rozczarował - bo wydawało się że będą grać nie wiadomo co po wyjściu z grupy, a grali przeciętnie i do tego padli fizycznie pod koniec spotkania. A to przecież dla Holendrów jest to gorszy klimat, meksykanie bardziej są do niego przyzwyczajeni. ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Z tym klimatem to takie szukanie dziury w całym
![]() 80% zawodników z Brazylii, Kolumbii, Meksyku i innych gra w Europie na co dzień i organizmy też się już przestawiły. Po prostu Meksyk padł kondycyjnie bo .... padł ![]() Kibicowałem obu - więc wynik ok. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Diaz Jr tylko on z Białej Gwiazdy. To nasz akcent tam .
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kostaryka ma jedną gwiazdę - Navasa. Cambell czy inni zawiedli. Grecja miała więcej sytuacji (nawet 11 na 11). Ale taki jest Mundial. Nie zawsze wygrywa lepszy. Brawo Kostaryka
![]() ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Dobra to mozna podsumowac - Meksyk sfrajerzył miał mecz pod kontrola mimo ataku holendrow, gdyby sie nie starali za wszelka cene utrzymywac wynik awansowaliby dalej a tak dalej zagra Holandia. Włosi i WKS w fazie grupowej tez tak grali i tak samo skonczyli.
Grecja zaskoczyla myslałem, ze postawia autobus i beda jechac kontrami a tu ich role przejela Kostaryka. Dopiero jak zdobyli gola ruszyli do przodu i powinni miec karnego za ewidentna reke w polu karnym ale sedzia zapomniał okularow i tego nie zauwazył. Potem czerwona kartka i juz pełna dominacja Grekow na szczescie Kostaryka ma Keylora Navasa i mimo tego, ze stracił gola na 1-1 to uratował ich w dogrywce. No a potem rzuty karne swietnie wykonywane i ten jeden najwazniejszy obroniony dajacy pierwszy raz w historii 1/4 a tam czeka juz Holandia. Dzisiaj Francja gra z Nigeria a Niemcy z Algieria czyli pojedynek Europa-Afryka zobaczymy kto wyjdzie zwyciesko z tych pojedynkow. Ja typuje pewna wygrana Francji i Niemiec odpowiednio 3-1 i 3-0. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Robił co mógł. Skopali go niemiłosiernie. Większość meczu osamotniony z przodu. Trochę szczęścia dla ludzi z Ameryki. Holandia awansowała szczęśliwie aczkolwiek zasłużenie. Patrząc jak piłkarze słaniali się na nogach w dogrywce z opuszczonymi ze zmęczenia głowami, zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej byłoby grać dogrywkę 2 x 10 minut. Osłabiona za kartki Kostaryka i mocno zmęczona nie ma szans z technicznymi holendrami. |
|
|
|
Banita
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Kostaryka broniąc się tyle czasu w 1 zawodnika mniej zasłużenie przechodzi dalej
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Bardzo się cieszę z powodu Kostaryki. Nie są najlepszą drużyną na tym mundialu, ale życzę im jak najlepiej. Oby Junior Diaz jak najdłużej pobył w Brazylii
![]() |
|
|
|
Guest
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dziwne zachowanie Nigerii...
Przegrywali jedną bramką a truchtali jakby było już od dłuższego czasu przynajmniej 0:3. Postawa ich trenera jak naszego Smudy w Poznaniu. Trzymam kciuki za Niemców, bo grają najładniejszą piłkę dla oka i nie są minimalistami. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ci "najładniej" grający Niemcy mieli olbrzymie kłopoty z niedocenianą Algierią. Piękny mecz oglądaliśmy!
Szkoda Algierczyków, mimo że ciapaci. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przewidywałem że Niemcy awansują ale w bólach, i tak było
![]() Przecież Niemcy dopiero teraz wygrali pierwszy raz w historii z Algierią. Wcześniej 2 razy przegrali. A Algieria wybiegana, dobra technicznie i umiejąca się bronić. każdemu źle się gra z takim zespołem. Belgia wymęczyła zwycięstwo (z perspektywy czasu widać ze łatwo nie mieli). Ale już Rosja nie była w stanie ich pokonać w meczu o "życie". Dobrze że Francja awansowała, będzie ciekawy mecz Francja-Niemcy BTW Ja nie przeboleje tylko mistrza Brazylii ![]()
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Ale beka z tą Algierią, myślałem że będzie 4 ucho a tutaj ledwo ledwo.
Ja nie wiem czy ten poziom piłki tak się wyrównał że teraz nawet Niemcy nie są faworytami czy coś ale tym bardziej większe przerażenie mnie ogarnia jak widzę oczami wyobraźni naszych kopaczy ... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Mam tutaj na myśli poziom zaangażowania i inne takie... Tak sobie myślę wczoraj, dobrze, że w tym meczu nie grozi nam dogrywka bo trzeba rano wstać do pracy, a tu bach! I znów niewyspany. Niemcy w bólach awansowali, rozczarowali. Algieria dobrze zorganizowany zespól, bez wielkich gwiazd, ale tworzący kolektyw. |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Ja już widzę nagłówki gazet w jesieni "Polacy nic się nie stało" "Brak siły na 90 minut" itp
Przecież nikt tym przepłacanym gwiazdkom nie zabrania biegania codziennie 20 km !! Dlaczego średnia podczas meczów to jest 8500 metrów na zawodnika a pomocnicy robią po 12000 metrów w 90 minut a średnia dla Polski z ostatnich meczów to o 20% mniej - czyli nie dość że stoją w miejscu i nie szukają pozycji to im się w ogóle nie chce ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Uff Argentyna wymęczyła zwycięstwo mając jeszcze do tego furę szczęścia... nieźle nieźle
![]()
|
|
|
|
Guest
|
|
|
W bólach bo w bólach, ale sprawy zmierzają do półfinałów - ARG-HOL i DE-BRA (albo czarny konik Kolumbia). Myślę, że 1/4 to będzie czas pożegnania dla Kostaryki, Belgii no i Francji po meczu z Niemcami.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ja bym się nie zdziwił wcale gdyby w półfinałach zagrały Kolumbia z Francją i Holandia z Belgią.
![]()
the future's uncertain
and the end is always near |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Po tym co wczoraj zobaczyłem tez skłaniam się ku Belgii w polfinale. Poza tym Niemcy i Holandia. Jedyna niewiadoma dla mnie to Brazylia czy Kolumbia.
![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Argentyna gra równie taktycznie jak z boskim Diego. To byłby komplement, gdyby chodziło o Maradonę na boisku, nie na ławce trenerskiej.
Zespół całkowicie uzależniony od Messiego, ew. wózkowania DiMarii. Wieje grozą w środku pola (ogromny dystans pomiędzy Mascherano a Messim), jedyne życie tętni na bokach ale jeśli każdą akcję rozpoczyna się od kiwki to trzeba liczyć na cuda (póki jest Messi, można). |
|
|
|
Member
Od: 01.2012
Offline |
|
|
Francja - Niemcy : szykuje się dobre widowisko, obie ekipy dobrze się prezentują i nie wykluczone że zadecyduje po raz kolejny dogrywka albo i karne, mimo wszystko stawiam że to Niemcy awansują do półfinału
Brazylia - Kolumbia : słaba Brazylia kontra naprawdę nieźle grająca Kolumbia, sęk w tym że to gospodarz musi awansować dalej i dlatego niewykluczone że po raz kolejny sędzia pomoże Canarinhos Argentyna - Belgia : Belgia mecz z USA naprawdę dobrze zagrała ale teraz przyjdzie czas na mocnego rywala i już takiej sielanki pod polem karnym przeciwnika mieć nie będą, stawiam na kolejną dogrywkę, a bohaterem zostanie Messi Holandia - Kostaryka : Kostaryka rewelacja turnieju ale osłabiona przed meczem z Oranje, pewna wygrana Holendrów i awans do półfinału takie moje spostrzeżenia |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Najciekawsze jest to, że awansowali sami zwycięzcy grup. Aż 5 razy oglądaliśmy dogrywkę, 2x rzuty karne. Jedynie Kolumbia wygrała swój mecz bez większych problemów, co prawda z obgryzionym Urugwajem, więc nigdy się nie dowiemy jakby się to potoczyło z Suarezem na boisku, ale mimo wszystko kultura i organizacja gry Kolumbijczyków czyni ich najgroźniejszym rywalem dla Brazylijczyków do tej pory. Holendrzy i Francuzi męczyli się bardzo długo, jednak piorunujące końcówki dały sukces. Paradoksalnie to Grecy byli jedynym zespołem z 2.miejsc, który był wyraźnie lepszy od rywala i w pewnym sensie niesprawiedliwie odpadli. Cała reszta drużyn zwycięskich jednak przeważała i suma summarum słusznie znalazła się w najlepszej ósemce.
Moje typy na nadchodzącą rundę nie są jednoznaczne. Właściwie tylko z Holandią mam stuprocentową jasność, że awansuje. Stawiam jednak na wygrane Kolumbii, Niemiec i Argentyny. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|