|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
Efektowna gra w lidze polskiej .
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 26.09.2017 o godz. 17:15.
![]()
alejasienieznam
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
czy arka albo korona czy górnik ma lepszych piłkarzy niż nasz jak to nazwałeś "szrot" widziałeś jak tam zapierdalają piłkarze, jak się ustawiają. U nas nie ma ani zapierdalania ani taktyki ani ustawienia. kto ich ustawia ![]()
Pieniądze są w sieci tylko trzeba wiedzieć jak po nie sięgnąć!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2013
Offline |
|
|
_al3x napisał(a):
Problem w tym, że X osób (nie tylko na forum, także w klubie, wszyscy wiemy kto jeszcze wtedy rządził) uwaliło sobie, że gramy o puchary i te dziewięć remisów było nie do przebolenia, a porażka w Derbach przechyliła czarę goryczy u Bossa. Podejrzewam, że wiele osób uważa do dzisiaj, że ówczesne zwolnienie Kazia było pochopne. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
Wystarczy wejść na transfermarkt, żeby sprawdzić, że "na papierze" to na żadnej pozycji szaleństwa nie ma. Piłkarzy, którzy przelotem zwiedzali topowe ligi, tak jak nasz nowy zaciąg, jest sporo w innych klubach. Łączna wycena daje nam siódme miejsce. Gdzie nam np. do "papierowej" kadry Legii (8 reprezentantów, w tym 5 Polski, 4 reprezentantów młodzieżowych) plus wyblakłe gwiazdy do odbudowania z historią w Serie A, Bundeslidze, Ligue 1, Celtiku, Panathinaikosie... Bez problemu złożę kadrę takich +/- osiemnastu piłkarzy Legii, którzy na papierze talentem, umiejętnościami czy doświadczeniem przebiją naszą kadrę. Inna sprawa, że Legia gra na tę chwilę porównywalnie do nas ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Najśmieszniejsze i najtragiczniejsze w tym wszystkim jest to, że składnych akcji, które powinny zakończyć się bramką w tym sezonie przeprowadziliśmy nie tak znowu mało, ostatnio choćby w początkowych minutach pucharowego meczu z Koroną. Ale zawsze zawodzi ostatni element układanki...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Na papierze w piłkę nożną to się grało, rysując kreski w zeszycie w kratkę
![]() ![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
O to to. W sumie jeszcze na studiach i aplikacji w to grałem...
Problem nie na papierze jest taki, że teoretyczne rozpatrywanie piłkarzy na papierze jest bardziej ryzykowne od inwestycji w papiery wartościowe wysokie ryzyka Liczy się forma, dopasowanie charakterystyką i właśnie mityczne zgranie z zespołem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Basha i Velez są słabsi od Brleka i Mąki (to też oczywiście piłkarze o innych cechach, ale na teraz nie ma porównania). Ogólnie jednak, poza Carlitosem, jedyni, którzy wypadają pozytywnie. Wojtkowski to wytwór zbiorowych halucynacji albo piłkarskie placebo. Inni grają tak słabo, a on jest dodatkowo młody, więc ocenia się go przez podwójne różowe okulary. Na razie nie pokazał nawet połowy tego, co Boguski w swoich co bardziej udanych występach w poprzedniej rundzie, wiec trudno mówić o nim, jako wzmocnieniu. Po prostu jest na boisku, a jako że młody i w dodatku Polak, mniej irytuje. Trener wpuszcza pierwszego gościa z samolotu, bo jak byś tego jeszcze nie zauważył, sparzył się na wszystkich, którzy przylecieli wcześniej. Gdyby Boguski, Brożek, Kostal, Halilović i Wojtkowski nie kopali się po czołach Ze Manuel nie dostałby tak szybko szansy. Gdyby Ze Manuel nie prezentował takiego syfu, jak poprzednicy, Jesus i Perez i Bałaniuk nie powąchaliby na tym etapie boiska. Problem polega na tym, że poza Kolarem nie ma już nikogo, kto mógłby dać jeszcze ciała. W poprzednim sezonie widziałem plan Kiko. Działał. Ogólnie twoja teoria brzmi przezabawnie, bo mniej więcej tak: Kiko w poprzednim sezonie miał słabszych zawodników, teraz dostał lepszych i dlatego drużyna gra gorzej . |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Tylko gwoli przypomnienia w lutym w meczu z Koroną grali Brożek, Boguski, Popović, Brlek, Mączyński, Głowacki, Ondrasek i Zachara. Nie wszyscy od początku. Niby Popović, Zachara i Ondrasek nie wywołują takiej tęsknoty, jak Brlek i Mączyński, ale na razie Halilovićowi, Bałaniukowi, Kostalowi, Wojtkowskiemu, Ze Manuelowi, Jesusowi i innym. trochę do nich brakuje. Nie mówiąc już o tym, że Mały był wtedy w najlepszym momencie od powrotu do Wisły. I jeszcze a propos straty "tylko" 2 zawodników, niektóre drużyny rozsypały się po odejściu jednego .
Ostatnio edytowane przez Kurz : 26.09.2017 o godz. 22:21.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Reasumujac część postulatów. Jesli Ramirez chce pracować z Wisla dłużej niż kilka tygodni (miesiecy) musi po prostu punktowac. Jak już kiedyś napisałem. Jesli do zimy bedziemy w 8 ze strata do lidera nie wieksza niz 6-8 punktów to Ramireza nikt nie wywali. Z kolei bez prezentowania solidnej gry punkty też nie przyjdą. Kolo się zamyka i każda ze stron będzie zadowolona. Musimy oczekiwać ze Kiko wyciagnie wnioski z poczatku sezonu i pokaże ze o ile krytyka wiele razy była słuszna, to jednak w dużym stopniu przedwczesna. Sam go ostro krytykuję, ale poki jest naszym trenerem życzę mu aby to poukładal.
Życzę mu dobrze, bo i będzie to znaczyło że Wisła idzie w dobra stronę, jednak oczekiwania mam wobec niego coraz mniejsze. Niech nas po prostu zaskoczy i pokaże że przedwcześnie go skreślono. Między meczem z Koroną, a meczem ze Śląskiem sa 3 tygodnie. To wystarczajacy czas aby doprowadzić wszystkich zdrowych pilkarzy do dobrej formy.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 26.09.2017 o godz. 22:29.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
a) nie rozumiesz co się dzieje lub b) celowo manipulujesz. Z tamtej drużyny z liczących się postaci zostali Małecki i Sadlok, obok Carlitosa najlepsi. Nawet nie wiadomo do kogo mieć pretensje - wszyscy wiedzieliśmy że czas upływa nieubłaganie, do tego kontuzje i brak pieniędzy. Pisanie że przyszedł jeden odeszło dwóch jest głupie i nie fair. Ile meczy opuścił Głowacki w tamtym sezonie? Ile kontuzji miał w tym? Tamtej drużyny już nie ma. Nie zostało z niej nic. Odeszli piłkarze kluczowi i dający kluczowe zmiany. Rozpadł się kolektyw który grał ze sobą przez wiele sezonów. Tak, mamy w kadrze Brożka i Boguskiego, mamy w kadrze Ondraska, mamy Głowackiego. Gra tak naprawdę jeszcze tylko Głowacki, na ile zdrowie pozwala. Innymi słowy - niedługo nie zostanie nic po czasach Cupiała. Pora to wreszcie zrozumieć i zaakceptować że budujemy coś nowego. Niekoniecznie lepszego, po prostu coś na co nas stać.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 26.09.2017 o godz. 22:37.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Dwóch najlepszych piłkarzy w kadrze plus ogarnięty bramkarz oraz czterech solidnych zmienników. Licząc 18-osobową kadrę decydującą o sile zespołu - blisko 40% wartości kadry. Do tego kolejna degresja formy dwóch kolejnych graczy ze względu na ich wiek.
Stilicia, Videmonta czy Kolumbijczyków nawet nie wliczałem do tej osiemnastki... Cytat:
Do nas przychodzili przez cały sierpień i jeszcze na początku września. Z tych, którzy przychodzili na początku grają Carlitos i czasami Arsenić oraz Wojtkowski. Reszta albo łapała kontuzje (Julian, Velez), albo nie łapała się do składu (Halilović, Kostal). Inaczej rzecz ujmując - już po tym, jak Korona zamknęła kadrę, do Wisły przez przeszło miesiąc i 5 kolejnych kolejek przyszło jeszcze 6 piłkarzy, czyli blisko połowa nowego zaciągu. Cytat:
BTW - nie wiem jak Kolega, ale ja po pół roku bez grania potrzebuję przynajmniej miesiąca żeby dojść do jako takiej formy. Oczywiście zawodowcem nie jestem, ale skoro już padło porównanie do gry na orlikach... ![]() |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zaryzykuję, że te same powody dla których Żurawski nie gra już w Ekstraklasie.
Widzę że to jednak zła wola, szkoda czasu na dyskusję z Tobą.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 26.09.2017 o godz. 22:44.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Dla ułatwienia, wytłuszczyłem tych zawodników z tego składu, którzy w ostatnim meczu z Koroną nie zagrali.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Do tego Llonch jest bez formy od czasu powrotu po kontuzji.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
- za Załuskę: Buchalik - ówcześnie trzeci bramkarz - za Głowackiego: Arsenić - brak jakiegokolwiek wpływu na atak, nawet w postaci dzid do Carlitosa - za Spicica: Sadlok - zmiana w składzie in plus - za Ondraska: realnie wg pozycji Bałaniuk - podobno był w składzie, już drugi mecz w drużynie (żaden w pełnym wymiarze) już dwa tygodnie po tym, jak podpisał kontrakt oraz Perez także dwa tygodnie w drużynie, drugi mecz z ławki - za 10 minut Semira: 17 minut Jesusa Imaza, nowego dobrego Imaza, już trzy tygodnie w zespole, trzeci mecz (dwa z ławki, żaden w pełnym wymiarze) - za 20 minut Urygi: Basha - w kadrze rekordzista, był już wtedy w Wiśle od całych 5 kolejek, tyle większość z nich spędził lecząc kontuzję, już trzeci mecz w zespole (drugi po kontuzji), pierwszy raz w pełnym wymiarze, jak sam mówi, jeszcze nieprzygotowany... No szacun... Cytat:
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Panie MaLK, jedno ale...
Nikt nie kazal Ramirezowi bardziej walczyc o Boguskiego i Brozka niz o Zachare, Uryge czy Spicia. Chcial za wszelka cene zatrzymac Panów B. i to on odpowiada za ich przygotowanie do sezonu. Graja dno i nie szukajmy daleko winnych. Jakby tylko Kiko chciał, to by zarządził mniej rotacji w składzie, no ale przecież lepiej się dogada z ziomkami z Hiszpanii, beda dla niego umierali na boisku... Czemu Ze Manuel otrzymuje wysiadajac prosto samolotu 4 mecze w podstawowym składzie? Statystyki Instat z tych spotkań bardzo dobitnie pokazaly jego przydatność do zespołu i mam wrazenie że gdyby jakiś junior zagral zamiast niego to pokazalby tyle samo lub nawet wiecej. Tego sie jednak nigdy nie dowiemy bo tyle czasu na boisku nie dostanie z rzędu żaden zoltodziub. Zabawne jest też to ze jak juz Kiko uparl sie na tego Ze Manuela i dał mu pograć po czym wysyla go na trybuny i stawia na kolejnych grajkow z samolotu. To w końcu jest on taki zaje*** czy jednak nie? Fajnie gdyby Kiko wyjaśnił jego rolę w zespole. Tak po prostu. Stawianie na nieprzygotowanych zawodników to osobiscie moj największy zarzut do Ramireza. I nawet wiekszy niż to że gra wyglada jak wyglada ( zreszta wynika to m.in. z w/w faktu) Ludzie w klubie jak np. nasz koordynator zagranicznego skautingu też to krytykują... |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Wspominanie teraz Mączyńskiego, który nie gra od początku sezonu a mimo to prowadziliśmy w lidze po 5 kolejkach wydaje mi się trochę zabawne. Wtedy nikt po nim nie płakał, teraz jego nazwisko pojawia się raz pop raz. Z liczących się zawodników w tym sezonie straciliśmy Brleka i tyle. Niestety jedynego, który radził sobie z łączeniem formacji biorąc tak naprawdę grę na siebie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Oczywiście, problem leży nie tylko w zmianach kadrowych, ale i niezbyt wysokiej formie Rafała oraz Pawła, a także mimo wszystko Małego, którzy byli ważnymi ogniwami drużyny w poprzednim sezonie. Co prawda Mały troszkę się poprawił w ostatnich spotkaniach ale nie mimo wszystko jeszcze sporo brakuje mu do dyspozycji sprzed roku. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Panowie czytam Wasze analizy i brakuje jednego. Arka czy Korona czy Górnik zabiły nas AMBICJĄ I WOLA WALKI. tyle
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Ja mam jeszcze jeden kamyczek w sprawie rzutów rożnych. Chodzi o wykonywane przez naszych rywali - dlaczego zawsze bronimy się w 11 chłopa i nie ma nikogo z przodu? Przecież to oczywiste że jak nie ma nikogo z przodu to rywale też wszyscy wędrują na nasze pole karne i ciężej jest przeprowadzić kontrę ...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Faktycznie z zespołami słabo wykonującymi rożne moglibyśmy grać bardziej ofensywnie, zostawiać z przodu Carlitosa (przegrał główkę w meczu z Koroną kiedy padła bramka), Małego.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przecież Basha bardzo dobrze zastąpił MąkeTSW. W obronie ustawia się fantastycznie, sporo odbiera i nie boi się innych podań, niż to do najbliższego.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Zastąpi
milionznaków |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Cytat:
Co oznacza, że: - wcale nie uważam Kiko za geniusza (zresztą dopiero co dodałem do listy kolejny jego błąd w mojej opinii, czyli Małecki na prawej stronie), - co do Twojego zarzutu jest między nami pełna zgoda. |
||
|

|
||||||
![]() |
|
|